Ubývání na váze u 14denního kojeného miminka. V čem může být problém?

Zodpovězené
23. kvě 2019

Dobrý den,

jsme již druhým týdnem doma z porodnice a malý vůbec nic nepřibral, naopak ještě za ten týden zhubnul.

V porodnici malý dostával příkrmy, aby aspoň něco přibral a mohli nás pustit domů. Malý totiž nepřibíral, navíc mu jeden den naměřili nízkou hladinu cukru, kontrolní odběr udělali ještě ten den, a to už bylo v normě.

Malý se narodil s váhou 3.900g a když nás pouštěli domů tak měl 3.580g - pouštěli nás o víkendu. K dětské doktorce jsme šli tedy hned v pondělí, a to měl opět váhu nižší 3.530 g. Mudr. mě ujišťovala, že může být rozdíl ve vahách (mudr.má digitální, v porodnici měli klasickou) tak jsem si z toho nic nedělala, malého jsem kojila co 3 h cca 20 min, někdy i víc, ale už bez dokrmu. Byl spokojený, najedl se a spal. V noci se budí tak dvakrát a pak k ránu kolem půl 7. Bohužel po týdnu jsme šli na kontrolu a i tak malý nepřibral ani deko, naopak šel s váhou ještě dolů 3.460g. Plínky počůraný má, stolice je dle mudr. taky v pořádku, akorát je prý trochu řidší. Mám dle jejích slov přijít příští týden na zvážení, pokud nepřibere, tak začneme dokrmovat. Mám strach, aby malý do té doby ještě nešel s váhou níž.

Co mám, prosím, dělat? Je to mé druhé dítě, první jsem kojila 7m a ten přibíral ukázkově.

Mám mlíko odsávat, abych věděla kolik vypije?

Kolik toho takové 14denni mimčo má vypít? Váhu nemám, abych před kojením a po kojení vážila...

Děkuji Vám.

Dobrý den,

jak sama vidíte, každé dítě je jiné a každé má jiné potřeby. Pokud miminko váhově neprospívá a klesá, má opravdu nedostatek MM. Nevím, zda je kojeno dle jeho potřeb, nebo v pravidelných intervalech. Je velmi výjimečné, když se novorozenec chce sám kojit ve 3 hodinových intervalech a pouze 20 minut. Děti nejsou na klíček a zpravidla nedodržují žádné pravidelné intervaly. Je však důležité, aby bylo miminku v co nejčastějším kontaktu s Vámi. Jen tak se mohou správně rozvinout jeho instinkty a bude si říkat o kojení dle nich. Zkuste kojit co nejčastěji, často střídat prsa, vždy, když miminko začne kojení tzv šidit. Zkuste spát s miminkem v posteli a hodně kojit v noci, tak se bude moct laktace správně rozvinout a budete mit dostatek mléka, aby miminko prospívalo.

Odsávání nic nevyřeší. To, co odsajete, vůbec neukazuje, co miminko vypije. Jsou kojící ženy, které neodsají téměř nic a přesto jejich děti prospívají. Odsávačka je stroj, miminko může vypít mnohem více, když ví, jak na to a má dostatek možností.

Pokud miminko čůrá (min 6 počůraných plen, nemusíte mít strach z dehydratace). Dalším ukazatelem je aktivita miminka při kojení, schopnost se na kojení samostatně budit atd.

Co do údaje o množství MM na jedno kojení - to nelze spolehlivě určit. Novorozenec se může chtít kojit 8x, ale i 10x nebo i 15 x či vícekrát denně. Musí vypít tolik, aby mělo dostatek energie a živin na to, aby váhově prospívalo a bylo spokojené.

Také doporučuji na kojení tzv savčí polohu (www.prirozenekojeni.cz) ideálně kůže na kůži.
Držím palce, aby se vše dostalo rychle do správných kolejí.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová