Ukončení kojení kvůli autoimunitnímu oněmocnění matky?

Zodpovězené
7. pro 2018

Dobrý den,

chtěla bych se na něco zeptat. Moje lékařka mi doporučila ukončit kojení v 6 měsících, protože mám autoimunitní onemocnění - ulcerózní kolitidu a astma a ještě jsem v těhotenství prodělala akutní zánět slinivky. Teď je synovi 9 měsíců a já stále kojím. Žádné zdravotní potíže od porodu nemám (jen občas rýmu). Nyní jsem opět byla u mojí lékařky (alergologie a imunologie) a ta mi opět řekla, že mám přestat kojit, a to maximálně v 1. roce, jinak si oddělám imunitu.

Opravdu to tak je? Dětská lékařka s tím tak úplně nesouhlasí. Syn je docela závisláček a já mám spoustu mléka. A podporuji imunitu Colostrem a řekla bych, že to docela funguje.

Mnohokrát děkuji za názor.

Dobrý den.

Kojení je velmi přirozená záležitost, zvažte sama, jak ovlivňuje Váš stav a onemocnění a dle toho doporučuji se rozhodnout. Za svou praxi mohu zodpovědně říci, že kojení je také velmi individuální záležitost. Co některé mamince vyhovuje, jiná nesnáší. Co jedna maminka může ze zkušenosti doporučit, jiná zcela odmítá. Jedno lze však tvrdit s jistotou - pokud kojení vyhovuje Vám i miminku, je to v pořádku. Kojení je zdravé jak pro miminko, tak pro maminku (snižuje riziko rakoviny prsu, děložního čípku, riziko vzniku osteoporozy a v neposlední řadě má pozitivní vliv na psychiku matky.

Samozřejmě nemohu vynášet žádná doporučení ohledně Vašeho onemocnění, ale ten, kdo rozhoduje o svém stavu a o své léčbě jste vždy jen Vy, Vy rozhodujete, zda se budete řídit doporučením své lékařky.
Držím palce, abyste vše zvládla.

Přikládám zprávu, která mi došla jako SZ.
"Zdravím, snad nevadí, že píšu sem, našla jsem vás na modrém koníku, tedy konkrétně mě zaujal dotaz v poradně, cituji: "Ukončení kojení kvůli autoimunitnímu oněmocnění matky?"
Bohužel tam není možnost diskutovat ani napsat sz zakladatelce. Chtěla jsem jen říct,že mám podobnou zkušenost, jako ona. Mám Myastenia Gravis a postoje ke kojení ze strany lékařů bylo "maximálně 8 týdnů" pak maximálně "3měsíce" nakonec "maximálně 6 měsíců a víc ani ránu". Když jsem pak začala zjišťovat od lékařů více - důvody proč to tak je, tak mi bylo vysvětleno, že nikdo nezkoumal vliv kojení na tu nemoc, proto to radši nedoporučují. Taky je tam pak omezení léčby - nesmí se podávat imuran, ale místo toho např. kortikoidy, takže nemají úplně "volnou ruku" při léčbě. Nakonec jsem se rozhodla podle sebe, kojení mi nemoc nezhoršilo (naopak o ní skoro nevím), kojím už 15 měsíců a přestat nehodláme 🙂. Jediné, čeho jsem si všimla je to, že mi déle trvá než se vyhrabu z nachlazení, jiné rozdíly nepozoruju 🙂. Pokud máte možnost to ještě autorce napsat, budu ráda, kdyby jste jí to přeposlala."


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová