Výběr vitamínu D pro dítě, podle čeho se rozhodujete?

zuzmenda
19. srp 2015

Krásný den všem,

zajímá mě, na základě čeho se rozhodujete, v jaké formě podávat dítěti vitamín D.

Každá maminka má na výběr ze 2 variant. Buď dá svému dítěti Vigantol, který jí předepíše lékař anebo sáhne po přírodní variantě vitamínu D, u kterého má jistotu, že její dítě nebudou trápit žádné vedlejší účinky.

Dnes už se naštěstí v českých lékárnách dají sehnat i kapky obsahující přírodní formu vitamínu D, například od značky Jamieson
http://www.jamieson.cz/produkty-cz/vitaminy-a-v...

Co dáváte vašim dětem vy?

kajalka
19. srp 2015

Především mu dopřávám dostatek slunce a kvalitní stravu.

jetynka
19. srp 2015

já dávala vigantol u všech tři děti, jen u posledního jsem dávala jen chvíli, pak jsem ho vysadila, měla jsem dojem že ji podávání vigantolu vadí po zažívací stránce, možná to je blbost, já ho vysadila a byl klid. teď u dalšího mimi premyslim že si ho nenechal napsat ale koupim si svůj na doporučení. jinak strava bohatá na vit D + sluníčko v umernem množství je samozřejmost.

leikkka
19. srp 2015

od 1 roku rybí tuk

speratovalucie
19. srp 2015

Vigantol jsem dávala jen dva měsíce a to tak jednou týdně, malá po něm dva dny šíleně brečela. Např. v pondělí jsme dali kapku a celé úterý a středu probrečela. Teď už ho nedávám a ani dávat nebudu, natož když vím, z čeho je to vyrobené. Oni ho musí psát, je to dané jakýmsi nařízením, nedá se ten recept odmítnout, ale jestli se to koupí nebo ne, to už je věc rodičů. Jinak jak už tady je psané tak sluníčko, s rozumem.

sariky
19. srp 2015

Nevybirala jsem. Davala jsrm vigantol. Nevidím duvod utracet za alternativní preparaty. Uz tak tech vydaju u mimin je strasne moc.

zuzmenda
autor
19. srp 2015

Já taky dostala recept na Vigantol, vyzvedla si ho v lékárně a na moji dceru teda téměř všechny zmíněné vedlejší účinky v příbalovém letáku působily dokonale. Z hodného miminka se stalo uplakané dítě, které nešlo utišit. Po vysazení se situace okamžitě změnila.

Až tehdy jsem začala pátrat, jestli to může mít souvislost s Vigantolem. Škoda jen, že se většina českých maminek nepídí po tom, co dávají svým dětem.

Se sluncem určitě souhlasím, spíš jsem měla na mysli to, jakou formou dáváte vit. D novorozencům, popř. dětem mladším 1 roku.

sangita
19. srp 2015

Dokud jsou děti kojené, nedávám a sama beru. S příkrmy jsem začala dávat, teď máme Marnys, doporučují i Jamienson a Swanson. Nebo v sirupu WellKid baby a tabletách Veg1.

jetynka
19. srp 2015

@zuzmenda tak něco na tom vigantolu asi bude, jinak by normálně neplakajici dítě tolik nevyvadelo, akorát je zajímavá poznámka od @sangita že vit D může brát maminka když je dítě kojene, ja kdybych to věděla tak ty kapky necpu dítěti ale koupim preparát sobě.

sariky
19. srp 2015

@zuzmenda co je na vigantolu spatneho?

evaamy
19. srp 2015

@speratovalucie z čeho je to vyrobené?

sangita
19. srp 2015

@jetynka Tak někteří lékaři Ti budou tvrdit, že to nestačí, ale přijde mi divné, aby první měsíce nestačilo dítěti mateřské mléko. V Anglii to moc neřeší, žádnej Vigantol. A když jsem četla doporučení NHS pro vegetariánské děti, uváděli tam právě, že v případě kojenců má brát vit. D kojící matka. Zvlášť v létě je i miminko denně aspoň chvíli na sluníčku..

sangita
19. srp 2015

@speratovalucie Všechno se dá odmítnout 🙂 Nám ten recept doktorka ani nenabízela.. Taky by mě zajímalo, z čeho je Vigantol, když s tím má tolik dětí problémy.

alushkaa
19. srp 2015

U nas taky boleni briska takze sem vysadila a mam objednany v lekarne od Jamiensonu

zuzmenda
autor
19. srp 2015

@sariky Tak Vigantol je především lék. Už v příbalovém letáku se uvádí možné nežádoucí účinky jako zácpa, plynatost, nevolnost, bolest břicha, průjem (plus další, které ani neuvádím) a u dost dětí se tyto účinky projevují téměř ihned po nasazení.

sariky
19. srp 2015

@zuzmenda lek aspon prochází kontrolou, ale kdo zaruci, ze nejake výživové doplnky opravdu obsahuji to, co deklaruji? Nikdo. Radeji dam overeny lek nez nejakou tabletku v hezke krabicce. S nicim se to nema prehanet

sariky
19. srp 2015

@zuzmenda navic, jak je mozne, ze tady ty zázračné přírodní preparaty nemaji zadne vedlejší ucinky? Nebo je nemaji jen proto, ze je nemaji napsane v pribalovem letaku? Jestli teda vubec nejaky příbalový letak maji...

zuzmenda
autor
19. srp 2015

@sariky Že by proto, že když je něco přírodní, tak to zákonitě nemůže mít vedlejší účinky jako "chemie"?

Já ti tvoji pravdu neberu, věřím, že každá matka vše dělá dle nejlepšího vědomí a svědomí.

Jen mě zajímalo, jestli české matky vůbec ví o tom, že je i jiná alternativa jako Vigantol, jestli se o toto téma vůbec zajímají, toť vše.

jamia
19. srp 2015

@sariky Souhlasím. Dcera po vigantolu žádné vedlejší účinky neměla, proto nebylo třeba hledat alternativu. Ale nelze zakladatelce vyčítat, že kope za svého zaměstnavatele.

jamia
19. srp 2015

@zuzmenda Že by proto, že když je něco přírodní, tak to zákonitě nemůže mít vedlejší účinky jako "chemie"? --- toto je doufám vtip.

zuzmenda
autor
19. srp 2015

@jamia Pokud dcera brala Vigantol v pohodě, buď jen ráda. Já ale dnes a denně čtu nejen tady, ale i na jiných stránkách stížnosti maminek novorozenců, které trápí silné koliky a po vysazení Vigantolu zmizí. Málokoho ale napadne hledat souvislosti.

Argument o vedlejších účincích je snad jasný. Jakákoliv potravina, cokoliv, co dáváme svému tělu samozřejmě může mít vedlejší účinek, je ale snad logický, že se jich určitě objeví mnohem méně u výrobků na přírodní bázi, než u těch "chemických".

Co se týče kapek Jamieson pro dítě, ano, můžu jim dělat reklamu, protože je dceři dávám a jsem s nimi spokojená , díky tomu jsem na značku Jamieson před rokem narazila. Sama jsem pročetla dost článků a diskuzí o tom, čím nahradit Vigantol a sehnat v našich lékárnách před rokem byl celkem boj, proto jsem ráda, že se dnes situace mění.

Doporučení a reklama na to, s čím jsou nebo byly maminky spokojeny se tu objevují dnes a denně, na tom je snad něco špatného?

jamia
19. srp 2015

@zuzmenda Když sním k večeři salát ze zcela přírodních konvalinek, bude mi po nich zákonitě mnohem hůř než po, dejme tomu, průmyslově vyrobeném rohlíku. Spousta přírodních léčiv na bylinné bázi má vedlejší účinky a jsou kontraindikována třeba v těhotenství, stejně jako průmyslová léčiva. Nic proti alternativám, ale na otázku sariky bych čekala silnější argumenty, než že to tak prostě "logicky" a "zákonitě" je.

Doporučení a reklama se tu samozřejmě objevují, z něčeho Modrý koník žít musí, ale takové články a diskuze bývají odděleny v sekci PR článků, nebo zřetelně označené v kampaních typu "týden s...", aby je uživatelky, které o reklamní sdělení až tak nestojí, mohly přeskakovat. Ostatní reklama se tu vždy maže, za což jsem ráda. Možná by @infokonik mohl zauvažovat i v tomto případě o označení diskuze jako PR.

zuzmenda
autor
19. srp 2015

@jamia Pokud ti diskuze tak vadí, tak proč přispíváš? Promiň, ale celkem tento postoj nechápu.

To o salátu a rohlíku neberu v potaz, ano?

Pokud by mi tu 10 maminek napsalo, že dětem dávají vit. D jakékoliv značky, je to přece každého věc, já je nebudu přesvědčovat, ať si koupí to, či ono. Jsem ale ráda, pokud k tomu někdo přistupuje podobně a čte a snaží se informace dohledat, ne jen slepě dávat dítěti to, co se v Česku prostě předepisuje.

Toto fórum jsem založila proto, protože jak jsem už psala výš, dnes a denně se tu řeší to, co dávat místo Vigantolu nebo proč pláčou malé děti po jeho nasazení? Teď na mě vyskočilo třeba toto fórum https://www.modrykonik.cz/forum/detske-zdravotni-problemy/vitamin-d-pro-miminka-co-pouzivate-misto-vigantolu/
Takže doporučení jiných maminek je taky bráno jako reklama pro jisté značky?

Nejsem tu od toho, abych se tu s někým dohadovala a přesvědčovala ho. Jsem na MK hlavně jako matka dcery a doporučuju tu jen to, s čím jsem spokojená.

A na otázku sariky, nejsem chemik ani zdravotník, takže si nedovolím rozebírat tu složení Vigantolu, na toto téma už bylo napsáno dost a dost. Stačí si jen informace dohledávat.

tajemna30
19. srp 2015

Protože mě název diskuse zaujal, podívala jsem se na ni, a čekala že se dozvím nějaké nové informace. Ale jen vidím zbytečné "dohadování". A nezlob se na mě
@zuzmenda je to jen můj názor, po pročtení této diskuse, ale pokud jsi tu jako ambasadorka, předpokládala bych z tvé strany vstřícné a milé jednání, kdy ostatním maminkám vysvětlíš výhody produktu, který zastupuješ, a budeš tak i svým jednáním dělat dobré jméno. Mně by zrovna produkt který zastupuješ zajímal, ale chce to trošku nadhledu, a ne útočit ....

jamia
19. srp 2015

@zuzmenda Ta první věta je taková klasika, když někdo píše, co se zrovna nehodí do krámu. Téma jako takové mi vůbec nevadí, ráda si něco nového přečtu. Především nezpochybňuji, že některé děti mají po Vigantolu problémy. Někdo má potíže po Vigantolu, někdo po umělém mléce, někdo třeba po určitém typu pracího prostředku. Tady vůbec nejde o to, čeho jsem nebo nejsem stoupencem, ale zvedl mě tvůj styl argumentace - přiznáváš, že o problematice nic hlubšího nevíš, ale rozhazuješ rezoluce, protože přece "logicky" to tak je. Ani u přírodního přípravku nemůžeš garantovat nulové nežádoucí příznaky.

Ještě k tomu:
"Takže doporučení jiných maminek je taky bráno jako reklama pro jisté značky? " --- Pokud tato maminka dává v úvodním příspěvku odkaz na jistou značku kapek, jejíž je "čistě náhodou" ambasadorkou, pak aspoň dle mého skromného názoru JEDNOZNAČNĚ ANO.

No nic, jdu spát 🙂

speratovalucie
20. srp 2015

@evaamy
@sangita

Vigantol se vyrábí z ovčí vlny... tohle mi stačilo, abych zjistila, a udělalo se mi zle... z vlny se vytahne jakýsi lanolin, myslím že to je nějaký ovčí vosk z vlny, ten se upravuje upravuje ozařuje ozařuje, nacpe do flašky a dáváme to mimčům... děkuji, ale radši budu s dcerkou formou hry cvičit a dávat jí dostatek kojeneckého mléka, kde je vit.D také, sluníčko a potom ryby...

sariky
20. srp 2015

@jamia
@tajemna30
@zuzmenda já se nechci hadat, jen me zajimalo, jak tady ten konkrétní přírodní preparat dokaze zajistit, ze nema vedlejší ucinky a jak je garantovano, ze opravdu obsahuje to, co obsahovat ma. Ale to mi vysvetleno nebylo. Nicméně preji krasny den.

idiska
20. srp 2015

tak toto mi jde přímo na ruku, zrovna řeším, co dát místo Vigantolu...syn se mi po něm osypal (fakt, od té doby, co jsme ho začali brát, má pupínky) a evidentně ho po něm bolí bříško...včera jsem na něj zapomněla a byl celý den klidný, po jídle se nekroutil, neplakal, hezky spinkal (jako on neusne hned, ale po tom vigantolu do půl hodky řve jak tur dobré 2h 😢 )...ne, trápit ho nebudu, co bych to byla za matku, abych nechala své dítě tak trpět, jen abych něco málo ušetřila...poradím se s lékařkou (vypadá, že jí alternativy nevadí) a uvidíme

zuzmenda
autor
20. srp 2015

@sariky
@idiska
@tajemna30

Tak obecně o produktech Jamieson. Jamieson je firma, která je na trhu více než 90 let. Je největším kanadským výrobcem a distributorem přírodních vitamínů, minerálů a výživových doplňků.

To, čím se firma liší od konkurence, je program 360 PURE. Znamená to, že každý jeden výrobek před vstupem na trh prochází 360 kontrolními testy kvality, které zaručují vysledovatelnost a
spolehlivost surovin, bezpečnost výrobku, jeho účinnost a absolutní klinickou čistotu. Díky tomu tak máte jistotu, že je každý produkt opravdu testován tak, aby zákazníkovi nabídl to nejlepší. Jamieson si zakládá na BIO kvalitě, na výběru těch nejlepších surovin. Celý tento proces je schválen kanadským ministerstvem zdravotnictví a je pravidelně auditován.

Co se týče vitamínu D pro děti, uvedu pár příkladů, čím se liší od ostatních na trhu:

1) je vyrobený z Quali® D (Quali® D je nejčistější vitamín D3 a je to ta samá forma jakou tělo přirozeně
produkuje v pokožce vystavené slunečním paprskům.) Není testovaný na zvířatech.

(Vitamín D se primárně nachází ve dvou formách: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Vitamín D2 je rostlinného původu a D3 je aktivní forma, která se nachází u lidí a savců. Nejnovější výzkumy poukazují na to, že vitamín D3 zvyšuje hladinu vitamínu D v séru efektivněji než vitamín D2.)a je bio dostupnější, jako vitamín D2.

2) Výrobek je bez přidaných barviv a příchutí. Bez soli, glutenu a laktózy.

Pokud máte nějaké další otázky, tak se ptejte, ráda vám na ně odpovím 🙂
Jsem tu od toho, abych vám firmu představila, zodpověděla vaše dotazy a to, co nevím, vám zjistím od kompetentních osob z řad zdravotníků.

zuzmenda
autor
20. srp 2015

Ještě ke složení a vedlejším účinkům, ať vám podávám kompletní informace:

@tajemna30
@idiska
@sariky

Quali® D se získává z nejkvalitnějšího lanolínu na světě, bohatého a obnovitelného zdroje vitamínu D. Lanolín je získávaný z vlny ovcí, pasoucích se na pastvinách ve vysoce položených částech Austrálie a Nového Zélandu. Následně je zpracovávaný ve Francii, kde projde komplikovaným, nejmodernějším procesem
výroby - vytažení výjimečně čisté, krystalické formy pro-vitamínu D3. Vystavení ultrafialovému záření - ten samý mechanizmus, který umožňuje tělu přirozeně syntetizovat vitamín D - aktivuje pro-vitamín D a přeměňuje ho na vitamín D3 farmaceutického stupně. Tento produkt, známy jako Quali - D je vitamín D3 bez alergenů, bez
živočišných přísad a bez GMO, vyrobený bez testování na zvířatech.

ZDRAVOTNÍ ÚČINKY:

VAROVÁNÍ A UPOZORNĚNÍ
Nejsou zaznamenané žádné, pokud se užívá
podle doporučení.

TOXICITA, NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY A VEDLEJŠÍ ÚČINKY
Nepřekračujte doporučenou dávku. Užívání vysokých dávek vitamínu D může způsobit nespecifické symptomy jako je průjem, zácpa, bolest hlavy, nechuť k jídlu, ztráta hmotnosti, nevolnost, zvracení a extrémní únava.
Nadbytek vitamínu D může taktéž zvýšit hodnoty vápníku v krvi (hyperkalcémie), to může způsobit bušení srdce a ukládání kalcia a fosfátů v ledvinách a měkkých tkanivech (svalech).

A o kvalitě jistě mluví i ten fakt, že jsou tyto kapky v TOP 30 nejoblíbenějších produktech českých zákazníků:
http://vitaminy-a-mineraly.heureka.cz/jamieson-...

Myslím si, že hodnocení a recenze hovoří za vše 🙂

sariky
20. srp 2015

@zuzmenda
@speratovalucie to je teda vtipne. Takze vami zavrhovany vigantol je to stejne jak ten vas superprirodni preparat? Je to ten cholekalciferol ziskany z ovčí vlny a "ozareny"? Tak nevidim duvod, proc je ten prirodni lepsi. Vzdyt to je to same, ne? Mizna jen krabicka je u vigantolu obycejna.