Vysazení mléčných výrobků - co vůbec mohu jíst?

hanivasi
24. zář 2014

Zdravím, jelikož má syn problémy s kůží, doporučila mi vysadit veškeré mléčné výrobky. Co ale vůbec mohu jíst? mléko je všude, v každé buchtě, pečivu, máslo, jogurty, mlíko, tvaroh, ...do toho nesmím nadýmavá jídla, což je pečivo, luštěniny, ani žádný hrušky, pomeranče, apod.
Co vůbec mohu jíst? co jste s těmito dietami vůbec snídaly a večeřely? Oběd mi takový problém nedělá, to jsou brambory, maso, ryby...,.to by vadit nemělo ničemu. Poraďte.
Nemůžu přece furt snídat dětskou jablečnou přesnídávku - ikdyž ji mám dost ráda...

frantiska85
24. zář 2014

V takové situaci bych asi nekojila. Zničíš si zdraví a tvoje mléko při tak přísné dietě asi nebude nejkvalitnější ☹

janaturk
24. zář 2014

zkuste ovčí nebo kozí mléko....také je dobré rýžové mléko. Existuje spousta alternativ. Koukněte v DM tam je toho spousta. Kozí a ovčí sýry výrobky se dají sehnat omezeně ve většině obchodů. Ideálně se podívat na net a zapátrat v oblasti, kde bydlíte. Ovčí a kozí výrobky jsou ideální přímo od farmářů.

janaturk
24. zář 2014

Zkusila bych nejdříve ty mléčné výrobky. Nevysadila bych hned všechno. Mě napřiklad citrusy vůbec nevadily. Chce to vyzkoušet postupně a pokud má problémy s kůží, tak po UM bude na tom možná hůř. Chce to zkusit.

terunka88
24. zář 2014

@frantiska85 To je blbost, MM je pořád nejlepší a bezmléčná dieta se dá docela dobře držet, sama jsem toho příkladem.

terunka88
24. zář 2014

@janaturk Určitě ne, pokud vyloučit mléko, tak žádné savčí.

r.severanka
24. zář 2014

@frantiska85 nezlobte se, ale to je pěkná hloupost, doporučovat nekojení ☹... Mateřské mléko je vždy nejlepší, co může být, nic jiného se mu nevyrovná, i kdyby maminka měla omezený jídelníček, tak její tělo udělá maximum pro to, aby miminko mělo v mléce co nejvíce potřebného, čerpá i ze svých zásob. Samozřejmě, že by k tomu docházet nemělo, mluvím o výjimečných situacích...
@hanivasi Naopak, to že nebudete jíst nic mléčného, prospěje i Vám, budete se lépe cítit. Na ty snídaně - co zkusit obilné kaše? Samozřejmě bez mléka 🙂. Jáhlová, ovesná atd. na sladko se sušeným ovocem, na slano se zeleninou...

terunka88
24. zář 2014

@hanivasi Doporučuji místní skupinu Potravinové alergie... A co k snídani - např. kaše - jáhelná, pohanková, pozjistit si pečivo, ve kterém není bílkovina kravského mléka, vepřová šunka, cornflakes s rýžovým "mlékem",...napiš do té skupiny, holky ti poradí.

milmic
24. zář 2014

@hanivasi Držela jsem bezmléčnou dietu, bylo to náročné, ale dalo. Fandím Vám!
Mléko jsem si kupovala mandlové, místo másla jsem jedla BioVive nebo Alsan. Na kaše moc nejsem, ale dají se jíst taky s různými obilnými mléky. Dělala jsem si luštěninové pomazánky, např. červená čočka nenadýmá a pomazánka z ní je výborná, pekla si domácí pečivo z rýžového mléka, hodně jsem zjížděla na domácích loupáčkách z rýžomléka.
Hodně jsem se inspirovala u Katyxq tady na koníkovi. Hodně jsem musela hlídat potraviny, to je náročné, sušenky jsem si kupovala v DM Alnatury nebo Zemanky, bezmléčné jsou tuším i Esíčka z obchodu, nebo Koka sušenky, ted nevím.
Snídala jsem rohlík s tím "máslem" a medem nebo marmeládou, večeřela jsem celkem klasicky, šunku bez BKM, nějakou zeleninu nebo od oběda, rýžovou kaši z rýžomléka.
Držím Vám palce a fandím Vám. 😵

dasula10
24. zář 2014

Dobrý den, tak i já už jsem měla co dočinění s vysazením mléčných výrobků, abych dále mohla kojit svoji dceru. Z počátku jsem z toho byla dost vykolejená a napadala mě taky otázka...co vlastně budu moct jíst?!?! 😲 Na trhu už je ale dnes spousta bezlaktózových výrobků (sýr, mléko, jogurty, máslo,...). Jsou sice o dost dražší, nejsou tak chutné, ale za to vše mi to stálo, abych mohla i nadále svoji dceru po prokázání alergie na mléčnou bílkovinu kojit. Jezdili jsme pro ně do Německa, ale myslím, že i v Intersparu dnes mají velký výběr těchto bezlaktózových potravin. Výhodou také je, že pak jsou i přebytečná kilča rychle dolů 😉 . Takže já bych se rozhodně také kojení nevzdávala!!!

lennus
24. zář 2014

@hanivasi Zkuste alternativní rostlinná mléka jako náhradu - rýžové, ovesné, mandlové. Z těch si dělám kaše. Když se začnete zajímat o zdravou stravu, zjistíte, že možností je hodně. Mrkněte sem: www.zdravakuchyn.cz

uztotakbude
24. zář 2014

@terunka88 A to jako proč? Pokud se jedná o problém s laktózou, tak ta je jen v kravském mléku.

mirusak1
24. zář 2014

@uztotakbude Vetsinou neni problem v laktoze, ale v bilkovine kravskeho mleka a podobna bilkovina je urcite i v mlece jinych savcu a casto to dela neplechu, takze se nedoporucuje nahrazovat kravske mleko (a vyrobky) ovcim nebo kozim. Jo a pozor ani sojovym...
Ja bezmlecnou taky chvilku drzela a jak se clovek rozkouka, tak zjisti, ze moznosti je dost 🙂 V temer vsem domacim (buchty, pecivo,....) lze mleko nahradit treba ryzovym "mlekem" z DM nebo jinyma rostlinyma mlekama...
Hlavne na zacatku je to trochu narocne, protoze v kupovanych vyrobcich je mleko (v nejake forme) skoro ve vsem, tak je treba cist u vseho slozeni... Ale za miminko bez boleni briska to rozhodne stoji!

terunka88
24. zář 2014

@uztotakbude viz mirusak, navíc alergie na laktózu většinou vzniká až později, vrozená je extrémně vzácná

tetta
24. zář 2014

@uztotakbude laktóza je v každém mléce

uztotakbude
24. zář 2014

@tetta Není v každém mléce....držela jsem bezlepkovou dietu 15 let, takže o tom něco vím a mám nastudováno 😉

uztotakbude
24. zář 2014

@terunka88 Jo jasně, ono v tom úvodním příspěvku nebylo specifikováno zda jde jen o laktózu, nebo mléčné bílkoviny, nebo co vlastně z toho mléka vadí. Tak to pak jo...

tetta
24. zář 2014

@uztotakbude A v kterém mléce není? Bezlepková dieta s laktózou přece vůbec nesouvisí 😉

katyxq
24. zář 2014

@uztotakbude laktóza je přirozenou součásti mateřského a jakéhokoliv jiného zIvočišného mléka mléka, takže bezlaktózová doeta kojící maminky je nesmysl (pokud tedy ona sama nemá intoleranci laktózy). Navíc u miminek je intolerance laktózy (nedostatek enzymu laktáza) vzácnost, spíš se objevuje jen při a po střevních infekcích, ale MM je i tak prospěšné, navíc se to dá řešit podáváním emzymu laktǎzy ve formě kapek např.
Něco jiného je ale alergie na bílkoviny kravského mléka (a velmi podobné bílkoviny ovčího a kozího mléka). Tam dietu smysl držet má. Bohužel si tyto dva problémy pletou leckdy i lékaři.
https://www.modrykonik.cz/alergie-na-mleko
https://www.modrykonik.cz/intolerance-laktozy

katyxq
24. zář 2014

@frantiska85 Absolutně netušíš, o čem píšeš. Bezmléčná dieta není nic strašného, navíc kojení je pro alergika snad ještě prospěšnější než pro zdravé dítě. A UM mǎ svá nemalá rizika (a nekojení má rizika i pro zdraví maminky) - viz https://www.modrykonik.cz/umele-mleko ... navíc pokud miminko reaguje i přes MM, tak je docela vysoká šance, že by mu plně štěpená UM vadila také. A tedy nahánět doktory kvůli receptům na Alfamino nebi Neocate nikomu nepřeju, pojišťovny to moc nechtějí proplácet a doktoři předepisovat, nutí pak miminko absolvovat řadu (v podstatě zbytečných) vyšetření, odběrů krve atd.

katyxq
24. zář 2014

@dasula10 pleteš dohromady intoleranci laktózy s alergií na BKM - viz odkazy, co jsem dalao kousek výš. Bazlaktózové výrobky BKM obsahují ve stejné míře jako běžné mléčné výrobky.

uztotakbude
25. zář 2014

@tetta Pardon, chtěla jsem napsat bezlaktózovou. Bezlaktózovou patnáct let a bezlepkovou stále... Laktóza je jen v kravském mléce.

uztotakbude
25. zář 2014

@katyxq Nevím jak je to u miminek. Blbě jsem pochopila dotaz a myslela si, že právě maminka má intoleranci laktózy a proto se tomu má vyhýbat, aby dítěti v mateřském mléce např. nepředala protilátky (nevím jak to tam funguje). Jinak jsem měla bezlaktózovou dietu od osmi let až do dospělosti, prošla jsem třemi specializovanými pracovišti a všude mi říkali, že je laktóza je pouze v mléce kravském, dokonce mi doporučovali pít čerstvé kozí mléko a jíst ovčí a kozí sýry. Věřím více specialistům, kteří na to mají vysoké školy a jsou uznávanými kapacitami v oboru s praxí nejen z ČR, ale i ciziny, než wiki tady na MK.

alneka
25. zář 2014

@uztotakbude Po tolika letech dodržování bezlaktózové diety mne zaráží, že nevíš, že laktóza je obsažena opravdu v každém mléku každého savce 😕 Lidské mléko je na obsah laktózy dokonce jedno z nejbohatších, tudíž jakákoli dietní opatření by v případě intolerance laktózy kojencem byla k ničemu.

uztotakbude
25. zář 2014

@alneka Myslím si, že jsem tu dostatečně vysvětlila, že informace mám od lékařů gastroenterologů. Víc k tomu nemám co říct.

anetaji
25. zář 2014

pokud kojis a dr.ti doporucila vysadit mlecne vyrobky tak asi jde o alergii nebo intoleranci ABKM.Ale i tve mleko prirozene obsahuje laktozu ktera se v mlecnych zlazach vytvori bez ohledu na tvuj jidelnicek.takze nevim asi bych si nechala udelat u nej testy na abkm z krve 🙂 hodne stesti

katyxq
25. zář 2014

@anetaji jenže ty testy na potr. alergie mají spolehlivost nižší jak 50% (vycházejí falešně pozitivně i falešně negativně) - jediný spolehlivý je eliminačně-expoziční test a na ten nepotřebuješ doktora (neboli vysadit podezřelé potraviny a poté je postupně znovu zavádět a sledovat reakce)

katyxq
25. zář 2014

@uztotakbude i doktoři můžou tvrdit nesmysly 😉, laktóza je v každém živočišném mléce, byť v různé míře (ale zrovna kravské, kozí a ovčí jí obsahují zhruba stejně, okolo 5%). U mléčných výrobků závisí obsah laktózy na způsobu jejich zpracování (zrání, kysání, tučnost).

anetaji
25. zář 2014

@katyxq
už jednou jsi mi odpověděla na to,že mi udělají testy tak že mě strčej mléko a počkaj na reakci v nemocnici,dr mi udělal gastro je blbost aby mě nechal v křečích někde v ordinaci!!Navíc u malého mimina si nemyslím,že je dobré zase zavést a čekat na reakci,vždyť reakce může být dost špatná,radši bych si udělala testy v nemocnici teda

katyxq
25. zář 2014

@anetaji tak jasně, kdo chce, může dělat expoziční test v nemocnici - ale co vím, jak ho dělají, tak to není zrovna pomalý a opatrný způsob, spoléhají se na to, že kdyžtsk narvou dítě antihistaminiky a kortikoidy 😅. Pokud maminka šla do eliminační diety, tak ví, jak jí dítě reagovalo (obvykle ekzém nebo trávicí problémy) a co si může zhruba dovolit, antihistaminika mít doma může po ruce. Pokud dítě reaguje prudce až anafylakticky, tak si je určitě toho vědoma a je patřičně vybavena (EpiPen, Rectodelt atd.) a expoziční test by doma nedělala. Ale o takových reakcích se tady nebavíme, dítě o které se tu jedná, na něco (pokud to nejsou "jen" kvasinky) reaguje na kůži.

tetta
25. zář 2014

@uztotakbude Tak se těch lékařů gastroenterologů zkus radši ještě jednou zeptat, protože jsi je pravděpodobně špatně pochopila. Laktóza prostě je v každém mléce.