Alimenty - jak je nutné je platit?

mmmartuska
25. srp 2018

Ahoj, potřebuju poradit ohledně alimentů. Manžel má z prvního manželství syna, který se před dvěma lety vyučil a pak nastoupil na tu samou školu na jiný obor, zase s výučním listem. Některé předměty mu uznali, takže teď chodí jen na odborné předměty pár hodin do týdne. Manžel na něj platí alimenty. Teď má jít kluk do 3. ročníku, ale rozhodl se, že už do školy chodit nechce a školu ukončil. Během týdne se ovšem, rozmyslel, že si školu dodělá, jenže ho místo do 3. ročníku vezmou do 2. ročníku. Čili místo toho, abychom platili alimenty už jenom rok, tak je budeme muset platit 2 roky. Jsem naštvaná, protože kvůli jeho deb.... rozhodnutí to odneseme my. Já jsem na rodičáku s 1.5 roční dcerkou a další dítě čekáme, takže rozpočet je napnutý. Nemáte někdo zkušenost,jestli je nutné platit alimenty, když si syn nenavyšuje už vzdělání? děkuji za rady

emamaira
25. srp 2018

Zkuste pravnika, existuji soudni rozhodnuti, ze dospelemu diteti je treba platit alimenty jen pokud je vzdelani smysluplne...

priefi
25. srp 2018

@mmmartuska myslim, ze si muzes max pozanadavat, klidne se muze rozhodnout jit na nadstavbu a pak na VS a neudelate s tim absolutne nic, myslim,.ze do 26 let si muze studovat do alleluja a mozna v pripade doktorskeho studia so 28, coz se v jeho pripade asi bat nemusite 😉

mmmartuska
autor
25. srp 2018

priefi Mě ale nejde o to, kdyby chtěl studovat, to mi nevadilo, ale to, že zbytečně prodlužuje studium nezodpovědným rozhodnutím 😒

eviicka
25. srp 2018

Osobní zkušenost nemám, ale pokud čekáte další miminko, tak co zvážit dát k soudu návrh alespoň na snížení?

mmmartuska
autor
25. srp 2018

Nad snížením jsme nepřemýšleli, protože jsme to brali tak, že podporujeme syna ve vzdělání, termín mám v lednu, těch pár měsíců jsme řešit nechtěli.

leniczka23
25. srp 2018

Neudelaze s tim bohuzel nic, to se jeste modli at se nerozhodne studovat dal. A pak taky myslim.plati, ze musi byt schopen se sam uzivit, takze neznamena ze on dostuduje a vy prestavate platit.
Muzete zkusit snizeni alimentu az se narodi prcek, ale.delaji to malokdy.

mmmartuska
autor
25. srp 2018

Děkuju za rady. Na další školu jít nechce, teda zatím, a i kdyby, tak to jsme opravdu brali tak, že na to do 26 let má nárok. Jenže on se prostě sám rozhodl, že už do školy chodit nechce, aniž by se s někým poradil nebo něco řekl, tak šel do školy, studium ukončil a během týdne si to rozmyslel, takže bude úplně zbytečně znovu opakovat ročník.

xkalisto
25. srp 2018

A s tou školou by se nějak domluvit nešlo že by to ukončení třeba zneplatnili a pokračoval by normálně? Udělat z toho úřednickou chybu nebo tak.

emamaira
25. srp 2018

Zalezi, jak moc chcete vec hrotit, jestli si jen zanadavat nebo resit soudne... Ale podivej sem http://nalus.usoud.cz/Search/ResultDetail.aspx?... , hlavne doporucuju odstavec 27, kde je popsano, ze zletile dite ma narok na alimenty pouze pokud ma o skolu zajem a zvysuje si kvalifikaci...

j.a.n.i
26. srp 2018

Nejak nevidim duvod proc by jen kvuli ukonceni studia mel opakovat rocnik... spis tipuju, ze propadl.

hanka_333
26. srp 2018

Možná vám syn neřekl vše. Taky se mi ten příběh zdá podivný. Nedělal spíše teď opravné zkoušky a nevyletěl z nich?

priefi
26. srp 2018

@mmmartuska nekteri nechteji studovat a behaji z prvniho rocniku do prvniho rocniku jen, aby meli penize z alimentu 😉 mozna slo o to, ze mu doslo, ze by prisel o alimenty, tak se radeji vratil

j.a.n.i
26. srp 2018

@priefi Tak pokud nekdo beha z prvniho rocniku do prvniho, tak o alimenty muze klidne prijit... Nezrvrdim, ze pri prvni zmene, splest ve volbe skoly se muze kazdy, ale opakovani muze spud klidne vyhodnotit, ze se nepripravuje na budouci povolani a smolik.

j.a.n.i
26. srp 2018

@hanka_333 Vidis, to mi nenapadlo, ze se delaji ted, to bude ono a jsme doma. Tedy nic to nemeni na tom, ze bude partner zaklafatelky platit alimenty o rok dele, propadnou neni zakazane, za to mu je zadny soud neodebere.

priefi
26. srp 2018

@j.a.n.i jj, to mas pravdu 😉 ale treba znam pripady, kdy si schvalne rozkladali studium posledniho rocniku, jen aby se sypaly penizky, takze ten co chce, si vzdy najde nejaky zpusob.

mmmartuska
autor
26. srp 2018

Chodil na brigadu a udajne mu nabidli,aby tam delal nastalo,tak proto se rozhodl, ze se skolou skonci a bude si vydelavat. Tak nad moznost,te by propadl nas teda nenapadla vubec. Taky me zarazi proc by mel opakovst druhak,kdyz nic nezameskal,ale nevim jestli nam to ve skole povi,kdy je dospely.

j.a.n.i
26. srp 2018

@priefi Tak ja taky rozkladala posledni rocnik a fakt to nebylo kvuli alimentum, ono je mnohdy vyhodny status studenta i pro dalsi veci.

priefi
26. srp 2018

@j.a.n.i jo to chapu, ale to bylo kvuli penezum, docela se tim dotycny chvastal 😉

tulikiss
26. srp 2018

tady by to bylo na uvazeni soudu jak moc je ta druha stredni skola priprava na budouci povolani. znam pripad kdy kluk dostudoval stredni a pak sel na dalsi stredni kde slo o hodne podobny obor a soud rozhodl ze nejde o zvysovani kvalifikace, a tak si ma najit praci a druhou stredni studovat vecerne ale uz hezky za svoje.

mmmartuska
autor
26. srp 2018

Tak uz vime pravdu. Kluk ukoncil skolu na konci roku v cervnu,pak nastoupil do prace na hpp a ted teda dal vypoved a chce se vratit do skoly. Vubec nic nam nerekl,az ted a jeste lhal

j.a.n.i
26. srp 2018

@mmmartuska Coz nic nemeni na tom, ze budete muset platit dal... Jo, mozna to slo napadnout hned, jak zacal studovat druhy obor, ale tim ze 2 roky plati, tak se to da brat jako souhlas se studiem.