Co je potřeba vyřídit před a po narození miminka?

aureliaaa
29. srp 2008

Ahoj Vážená děvčata. Prosím poraďte nebo pošlete odkaz, kde bych našla komplexní informace co vše musím právně zařídit okolo narozeného mimi. Co lze udělat předem, co potom, co může tatínek(manžel) v jakých termínech a tak podobně. Mám strach abych na něco nezapoměla nebo nepřišla zkrátka kvůli neznalosti. Porodné, matrika, evidence obyvatel, OSSZ, zaměstnavatel a podobné vánoční dárky. Děkuji

vojtisek2007
29. srp 2008

AURELIAAA:
- před porodem akorát až dostaneš potvrzení od gynekologa, že nastupuješ na mateřskou - tak to odneseš do práce (nebo na OSSZ pokud jsi OSVČ) a začnou ti vyplácet PPM (peněžitou pomoc v mateřství) - když by ti vycházela menší než 7600,-Kč - tak si ode dne porodu zažádáš o rodičovský příspěvek - a budou ti to dorovnávat do těch 7600,-Kč - PPM je 28 týdnů, pak nastoupíš na rodičovský příspěvek - který si pak vybíráš na 2,3,4 roky.
- až se mimi narodí - tak v porodnici dostaneš takový papír - myslím že se to jmenuje prohlášení o jménu dítěte (možná lze také dopředu vyzvednout na matrice - to nevím) - ten vyplníš - podepíšete oba dva a i s občankami to může manžel odnést na matriku - na základě tohodle vám vystaví rodný list miminka, který přijde cca do týdne - ten ofotíš - a přikládáš ho jako přílohu k žádosti o porodné a přídavky na dítě (tiskopisi si můžeš vyzvednou už teď dopředu na státní sociální podpoře - aby tam potom nemusel lítat manžel nebo ty s miminkem). Taky jestli ti u zaměstnavatele zbyde dovolená, tak až vyčerpáš těch 28 týdnů PPM - tak si u zaměstnavatele požádáš o vyplacení dovolené.
To je myslím tak asi všechno, kdybys ještě něco chtěla vědět, klidně piš, možná jsem na něco pozapoměla... 😉

vojtisek2007
29. srp 2008

jo zapoměla jsem - miminko je po narození registrované u stejné pojišťovny jako maminka - až budeš mít rodný list - tak taky "oficiálně" přihlásit k nějaké pojišťovně - na to je také formulář - má ho k dispozici každá pojišťovna a taky si ho můžeš na pobočce vyzvednou dopředu (nebo po telefonu, oni ti ho pošlou).
A ještě k výběru pediatra - to musíš nahlásit v porodnici - ke komu bude mimi chodit - a je lepší se s tím pediatrem domluvit dopředu - jestli vás vůbec bude ochotnej přijmout....

vojtisek2007
29. srp 2008

a ještě se rodný list posílá na OSSZ aby věděli skutečný datum porodu a věděli jak dlouho ti bude trvat těch 28týdnů PPM.
jsem pěkná skleróza, tak možná si ještě na něco vzpomenu... 😀

poi
29. srp 2008

Ahoj,mě dokonce dal prohlášení o jménu gynekolog,odevzdává se u nás v HK v porodnici.A protože jsme nebyli a stále nejsme 🙂 manželé,musel přítel vyplnit před matrikářkou papír,kde se vlastně přizná že je otec.Ale jinak je to asi vše jak to psala vojtisek2007.

janeyzelvicka
29. srp 2008

Ještě odpad 🙂 čestně jsme ji přihlásili, aby nám zvýšili poplatky za odvoz odpadu 🙂 A jelikož máme pronajatý byt, tak ještě panu majiteli 🙂
Jinak trvalý pobyt dostane mimi automaticky tam, kde ty - nemusíš ho už nikde hlásit.

vojtisek2007
29. srp 2008

janeyzelvicka
- tak nám odpad automaticky zvedli sami - ale až další rok - ten co se narodili jsme za ně nic neplatili - a další rok už na vyúčtování v lednu přibylo jejich jméno se sumou.... 😀 , ale to je asi všude jinak - kamarádka z Teplic odpad neplatí vůbec - hradí to za občany obec...dobře ušetřených 2.500,-Kč (je jich taky 5 jako nás)

kacka.va
29. srp 2008

na ossz může poslat papír zaměstnavatel, mimčo se na úřad k trvalému pobytu nahlásit musí

vojtisek2007
29. srp 2008

kacka.va
mě přímo z OSSZ přišel dopis, ať dodán rodný list,kvůli vyplácení dávek....a k trvalému pobytu jsem ho nijak nehlásila

kacka.va
29. srp 2008

a jak teda úřad ví, že se ti narodilo mimčo? třeba je to u vás jinak, ale u nás všichni svoje děti hlásí na úřadu.
jinak s tím OSSZ to většinou platí, pokud jsi byla vedená na úřadu práce a nebo pracovala u nějaké malé firmy s malým počtem zaměstnanců.

vojtisek2007
29. srp 2008

kacka.va - myslela jsem, že to automaticky dávají vědět z matriky na evidenci obyvatel...- jo a pracovala jsem u malé firmy...do 25zam.

kacka.va
29. srp 2008

no tak pokud to u vás dělají, tak v pohodě 🙂. u nás to fakt všichni hlásili, takže bych radila, raděi se na to na přílušném úřadě zeptat 😉, protože úřední šiml je hrozná věc. mně třeba vůbec nenahlásil, že jsem změnila trvalé bydliště, takže mi např. chodili dvoje hlasovací lístky

vojtisek2007
29. srp 2008

...asi je to opravdu všude jinak - i např. ten poplatek za odpad, že jo...takže zeptat se bude nejlepší 😲

jadviga
29. srp 2008

Holky do porodnice stačí kopie oddacího listu nebo originál??? 😖

vojtisek2007
29. srp 2008

...my jsme nesli origoš a hned po příjmu nám ho vrátili, takže ho manžel vzal s sebou domů

jadviga
29. srp 2008

díkec 😎

aureliaaa
autor
29. srp 2008

Jejda, díky moc za vyčerpávající inormace. Teď si to přepíšu a budu se pídit po těch formulářích co jdou dopředu. On je MM sice ochotný to oběhat, ale je co se týká úřadů dost impulzivní a netrpělivý a úřední šiml ho vytáčí strašně rychle. Nepřeji si aby nějakou nevinou úřednici poslal do pr... jenom pro to, že je to složitý vyplňování a už to píše po třetí. Fakt moc díky. Ahoj

kacka.va
31. srp 2008

jadviga: u nás psali, že buď originál nebo ověřenou kopii. já měla ověřenou kopii, protože origo radši nikam netahám.

hvezdicka05
31. srp 2008

ahojky holky prosím vás mám dotaz,mám tříletého prcka a ted bychom chtěli další mimi,jsem nezaměstnaná a jsem čtvrtým rokem na RD,vím že nezaměstnaná nemá nárok na PPM,ale,já bych si chtěla najít práci na poloviční úvazek k téhle mé RD..(4hodiny),když jí budu mít může se ta PPMka u budoucího dítěte vypočítávat z platu práce na poloviční úvazek?a zbytek doplatí sociálka???jestli jsem to teda pochopila dobře.........protože ppmka z práce na polovic asi nebude nic moc 😖 ....pracovat stejně chci dokud mi to zdraví dovolí...... 🙂 a ještě jeden dotaz,když budu takto zaměstnaná tak pak si můžu zvolit RD na 3roky?někde jsem četla že pokud ženská není zaměstnaná tak to má na 21měs 7800kč a pak na 3800 😖 ...díky moc za rady mějte se kráááásně 🙂

kacka.va
31. srp 2008

já myslím, že se ti to nebude počítat, ale jistá si nejsem. mě bylo řečeno, že i když budu dělat na částečný při RD, tak se mi další mateřská bude počítat z toho, než jsem nastoupila na tu nynější, pokud budeme mít další mimčo, když budu ještě na RD.

vojtisek2007
31. srp 2008

HVEZDICKA05
nárok na peněžitou pomoc v mateřství má žena, která splnila podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu alespoň 270 dnů v posledních dvou letech před porodem a jejíž účast na nemocenském pojištění trvá ke dni nástupu na mateřskou dovolenou, popř. se na ní vztahují nároky z předchozího nemocenského pojištění.
Pracovní poměr zakládá účast na nemocenském pojištění,
Z tvého dotazu nevyplývá, zda by jsi v případě nástupu do zaměstnání (byť na půl úvazku) uvedenou podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu alespoň 270 dnů v posledních dvou letech před porodem splnila.
Pokud nyní nastoupíš do zaměstnání a nezískáš nárok na peněžitou pomoc v mateřství, poněvadž jsi nebyla v posledních dvou letech před porodem účastna po dobu 270 dnů nemocenského pojištění, uzná tě lékař práce neschopnou 6 týdnů před očekávaným dnem porodu a 6 týdnů po porodu. Za tuto dobu mateřské dovolené ti bude náležet nemocenské (tzv. nemocenské poskytované v souvislosti s porodem). Po zbývající dobu mateřské dovolené budeš pobírat rodičovský příspěvek.
K získání nároku na dávky nemocenského pojištění postačí i sjednání pracovního poměru s kratší pracovní dobou (půl úvazku), neboť i takový pracovní poměr zakládá účast na nemocenském pojištění.
Pro úplnost dodávám, že i nárok na nemocenské poskytované v souvislosti s porodem postačí k tomu, aby jsi si mohla zvolit tzv. klasické čerpání rodičovského příspěvku (7600 Kč měsíčně do 3 let věku dítěte).

Takže když to shrnu - když ten čtvrtý rok odpracuješ 270dnů - byť na poloviční úvazek - budeš mít nárok na PPM - vyjde ti samozřejmě malá - a ode dne porodu si rovnou také zažádáš o rodičovský příspěvek - a ten ti budou doplácet do 7600,-kč a vybírat si pak budeš ze 3 nebo 4 let.
Dofuám, že je to k pochopení.... 😉

hvezdicka05
31. srp 2008

aha,no mě bylo porazeno ať vydržím alespon 3měs zkušební doby...měla jsem totiž rizikový těhu...a pak bych měla prý nárok na volbu čerpání RP???ale jak s PPMkou po 3odpracovaných měsících to nevím....takže když neodpracuju těch 270dní tak je to jak prosím?já jsem právě nedávno byla už vyřazena z evidence práce kde jsem byla zaměstnaná,musela jsem tehdá podepsat rozvázání smlouvy,protože nám ubrali hodiny a plat by byl fakt mizernej... ☹

vojtisek2007
31. srp 2008

HVĚZDIČKA
jestli máš kam nastoupit - tak to je samozřejmě nejlepší řešení - vydržíš zkušebku a můžeš jít na rizikový těhu (to se počítá jak kdybys pracovala - do těch 270dnů...)- pak ti automaticky vznikne nárok na PPM a taky pak budeš mít možnost volby délky rodičovského příspěvku. A jak už jsem psala víš - když ti nárok na PPM vznikne pod 7600,-Kč - což by asi bylo, kdyby jsi de facto odpracovala jenom trochu - tak si ode dne porodu zažádáš i o rodičák a budou ti doplácet do 7600,- a pak ti jenom zkončí PPM po 28týdnech a zůstane jenom ten rodičák, který si vybereš na jak dlouho budeš chtít.

markusko
11. říj 2009

Ahoj holky,
mám takový dotaz, nechce se mi zakládat nová diskuze, tak jsem to dala sem... Budu ráda za odpověď 😉

Zajímalo by mě, jestli může mít miminko po narození jiný trvalý pobyt než matka, nebo je to automaticky podle jejího bydliště? Po svatbě jsem si zatím nechala svoje původní bydliště (tedy jiné než má manžel), protože jsme tehdy ještě nevěděli, kde budeme bydlet. Nyní bydlíme v místě bydliště mého manžela, chtěli bychom sem přihlásit i mimčo, ale já mám zatím TP jinde a obávám se, že do porodu to nestihnu změnit... (zbývají mi cca 2 týdny)...

Díky za odpověď 😉

dadous
11. říj 2009

markusko, ale změna trv. pobytu je přehlašena hned, jen pak trva asi měsíc vyřízení OP

markusko
11. říj 2009

Aha, to jsem nevěděla 😨 Takže se mám jít nahlásit na úřad, kde chci mít TP a pak jen nahlásit změnu na matrice???

dadous
11. říj 2009

no ja myslím že když zajdeš na uřad, že chceš změnu bydliště, tak ti automaticky přihlasej mimi na novou adresu, a pak až budete mít rodnej list mimča, tak si zažadaš o novou občanku

ojo
11. říj 2009

marku, já si v těhu taky vyřizovala změnu TP, po porodu se nahlašuje tam, kde má trvalý pobyt matka...tak já zašla k nám v obci na úřad a přihlásila se, dostala jsem ten papírek, se kterým jsem musela na občanky, aby mi přepsali TP a od toho dne už jsem byla vedená tady (jen vyřízení OP trvá déle), takže po porodu malýho rovnou taky přihlásili sem do obce a měli jsme tu pak vítání občánků 🙂 ...na matriku už potom nemusíš... 😉

ojo
11. říj 2009

a ještě já taky chtěla změnit TP až po porodu, abych si mohla i malýho zapsat do OP a udělat to při jednom, ale pak byl problém s malýho TP, že by ho hned nahlásili do původního bydliště 😒 nakonec jsem upustila mít malýho v občance, páč je to nepovinný údaj a myslím, že k je k ničemu, r.č. si pamatuju a na cestování po EU a i jinde musí být zapsán v pase nebo mít svůj pas...takže tak 😅

jo a tu změnu TP v občance bys měla nahlásit do 8 dnů od přihlášení na novém úřadě 😉

markusko
11. říj 2009

díky holky 😉