Dědictví. Jak to je?

tiffany001
1. zář 2022

Dobrý den,

chtěla bych se nezávazně zeptat na jednu věc. Jak to je, když přítel vlastní dům a má dvě zletilé děti z prvního vztahu, další nezletilé dítě z jiného vztahu...lze v budou teoreticky darovat nemovitost jen nezletilému dítěti, pokud by to takto přítel chtěl? Muselo by toto nezletilé dítě vyplácet své nevlastní sourozence, myšleno jeho děti z prvního manželství? Pokud by tedy tuto nemovitost dostalo darem? Nebo jsou to neopominutelní dědicové?
Další otázka zní....pokud bychom se s přítelem v budoucnu vzali.... lze osetrit nějakým způsobem majetek? Myslím tím třeba mé naspořené peníze před manželstvím...v případě, že bych zemřela...tak aby tyto peníze zdědily moje dvě děti z předchozího vztahu a naše jedno společné dítě? Máte někdo zkušenost? Jde to ošetřit např. závětí..?

Přítel má hypotéku na svůj dům, kterou splácí XXX let, v případě, že bychom se vzali, tak v případě nedejbože jeho smrti...platila bych tyto dluhy i já?

Ještě jedna věc....máte někdo zkušenost s vyloučením posuzovaných osob v domácnosti? Jedná se o dítě, které již dostudovalo a bydlelo semnou v RD v prvním patře, samostatné bytové jednotce. V červenci se přestěhovalo do druhé bytové jednotky k prarodičům a nesdílí semnou domácnost ... Ale žije stále tedy pod jedním číslem popisným ...je možné tedy zletilé dítě vyloučit z mé bytové jednotky? Popř. jak toto sepsat?

Děkuji za info.

Hezký večer.

atei
1. zář 2022

@tiffany001 V případě darovací smlouvy se pak nemusí nikomu nic vyplácet, s dědictvím to nemá nic společného.
Ale nechápu, proč by rodič měl takhle vrážel klín mezi své potomky a upřednostňovat někoho na úkor ostatních.

atei
1. zář 2022

A ještě jedna věc - totálně to působí tak, ze chceš, aby přítel přepsal dům na vaše společne dítě a pak ho zavraždis 😀. Ještě v tvém příběhu chybí dotaz na životní pojistku 😀.

tiffany001
autor
1. zář 2022

@atei , vypadat to může jak chce.... 😀 To, jak zamýšlí on, je jeho věc koneckonců.... Detaily ohledně vztahu s dětmi nebudu ventilovat, jen jsem se chtěla zeptat na obecné informace. Jak naloží on se svým domem, to já neovlivnim....jeho rozhodnutí....

palja
1. zář 2022

@atei bohužel to tak někdy je. Manželovi rodiče taky darovali dům jen jednomu synovi, ostatní mají smůlu. Jak naloží se svým majetkem je jen jejich věc.

tiffany001
autor
1. zář 2022

@palja , toto jsem zažila také, kdy můj ex nedostal nic a jeho rodiče darovali vše své dceři.....

klokanka31
1. zář 2022

@palja Tohle udělala moje babička, barák napsala jen na strejdu. Ten se ale zachoval jako správný charakter a mýmu tátovi z prodeje polovinu peněz dal.

tiffany001
autor
1. zář 2022

@atei proč to tak vždycky tady je, že když lidé vloží nějaký jasný dotaz, tak hned se ostatní pustí do něj a vidí za tím něco.... Není možné odpovědět jen k dotazu samotnému? Asi ne 😀 Třeba jsem chtěla vědět jen obecnou informací a nevraždit přítele, jak si myslíš.... apod. 😀

tiffany001
autor
1. zář 2022

@klokanka31 to je charakter .... 👍

elesse
1. zář 2022

Nezavazne se dojdi poradit za advokatem, tvoje otazky maji pravni reseni, ale na internetovou diskuzi prilis dlouhe

palja
1. zář 2022

@klokanka31 to je charakter teda. V manželově rodině ro jenom vyvolalo rozbroje a dokonce jedna dcera chtěla tu darovací smlouvu napadnout, jakože ty rodiče nebyli při smyslech, když to na něj napsali. Prostě rodinné vztahy jsou někdy složité.

palja
1. zář 2022

@tiffany001 to mi taky přijde, že některé se sem chodí jen hádat, druhé napadat, zesmešňovat apod.

ekou
1. zář 2022

A závěť by tohle neřešila, kde se napíše konkrétní osoba, která má danou věc získat?

tiffany001
autor
1. zář 2022

@palja , děkuji za normální názor. Také to tak vnímám.... Nikdo nezná pozadí a detaily, ale odsoudit umí každý....nebo zkádrovat.... 🙄

dandaa
1. zář 2022

Za života si může s majetkem dělat co chce
Tudíž ano může vše darovat jednomu. Situaci chápu, můj otec také vyřešil za života majetek a děti z jeho prvního manželství nedostanou nikdy nic ,ale tam se přes třicet let nestýkají a on je nechal vydědit.
Před svatbou si nechte sepsat předmanželskou smlouvu ,se vším poradí advokát nebo notář. My ji také máme.

tiffany001
autor
1. zář 2022

@ekou Závěť....nevím....ta spadá do dědického řízení...? Jestli se tam nevztahují neopomenutelní dědicové....netuším....
Jen pro upřesnění pro ostatni....Toto je čistě můj dotaz ... Nikdo neříká, že to takto bude ...jen jsem chtěla vědět obecné informace...nic víc...nic míň.. 🙂

klokanka31
1. zář 2022

@tiffany001 Závěť jde do dědictví, a pokud nejsou závažné důvody tak nejde vydědit svoje děti jentak. Ale pokud by majetek daroval tvůj partner za života, pak s tím nikdo nic neudělá...

tiffany001
autor
1. zář 2022

@klokanka31 Myslela jsem si to.... Děkuju za odpověď.
Vidíš, před třemi lety nám umřela teta, která byla bezdětná...Našla se po ní závěť u notáře....kde stalo, že veškerý svůj majetek, peníze, dům, louky, atd .. dostane synovec....ostatní synovcove a neteře ostrouhali....ikdyz jsme se starali o ní všichni jak jsme mohli...tzn. že to šlo teoreticky napadnout? Tu závěť .?

j.a.n.i
1. zář 2022

@tiffany001 Jelikož je to tu diskuzní forum a nikoliv placená poradna, tak není nikdo povinen pouze odpovídat na dotaz.

tiffany001
autor
1. zář 2022

@j.a.n.i To není placená poradna, to je fakt. Asi soudím dle sebe...pokud vím odpověď na daný dotaz, vyjadřuji se k dotazu a nemám potřebu rýpat nebo spekulovat co a jak.... Asi tak....Pěkný večer.

elesse
1. zář 2022

@tiffany001 ne, nepominutelne jsou jen vlastni deti

klokanka31
1. zář 2022

@tiffany001 Tak to nevím 🤔 moje babička takhle odkázala nějaké lesy a pozemky mému bratranci, a já s bráchou taky nedostala nic. Přitom jsme všichni byli její vnoučata.

zuzineckah
1. zář 2022

@tiffany001 závěť můžeš napadnout, ovšem potřebuješ k tomu pádný důvod; spoustu peněz; dobrého právníka a dost rozumu k tomu, aby sis promyslela, zda ti ty peníze stojí za rozesranou rodinu.

tiffany001
autor
1. zář 2022

@zuzineckah kašlu na to, jen mně to tak napadlo ..rozesrana rodina je i tak, kdy synovec se měl řádně o tetu postarat a dochovat, což vůbec se nestalo ...bohužel ..závěť byla sepsána před dvaceti lety, kdy ji teta psala a netušila asi jak ve finále dopadne...

zuzineckah
1. zář 2022

@tiffany001 má to své náležitosti, aby byla platná, předpokládám, že je měla, proto byla naplněná. Hele, některé věci je lepší nechat být, i když jsou hořké. Všechno má svůj důvod. A víš jak se říká, přej a bude ti přáno. V tom je kus pravdy.

ekou
2. zář 2022

@tiffany001 závěť spadá do dědictví, teď jsem to řešila po zemřelém. Jen co vím, tak ostatní dědice dle dědické posloupnosti nejde úplně vyloučit (ale to se pak "vypočítává" jinak) min na tu důležitou část dědictví by to mohlo stačit a nebo pak ještě za života přepsat na nového majitele... alespoň pakns tím dotyčný nebude mít tahanice.

vacel1
2. zář 2022

@atei a co když 2 ze 3 sourozenců dům (který je otce) celý za své peníze opravili, dali novou střechu, nechali na něm spoustu hodin práce, protože vše dělali sami?3. na nic nepřispěl a ani s ničím nepomohl. To mi taky nepřijde moc fér, že dědit by měli všichni stejným dílem.

elesse
2. zář 2022

@vacel1 tak jsou hloupi a bemeli davat penize do neceho, co neni jejich a kdy to neni nijak upraveno. Kdyz otec nic nenapise, budou dedit stejne

kekita
2. zář 2022

@tiffany001 vydědit dítě jde jen stěží-musel by pro to mít závažné důvody. Přepsat majetek za života jde, akorát pokud na tom baráku má manžel hypotéku, tak je to problém a banka s tím musí souhlasit. Navíc to neobdarované dítě při dědickém řízení může požadovat tenhle dar započíst tomu druhému, takže by pak už z dědického řízení nic nedostal.
Jinak já bych s tím přepisováním na děti byla opatrná-nikdy nevíš, jakou pubertu bude mít dítě a do jaké party spadne a abyste se pak doma nedivili, kdyby vám to v budoucnu prodal - něco podobného se totiž stalo v mém okolí....

klokanka31
2. zář 2022

@tiffany001 Závěť mohla ale ještě změnit, pokud potom viděla jak se synovec chová. Moje babička takhle psala asi čtyři závěti, platná je vždycky ta poslední.

guliii
2. zář 2022

1) pokud dům daruje za života jednomu z dětí, ostatní s tím nic nezmůžou ( může si v domě nechat napsat doživotní užívání), když napíše závěť stejně ostatní děti něco dostanou, neopomenutelni dědicové.
2) ano platila, platila by se podle toho kdo by zdědil jakou část, dědí se majetek i dluhy, jde také dědictví odmítnout, ale pouze jako celek
3) ano mělo by to jít, pokud mají jinou bytovou jednotku, neměl by to být problém

Nejsem právník a píšu hlavně ze svých zkušeností a co jsem si zjišťovala. Hodně lze ošetřit předmanželskou smlouvou. Je to určitě taková jistota.