Jak je na tom studentka s rodičovským příspěvkem?

dajakata
4. dub 2015

Dobrý den,
vím, že budu asi za blbce, ale potřebovala bych vysvětlit jaký mám nárok na mateřškou či rodičovský příspěvěk v případě, že jsem nezaměstnaná a studentka.
Momentálně studuji první ročník VOŠ, ale jelikož se mi miminko narodí koncem září nebo začátkem října, školu budu ukončovat. Tím pádem mi status studenta končí na konci června nebo srpna... Stálé zaměstnání nemám ...Chci se tedy zeptat, kolik by byla možná výše rodičovského příspěvku pokud nevíte ? Co jsem pochopila na mateřškou nárok nemám...
Děkuji předem za odpověd

donik
4. dub 2015

Pokud jsi nezaměstnaná nárok na mateřskou nemáš (6 měsíců) a rodičovský příspěvek je 220 000tis. Tady je odkaz kde se všechno dozvíš 🙂
http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/183/1...

milmic
4. dub 2015

Já jsem měla dcerku jako studentka, státnice jsem dělala s ní v náručí. 🙂
Na mateřskou jsem nárok neměla, dostala jsem rovnou rodičovský příspěvěk. A zvolila jsem si jen délku čerpání - od toho se potom odvíjí měsíční částka.

fillipepi
12. dub 2015

Rodičovský příspěvek je pro všechny bez rozdílu 220 000 korun. Rozdíl je jenom v tom, jak dlouho ho musíš/můžeš čerpat. Pokud nejsi zaměstnaná, tedy se nepodílíš na nemocenském pojištění a studium neukončíš úspěšně, tak automaticky dostaneš rodičovský příspěvek na 4 roky, s tím, že do 9 měsíců dítěte budeš dostávat 7 600 Kč a od devíti výš pak 3 800 Kč měsíčně. Pokud máš partnera, který je zaměstnaný, může jít na mateřskou či rodičovskou on. Při rodičovské by měla být možnost normálně si vydělávat.