Jak je to s trvalým bydlištěm školáka?

martina995
11. led 2022

Zdravím. Syn půjde letos do první třídy. Bydlíme teď u nás na městě, kde jsme se v listopadu přestěhovali do nájmu. Do školky zatím chodí do 13 km vzdálené školky v obci, kde jsme bydleli předtím (máme tu stále trvalé bydliště, je to dům mých rodičů) . Do školy bych ho ale chtěla dát už do města, ať tolik neprojiždime. Mám ještě další 2 děti , 4 letou dceru a 1,5 ročního syna. Už tak je to komplikované dojíždět+ půjdu na Apr dnů v měsíci do prace. Dívala jsem se na stránky školy do podmínek nástupu a jedna z nich je mít trvalý pobyt na území města. Jenže my ho v nájemním bytě mít nemůžeme, máme to tak ve smlouvě. Má syn vůbec nějakou šanci se na ni dostat? Není to ani spádová škola , jelikož ta, do které spadáme podle místa bydliště je katastrofální a tam ho dávat určitě nechci. Vůbec se v tom neorientuji a proto se obracím na vás, jak vyřešit? Dát normálně přihlášku a doufat,že se dostane? Snad jsem to napsala dostatečně srozumitelně .

marimanta
11. led 2022

Děti s trvalým pobytem v obci dostanou přednost, takže vzít vás můžou, ale nemusí. Nicméně ať máte ve smlouvě cokoli, tak k TP v nájemním bytě nepotřebujete souhlas majitele. Tím neříkám, že si ho tam máte okamžitě zřídit, když jste se nějak dohodli, ale zákon mluví jasně 😉

mamikry
11. led 2022

@martina995 Jak píše @marimanta. Přihlásit se můžete, ale vezmou ho jenom, když se nenaplní místa spadovymi dětmi. Letos jich patrně bude hodně, protože spousta rodičů kvůli covidu dala dětem odklad, alespoň u nás na škole to tak bylo.

jeyre
11. led 2022

Ahoj, třeba naše spádová škola to má tak, že podmínku pobytu je možné doložit i nájemní smlouvou. Asi bych zavolala do školy a zeptala se rovnou tam. Ale jestli i tak mají nátřask, tak určitě budou mít přednost spádové děti.

martina995
autor
11. led 2022

Díky za odpovědi. Zkusím se dohodnout s majitelkou na možnost Tp v bytě a zavolám si i do školy. Jde mi i o to,že kdyby to trvalé bydliště dopadlo , tak bych ho do určené spádové školy dát nechtěla, jelikož je to zrovna škola, kam chodí děti ze sociálně slabých rodin, nepřispusobivych atd. A má dost špatnou pověst. Syn by to se svou povahou nedal, takže chci jinou školu, která není o moc dál, ale už má jinou spádovost. Je to pro mě dilema. Do toho chci ještě přehlásit dceru do jiné školky, ať nejezdím sem a tam. Je to náročné .

somalicats
11. led 2022

@martina995 Jde udělat i to, že trvalý pobyt přihlásíš jen dítěti/dětem, sobě ne.

krisstina93
11. led 2022

Spádové děti mají přednost, tak záleží jaký bude nával. Ale tp vám majitelka zakazovat nemůže, to bylo dřív, teď už si ho tam můžeš dát i bez ptaní.

jjasmina
11. led 2022

@martina995 zkuste se domluvit s majitelkou, vždycky je lepší mít i její souhlas a být zadobře, než jí to udělat za zády ikdyz to jde.

sabatko
12. led 2022

@martina995 jen upozorním, že u nás i do školky berou jen děti s tvalým pobytem ve městě. Do nespádové školy si určitě nejdřív zavolejte, loni bylo kvůli covidu hodně odkladů a letos, třeba u nás, je mnohem více dětí. Ale problém byl už dříve, dávala jsem dceru do nespádové školy a nemít tam už staršího bratra, tak ji nevzali. Rozhodně doporučuji mít děti na jednom místě, byť ne v místě bydliště. Měli jsme dříve školku v místě bydliště a syna jinde a byl to mnohem větší opruz, než sice vozit cca 12 km, ale oba na jedno místo.

kupi
12. led 2022

@martina995 určitě zavolat do školy a zeptat se přímo tam, jaké mají podmínky pro přijetí, nemusí mít všade plno kvůli odkladum, třeba z naší školky jde letos do školy nejmíň dětí co pamatuju

kakba
12. led 2022

@martina995 nemas kamaradku co bydli ve spadove oblasti skoly kam by si na par mesicu ho prihlasila? Tak jsem to udelala ja.