Jak změnit trvalé bydliště?

ennie93
4. čer 2019

AHOJTE A PRWJI KRÁSNÉ DOPOLEDNE,
MÁ SESTRA JEŠTĚ STUDUJE, TEDY DOSTUDOVALA. A CHCE SE STEHOVAT OD NAŠICH RODIČŮ. ALE STĚHOVAT SE MÁ AZ V ČERVENCI. A PŮJDE STUDOVAT DAL. JEJÍ PŘÍTEL JI ÚZ PŘIHLÁSIL. ALE NEMYSLÍM SI ŽE BY O TOM MAMKA MĚLA TUŠENÍ. MŮŽE BÝT Z TOHO PROBLÉM A POPŘÍPADĚ OD PODEPSÁNÍ SMLOUVY SE JI MĚNÍ TRVALÝ POBYT NEBO NE? MOC DĚKUJI ZA PŘÍPADNÉ ODPOVĚDI, NIKDW JSEM SE MOC NEDOCETLA.

zelenaesmolda
4. čer 2019

@ennie93
je sestra plnoleta?

meronym
4. čer 2019

@ennie93 Pokud ma sestra 18 let, muze se volne rozhodnout, zda se chce odstehovat. Samotnym podpisem (najemni) smlouy jinde se ji trvaly pobyt nemeni. Bohuzel Vas dotaz je hodne nesrozumitelny, zkuste jej napsat znovu tak, aby bylo jasne, o co Vam jde. A vypnete Caps Lock.

ennie93
autor
4. čer 2019

@meronym Omlouvám se, psala jsem ho ve spěchu. Sestra dokončila úspěšně střední školu. Diplom ji byl předán včera. A jelikož by byla zabezpečena a má přítele už 4 roky, tak se chce přestěhovat k němu. Na čež v matce podporu hledat nemůže. Přítel bydlí sám už 3 rokem a je velice dobře zabezpečen svou prací. Sestře bylo nedávno 19 let. Přítel je starší o 4 roky. Chce se odstěhovat 10. června. Většinu věcí už má u přítele. Jak se říká vzala by jednu tašku a šla by. Přítel ji už přihlásil do nájmu. A myslím si že ani matka neví, že už je přihlášena. Matka tomu moc neholduje a jelikož jde sestra dál studovat, ovšem na státní, takže škola moc nestojí a stačila by na to z brigády, a v příteli má podporu. S matkou teď nemají dobrý vztah, a pořád se hádají. Matka to bere jako zradu a vypadá to že se sestra si ničeho neváží, než jsem se odstěhovala já bylo to podobné ale ne až v takové míře. Sestra je za hodně špatnou. Pořád sestře vykládá, že ji mohou naskakat dluhy a že tuto informaci musí uvést ve svém zaměstnání. Protože pokud se sestra odstehuje nebo jo přihlásí, už nebude bydlet ve stejné domácnosti, může být z toho problém. Nevím jak mám pomoci, sestra slíbila matce, že bude doma do maturitní zkoušky a tu úspěšně splnila. Když jsem odešla já sestra byla věčně doma a pomáhala. A i přesto všechno má matka s tím problém ji pustit. Máme ještě mladšího bratra, a ten je momentálně andílek. Tak jsem se chtěla zeptat, jak je to s tím bydlištěm. Sestra si nemíní změnit trvale bydliště tě hned. Hledala jsem ale moc jsem toho na internetu nedočetla.

hankaviki
4. čer 2019

Změna trvalého bydliště se neprovede podepsáním smlouvy. Provede se tak, že sestra přijde na městský úřad (odbor vnitřních věcí, evidence obyvatel), vyplní příslušný formulář. Bude potřebovat souhlas majitele nemovitosti/bytu. Tam možná ta nájemní smlouva bude dobrá. Se změnou trvalého bydliště si musí zažádat i o nový občanský průkaz a poté informovat banky, pojištovny, .. o změně bydliště.

ariadna12
4. čer 2019

Zmena trvaleho pobytu je jiny ukon, nez nahlaseni dalsi osoby bydlici v byte uzivatelem majiteli bytu. Pokud to sestra bude chtit udelat (zmenit trv.pobyt), bude muset uredne prihlasit novy trvaly pobyt. Pokud neni sestra schopna se sama zivit a bude studovat, je treba vyresit, jak ji rodice budou posilat vyzivne a v jake vysi (pokud ji teda nebude zivit toliko pritel). Taky je treba vyresit, jak to rodicum rict a pokud mozno odejit v klidu (nedejboze se rozejdou - bude mit sestra pak moznost se vratit domu?).

zelenaesmolda
4. čer 2019

@ennie93
stredni skola je zakoncena vysvedcenim,ne diplomem 🙂
z ceho by ji mely naskakat ty dluhy a v cem by mel pri zmene trv.bydliste nastat ten problem?

hezz17
5. čer 2019

Sestra zvládne maturitu ale neví jak si změnit trvalý pobyt, zajímavé....

ennie93
autor
5. čer 2019

@ariadna12 Sestra si chce nechat udělat RT ale bydliště až zhruba za rok. S přítelem jim to klape a jak jsem zmínila jsou spolu 4 roky. Minulý rok sestře dovolila aby tam strávila prázdniny Aby si to zkusili. A sestra byla šťastná. Celé léto chodila za matkou a pomáhala ji. Jak s domácími pracemi, tak i jinak. Na konci srpna se ovšem vrátila, jak matce slíbila. Přítel je uživí bez problémů, vždy se k ní choval pěkně a naším rodičům také pomáhal. Ostatně jednu dobu byl přítel pořád sám, z důvodu že matka chtěla aby s ní byla doma a pomahala ji s domácími pracemi. Jako jsem to měla já kdysi. Vždy ji přítel podporoval. A občas aby byli spolu, tak chodil a pomáhal ji. Je neskutečný gentleman a není to ani konfliktní člověk. Sestra ho má velice ráda. Na to jaka je dnešní doba, mají vztah nádherný. Plánuji i po studiu rodinu. Matka se ohání daněmi, (tím myslím, Ty dluhy) Pokud nezaopatrene dítě, nežije v domácnosti s vyzivovatelem, nejsou mu uznany slevy na daních. A prý si musí vše zařídit. Sestra oznámila, že už je uvedena v nájemní smlouvě a že se chce odstěhovat. Ale matka ji v tom brání. Tvrdí, že ji bodla tzv. Kudlu do zad a že jí opouští a bude na ni kaslat. Přitom jak znám sestru, nikdy po ní nic moc nechtěla a i když měla plány své už po dovršení 18 let, skoro veškeré zrušila a věnovala se matce. S přítelem pak nic neplánovali, protože se to rusilo kvůli naší matce. Sestra si není jistá jestli by se měla kam vrátit. Ale o příteli je známo, že i kdyby se rozešli tak by ji nejdříve pomohl. Ale každopádně matka vyhrožuje, že pokud odejde, už pro ni nebude matka, sestra to teď rozebírá s přítelem a neví už co by. Chtějí být už spolu. ( toto je jen můj názor, divím se příteli, že ti ještě vydrží, protože aby byla spokojená matka, tak sestra vůbec nikam nejezdí a nikam pomalu nechodí jen aby uvařila a uklidila atd... A věnovala se matce masáží a podobným způsobem. Plány mít nemůžou, protože když se matka rozhodne musí zůstat celý den doma. Všude matka vypráví jak se na ni sestra vykašlala. Otec s tím problém nemá. Pronesl větu že už má svůj život. A své plány. A matka na to odvětila ona žádné plány nemá a avuj život taky ne.) Takže už nevíme kudy kam. A i popřípadě sestra by mohla jít ke mě, máme výborný vztah.

ennie93
autor
5. čer 2019

@hezz17 Ano zvládla ji z vyznamenáním. A ona ví jak si změnit trvalý pobyt, šlo mi jen o dotaz, s tou společnou domácností a popř. S těmi dluhy o čem hovoří matka.

ennie93
autor
5. čer 2019

@zelenaesmolda Týče se těch úlev, při přiznání na daních.

nolies
5. čer 2019

@ennie93 já moc nechápu, co má společného daňové přiznání vaší matky a dluhy sestry??

hanka_12345
5. čer 2019

Jde videt ze matka s vama pekne oře a nakeca vam kde jaky nesmysl, nic z.toho co rika neni pravda a pokud chce jit do podnajmu tak menit trvale nemusi, manzel mel take trv u matky a podnajem hlaseny jinde, zadne dluhy, pokuty a ja nevim co jeste, to je peknej blabol. Menit si ten tvrvalej nemusi ovsem, ja bych to udelala z fleku, co tak ctu 😀

bayt
5. čer 2019

@ennie93 Vůbec to nechápu, o co jde. O peníze? Matka nedostane tolik peněz, když bude sestra bydlet jinde? Tak to je chudák no :D

nolies
5. čer 2019

Já bych tam už taky nebyla ani minutu, je to citové vydírání a bude to jen horší.

zelenaesmolda
5. čer 2019

@bayt
je,strasny,asi by s ni mela sestra zustat az do smrti :D

ariadna12
5. čer 2019

@ennie93 kdyz je to takhle, at se sestra nenecha citove vydirat. Takhle by neodesla nikdy. Proste si vyridi trv.pobyt, nahlasi zmenu bydliste ve skole a zdravotni pojistovne, vyridi si zmenu dorucovani adresu u subjektu, kteri ji posilaji korespondenci, nahlasi pocet osob u pritele v byte ohledne zaloh na sluzby, energie, plateb popelnic, atd. Nahlasit zmenu v poctu osob ve spol.domacnosti s mamkou by mela mamka, o jeji dane jde. Slevy na dani na nezaopatrene dite zijici ve spol.domacnosti maji rodice, ti prijdou pripadne o penize, ne snad potomek, ktery podle vseho zadny extra trvaly prijem nema?

ennie93
autor
6. čer 2019

Také si myslím, prošla jsem ti taky, ale já šla hned. Ale sestra to má ještě horší. Teď jde na operaci matka, a chce po sestře aby s ní byla zavřené celé léto doma, z důvodu že nebude moci dělat nic těžkého. A odmítá pomoc pokud odejde. Sestra ji nabízela, že tam za ni bude chodit už ráno, ale to ovšem nepůjde. Bojím se, že sestra ustoupí a brzy to přítele začne štvát, už teď ho to štve ale drží zuby nehty, protože sestru opravdu má rád. Ale já být její přítelem tak taky nevím, sedět furt doma a čekat do večera než přijde na dvě hodiny. A rušit furt výlety. Ja pomůžu taky ráda ale rozhodně ne s kravinama jako abych jela z jiného města na kafe a myla ji nádobí a vařila. To zkoušela že začátku jela jsem na kafe s doménkou, že si dám kafe a místo toho jsem ji tam uklizela.