Je možná změna otce v rodném listu?

8. říj 2022

Zdravím všechny, chtěla bych se jen informovat, jaké jsou v mé situaci možnosti. Protože na sebe nejsem hrdá, tak proto anonym.
Měla jsem najednou dva poměry. Trvalo to jen chvíli, než sem se rozešla s ex a dala dohromady s aktuálním přítelem. S nim jsem se stýkala ze začátku hlavně za účelem sexu.
Později jsem zjistila, že jsem těhotná a proto jsem ukončila vztah s ex, který mě poté neustále uháněl a chtěl testy DNA. Já jsem se mezitím dala dohromady s tím druhým a ten je i zapsaný v rodném listu dítěte (i když ne hned od porodu, ale po 3 měsících, než jsem se k němu přestěhovala do jiného kraje).
Teďkon po skoro dvou letech mi přišlo na trvalou adresu sdělení od advokátky, ze její klient a můj ex trvá na testech otcovství dohodou nebo že to potáhne soudně. Je to trochu narušený člověk a je přesvědčený o tom, že je dítě jeho. Já si popravdě nejsem jistá, ale stávající partner se nehodlá místa v RL vzdát i přes nějaké testy DNA. Dokonce teď spolu čekáme další miminko a já bych se nerada během těhotenství stresovala nějakými soudními spory.
Máte někdo podobnou zkušenost? Jak tato situace může dopadnout pokud bude ex dle testů uznán jako bio otec? Nemůžou pak zapsat ex do RL dítěte a stávajícího partnera přes jeho nesouhlas "vyšoupnout"? Já rozhodne s ex udržovat kontakt nechci a už vůbec ne, aby byl v kontaktu s mým dítětem.
Všem předem děkuji za nazor, zkusenost nebo informaci, jen prosím - připomínek, že jsem si měla dávat bacha a že jsem flundra, jsem si vyslechla už nespočet, tak mě toho prosím ušetřete.

D.

autor
8. říj 2022

@lencaa11 a resilo se to u kamaradky ihned? Tohle je totiž 2 roky "mrtvá" záležitost a dítě ex vůbec nezná.

lencaa11
8. říj 2022

Ne kluk měl kolem +- 2let a ten bio otec se to dozvěděl náhodou že je možný otec před nějaký znami a podal navrch na soud šli pak na testy kdy jim dávali do pusy ty steticky atd pak jim přišel dopis že ten bio otec je otec a ten co je uvedený tak na % neni bio otec atd ...měli stání u soudu a vše jelo jak kolotoč ...

autor
8. říj 2022

@lencaa11 a ten, co byl zapsány v RL požádal o popření otcovství nebo ho prepsali bez jeho vědomí?

lencaa11
9. říj 2022

Po testech soud nařídil přepsat otce tak že se klukovy změnil rodný list když to udělá soud tak tam jsou oba otcové +matka (u soudu )tak že o tom věděl

bertoldina
9. říj 2022

@lencaa11 A KDO a o CO v žalobě zadal?

lencaa11
9. říj 2022

@bertoldina tak to úplně nevím je to pár let už vím že kamoska se rozčilovala že na adresu své mamky přišel od soudu papír že ji pan ..Novák žádá o testy skrz nezletilé dítě atd pak ještě ji přišla pozvánka na Ospod atd ...

anetka1701
9. říj 2022

@lencaa11 tohle je zvláštní... Soud rozhoduje v zájmu dítěte-tedy, pokud má otce v RL, sourozence na cestě a rodiče ve funkčním vztahu, není v zájmu dítěte to borit a udělat z něj dítě z rozvracene rodiny...

Pro zakladatelku. Na dohodu bych nepristoupila-to, že to chce řešit dohodou znamená, že mu advokátka řekla přesně to, co jsem psala výš. Soud nerozvrati fungující rodinu... Ex bych prostě řekla, že dítě jeho není a připomenula bych mu, že pokud to bude tahat po soudech a prohraje, bude platit náklady a testy otcovství. Pokud by náhodou vyhrál, bude ti dlužím alimenty a výživné na tebe za 2 roky a platit na dítě do konce života. Myslím že by to jen na první dobrou mohlo být kolem 200tisic. Takže pokud se do sporu pustí, tak jako tak ho to bude stát hlavně hromadu peněz 😅

bertoldina
9. říj 2022

@lencaa11 Jenže to je naprosto zásadní. Bez znalosti obsahu žaloby a časování jednotlivých událostí můžeš těžko odvozovat analogie k situaci zakladatelky. Zákon je dost jednoznačný a padlo to tady opakovaně. Pokud je v rodném listě uveden otec, nelze dát žalobu na určení otcovství a okruh osob oprávněných podat žalobu na popření otcovství je výrazně omezený. Pan, který si myslí, že by mohl být otec, do něj nepatří. Takový pán má smůlu. Což potvrzuje i judikatura.

bertoldina
9. říj 2022

Zakladatelko - pro zjednodušení - zavolej nebo napis do nejake obcanske poradny. Tam Ti bezplatně pomohou bez dojmologii a neúplných pribehu kamarádek. Tohle je právní věc a právní věci nejsou podlozitelne ničím, co začíná "já myslim" a "podle mne" apod.

2hanah
9. říj 2022

Toto řešila moje příbuzná, bylo to na opravdu hooodně dlouhé lokty, pokud bio otec projeví zájem a testy to potvrdí, soud ho do háje nepošle, budete se pravidelně potkávat u soudu, soud nařizovat bio otci nějaké schůzky s dítětem, aby s ním mohl navázat nějaký vztah a ten přepis, myslím, by mu povolili, zvlášť, když jste s ním těhotenství nijak neřešila a do RL nechala napsat přítele, je to hodně složité, ale pokud se opravdu chcete co nejvíce vyhnout stresu a problémům, přistupte na testy DNA nebo si je zařiďte sama, pokud nebude ex otec, budete mít všichni klid, ale pokud ano, soud Vás nemine, tedy v případě, pokud byste se s ním nechtěla domluvit pouze na nějakém styku, kdy by si začal dítě brát podle domluvy a on by na tuto dohodu přistoupil taky, což by byla asi nejlepší varianta, protože pokud je bio otec, tak s tím nic neuděláte, soud mu nějaký styk určí a alimenty i pozpátku, ale budete se prostě dokola soudit a platit to. Za mě udělat testy, ať máte jasno a zkusit se domluvit. Hodně štěstí

lencaa11
9. říj 2022

@bertoldina tak já nejsem někdo komu by defakto cizí osoba měla ukázat dopis s obsahem že soudu byla jsem u toho kdy jsem vydělal pozvánku na Ospod skrz soud a víc to bylo na té kamarádce bylo videt že ji je to nepříjemné jinak na netu je plno případů kdy to někdo řešil a soud to přepsal není důvod proč by to nešlo samohrejme každý soud pracuje v zájmu dítěte

bramarfi
9. říj 2022

@lencaa11 Důvod, proč by to nešlo, je znění zákona. To znění je jasné. Nejasné je tedy to, jak přesně to měla tvá kamarádka, kdy kdo kam byl dopsán, kdy kdo podal žalobu a tak.

autor
9. říj 2022

@bertoldina už jsem se obrátila na dvě advokátní kanceláře. Jedna je pres známou, která řešila nedávno rozvod a byla spokojena s přístupem advokatky.

autor
9. říj 2022

@2hanah u něj ale není jisté, ze je bio otec. Pouze se domnívá. Je to 50 na 50. Dokonce ve sdělení advokátka (ani ex) nevěděla, ze můj syn nemá příjmení po mě, ale po aktualnim partnerovi.

autor
9. říj 2022

@lencaa11 proč v tom vůbec byl zahrnut ospod?

lencaa11
9. říj 2022

Ospod zastupuje dítě jako nestranna strana a pozve si matku atd někdy dělají sezení všech ...

lucieevita
9. říj 2022

Ahojky, já úplně právně nevím, jak to je. Ale třeba jako máma bych hlavně ze zdravotních důvodu chtěla vědět, kdo je otec. Napíši to teď asi.. no nevím.. udělala bych ten test bez vědomí všech. Prostě protože bych to musela vědět. Svěřila bych se jen kamarádce nebo mamince 🤷 někomu blízkému. A a informací bych naložila až podle výsledku. Možná by to váš nynější partner bral jako zradu😔 nevím jak hluboce ví, že by otcem mohl být i ex. Nebo zda má od vás info, že tam třeba už sex neprobíhal 🤷kdyby měl to info, že otec být nemusí, řekla bych mu o těch testech a nechala je udělat, ale pro vás, ne pro ex... jinak na dohodu bych nepřistoupila. Ať si o to požádá soudně. Po 2 letech si vzpomněl 🙈to je dost divný.

petinos
10. říj 2022

Tak mu nejdřív vzkažte že pokud se prokáže že je otec tak ať si nachystá pěknou sumičku na alimenty a to i zpětně 🤣. A pak si to možná rozmyslí a stáhne to. Pokud ne a je trochu guma tak pak budete muset na testy a děj se vůle boží 🤷‍♀️. Pokud se zjistí že je biologickým otcem dítěte tak se v RL otec změní i bez souhlasu Vašeho nynějšího přítele. Je tady pak ale možnost že by si ho Váš partner osvojil a vy se vzali. Je to teda komplikované jako 🐷. A i paradoxní že už v RL byl a musel by si ho osvojit... Ale hold zákony.

bramarfi
10. říj 2022

@petinos tady v tomhle případě ale byl otec určen souhlasnym prohlášením na matrice, tzn. napadnout otcovství, tzn. podat žalobu na popření otcovství muze jen matka a zapsany otec. Žalobu na určení otcovství sice ex zkusit podat muze, ale opět zákon mluvi jasne - dite otce ma, nic není potřeba určovat.

autor
10. říj 2022

@bramarfi chci se jen zeptat, když mi přijde další doporučený dopis třeba už od soudu na trvalou adresu, kterou mám u rodičů, ale já zrovna nebudu moct v těhotenství cestovat nebo porodim a nebudu si ho moct vyzvednout v určeném termínu, tak nemůžou mě nařknout, že jsem se nedostavila k soudu záměrně a nespolupracuji? Nemůže pak soud přihlížet přísnějším okem?

bertoldina
10. říj 2022

A) Nenech se rozhodit nesmysly, které tu padají. Jsou to NESMYSLY.
B) Obecně platí, že se soudem je potřeba komunikovat a takové situace vysvětlovat a dokladat, že něco nemůžeš.
C) Zrid si v evidenci obyvatel doručovaci adresu.

bertoldina
10. říj 2022

@petinos Prosim te a jaké zákony? Proč argumentujes zákony, když je neznáš?

bertoldina
10. říj 2022

@lencaa11 Já vím, že to myslíš dobře- ale situaci kamarádky přesně neznáš a legislativu taky ne. Takhle akorát zbytečně zakladatelku desis.

lencaa11
10. říj 2022

Dopis se po nedoručení bere 10 dní po už za dorucenou bez padne omluvy je pokuta 50.000kc tak že když už něco přijde tak aspoň napsat mejla na soud důvod nevyzvedni pošty

2hanah
14. říj 2022

Snad Vám to dobře dopadne♥️