Je OK zaplatit 2x plné školkovné za 1 kalendářní měsíc?

lonnie
7. říj 2014

Vrtá mi to hlavou, tak se zeptám: dítě přechází v jednom měsíci z jedné státní MŠ do druhé, výrazně bližší (uvolnilo se místo, tak nás dodatečně přijali). V původní školce jsem zaplatila školkovné na celý měsíc, i když tam bylo 3 dny (bylo mi řečeno, že se nic nevrací) a teď asi zaplatím znovu ve školce současné (paní ředitelku jsem tímto dotazem teda dost zaskočila). Jako jde o pár korun, samozřejmě jsem ráda, že vůbec nějakou školku máme - spíš mě zajímá, jak ten systém funguje - proč se třeba neplatí poměrná částka nebo plné školkovné té ze školek, kde je dítě většinu z přechodového měsíce. A kam vlastně ty vybrané peníze jdou? Děkuji!

hojda
7. říj 2014

Kam jdou vybrané peníze? No na provoz školky, přece. Plat učitelek, energie. atd. Asi bych to neřešila, pokud jste si přesunem polepšili.

barborka09
7. říj 2014

@lonnie Když se stěhovala známá, tak musela měnit školku. V té původní se snažila ukončit docházku k 31. v měsíci, protože kdyby byl byť jeden z dalšího měsíce, tak by musela platit plné školné za celý měsíc. Takže není to tak jenom u vás. U nás když je prázdninový provoz a dítě do školky nedáš, tak i přesto platíš školkovné, protože tam máš dítě zapsané. Ono když jsem měla malou nemocnou, tak mi taky nikdo školkovné nevracel i když tam celý měsíc nebyla.

berenika39
7. říj 2014

Kdo by zaplatil školkovné za za zbytek měsíce, když tvoje dítě ukončí docházku třeba v polovině měsíce? Že by paní učitelky udělaly sbírku, aby dorovnaly rozdíl, aby bylo stejně peněz jako každý měsíc na svícení, topení, platy? Náklady jsou stejné každý měsíc, počítá se s příjmy každý měsíc. Stejnými.
Stejným způsobem to funguje, když chceš dítě dát do školky od ledna, a oni ti ho přijmou od září. PLatíš školkovné od září, i když dítě v mš fyzicky není.

veruska007
7. říj 2014

Jo, takhle je to všude. A to buď ráda, že po Tobě nechtějí školkovné až do konce školního roku. Jen stravné by Ti měli vrátit. Tady se běžně platí školkovné i za prázdniny, i když je školka třeba zavřená. Od jara se u nás rekonstruuje školka, učitelky prosily maminky ať si nechají doma děti, že jim bude vráceno školkovné... a taky to nakonec neprošlo. Kamarádka si nechala syna doma celý měsíc a dali ji "slevu" 30,-.

madrilena
7. říj 2014

pokud jsou to státní školky, tak se obávám, že s tím nic nenaděláš; a já osobně bych takový pakatel fakt neřešila a byla ráda, že moje dítě může chodit do školky, která vyhovuje...

rye
7. říj 2014

No byla bych ráda, že mám státní školku blíž bydliště a neřešila to. Kamarádka platila soukromou školku a i když bylo děcko třeba tři týdny z měsíce nemocné, tak si strhli celou částku...

petule12
7. říj 2014

Když jsme v průběhu měsíce měnili školku, také jsme museli zaplatit tam kde jsme byli i kde jsme nastupovali. Má to logiku, mají počet dětí, na které vyberou peníze, které jsou na provoz školky. Školka a učitelku musí fungovat ať je tam o jedno děcko více nebo méně 😉

terezapetrova
7. říj 2014

my dokonce mame vypovedni lhutu 😉

kamila297
8. říj 2014

Letní prázdninový provoz školek je na tom podobně. Platí se školné za celý měsíc, ale máte tam dítě třeba jen týden. Tak to prostě je.

sarihy
3. pro 2014

@kamila297 - s tím prázdninovým provozem to u nás takto není...platíme jen tu dobu, kdy tam dítě chodí...předem si ho přihlásíme na dobu, na kterou chceme, a to taky potom zaplatíme...

Jinak třeba polovina školkovného se u nás vrací ve chvíli, kdy dítě celý měsíc do školky nechodí, a je z docházky omluvené...

radka35
1. bře 2015

za prázdniny platíme jen to co opravdu odchodíme,jinak každý měsíc stejně a to i pro dítě,které nastoupí třeba až v lednu-platí od zaří"za rezervaci místa".Chápu to tak,že tam mohlo být jiné dítě plně platící od září a školka pokud drží místo jinému,byla by škodná.Rádi jsme zaplatili,než prcek měl 2,5roku a mohl opravdu nastoupit.

pavlinka_zetko
1. bře 2015

Odpověď na tvojí otázku nevím, ale možné to je. Protože v naší školce když přijmou třeba dítě narozené v prosinci, tak ho přijmou vlastně od září, ale nastoupit může až v den svých třetích narozenin. A od 1.9. musí rodiče až do nástupu platit školkovné, přestože tam to dítě klidně ty dva tři měsíce nemůže chodit. Takže možné je všechno. Ale vlastně to nemusíte moc řešit, protože se Vám to vrátí s daňovým přiznáním jako školkovné. No ale až za rok.