Kde a jak šetřit - rodina se dvěma dětmi

reza1986
22. čer 2018

Ahoj holky, máme doma dva špunty a jsme trošku ve finančním presu a tak přemýšlím jaké výdaje bych mohla ještě seškrtat. Asi jako všichni máme největší částku měsíčně za bydlení (nájem, energie, voda...). Stěhovat se asi nechceme - školka, doktoři, babičky, však to znáte, ale přemýšlím jestli se nedá nějak šetři na tý elektřině a tak. Na čem se vám daří nejvíc šetřit? Díky za tipy.

absintka19
22. čer 2018

@reza1986 u nas nejvic na jidle. Varim doma a kdyz se rozpocita je to levnejsi nez kupovat-od pomazanek, pres svaciny, po obedy a vecere. Nevim jak je to u vas a zda na to mate prostor a chut. Take na obleceni pro deti-bazarky, druhe ruky atd se da usetrit dost. Dalsi moznosti je i voda-prani hromadne, ne jen par kousku, pul pracky nee, a radeji sprcha nez vana a pod. Energie-no obecne spotrebice omezit-treba zbytecne nepouzivat miktovlnku, televizi, pocitac....kazda kacka dobra.
No a setrit se da nechodit do hospody kazdy den, to rychle naskace i kdyz v tom lete to laka dat si limcu, zmrzku...

kajalka
22. čer 2018

Nejvíc asi šetřím na jídle. Kupuju jen základní potraviny, maso co nejvíce od místních farmářů, jezdíme na spoustu samosběrů. Sice jsou to nárazové částky, ale když se to rozpočte do celého roku, tak výrazně ušetříme. Co jde, pěstuju doma, za okny se dají vypěstovat rajčata i okurky, v truhlíkách i saláty. Kosmetiku nekupuju skoro vůbec, jen muž vyžaduje "agresívní" sprcháč, tak dostává Baleu za 17 Kč. Peru v kvalitním gelu, dávám ho míň, vydrží dýl 🙂 Na děti šiju, snažím se recyklovat, z mužovy staré mikiny mají dvoje tepláky. Auto jsme pořídili na CNG, ujetý kilometr nás vyjde na korunu, takže to auto na sebe v podstatě i šetří.

absintka19
22. čer 2018

@reza1986 zkuste si zapisovat kazdou vec co koupite a na konci mesice secist a hned se uvidi. Kouknete na spotrebu energie+voda a druhy mesic omezte jiz zminovane a uvidite zda se efet projevi. Kdyz to bude aspon par kacek, stovek, na konci roku to pekne naskace. Drzim palce. Jinak my setrime i pestovani doma-ovoce, zelenina atd.

absintka19
22. čer 2018

@kajalka presne jak pises-recyklace obleceni, domaci pestovani, vsude se da usetrit.

kajalka
22. čer 2018

@absintka19 Já už to mám skoro jako vášeň, i při dostatku peněz hledám, co kde ještě zefektivnit. Dělám to i z ekologického hlediska a měl by to dělat každý, abychom dětem nepředali vybydlenou a zničenou planetu..

zak1991
22. čer 2018

Jak už bylo řečeno, je super výdaje si psát. Jeden měsíc fungovat normálně, ale všechno si zapisovat. Tam obvykle člověk nějaký prostor pro šetření najde. 🙂 Mně, když jsem musela hlídat peníze, nejvíc pomohly obálky. Po zaplacení nutných výdajů jsem rozpočítala peníze na týden na jídlo, každou částku dala do jedné obálky a utratila jen to, co bylo v obálce. Opravdu to funguje. 🙂 Na jídle se dá ušetřit, ale pozor, když jsou děti, aby měly vyváženou a pestrou stravu. Šetřit vodou s energiemi je dobře, jen se to projeví az později, při vyúčtování, ne hned.

reza1986
autor
22. čer 2018

Ty jo holky koukám s otevřenou pusou a smekám.. tohle by mě nikdy nenapadlo.. jako, že koukám na ceny jídla.. to samozřejmě,nic jiného mi nezbývá.. ale přiznám se a je fakt, že s oblečením takhle hospodařit mě nenapadlo a není to vůbec špatný nápad! Co se týče nákladu na bydlení, snažíme se je mít opravdu minimální.. zaplatíme nájem.. na vodě se snažím hodně šetřit, topení to samé..ale víte jak to je.. když máte doma maličký děcka.. snažíte se žít tak ,aby jim bylo co nejlépe..

reza1986
autor
22. čer 2018

@zak1991 obálky vyzkouším, není to vůbec špatný nápad.. člověk má aspoň ještě větší přehled o financích a výdajích.. .jako by jich neměl dost, že :D

zak1991
22. čer 2018

@reza1986 Je to skvělý způsob udržet si přehled. 🙂 Když člověk platí kartou, zaplatí tady, tamhle a peníze lítají. S hotovostí je to jiné.

reza1986
autor
22. čer 2018

@zak1991 To ano, ikdyž já jsme na peníze fakt pes a snažím se hlídat každou korunu ..

letadylkokane
22. čer 2018

@reza1986 ahoja, setrit se da skvele na obleceni. Sekace uz nejsou hrabarny, ale outlety. Tuhle jsem tam koupila nove kalhoty z HM za 70 korun. V kseftu stoji obdobne 600 korun. Jen bacha na jidlo. Levne potraviny jsou vetsinou koktejl plny ecek, umelych sladidel a skrobu. Kupuj s rozmyslem, cti slozeni. Obzvlaste uzeniny, mlecne vyrobky jsou nachylne k sizeni. Osekej zbytecnosti jako stavy, sladkosti, polotovary, instantni omacky... To je uplne zbytecne a ve vysledku drahe. Vsechno se da udelat doma z kvalitnejsich veci, a presto levneji.

bayt
22. čer 2018

@reza1986 Tak reálně na jídle, oblečení a nemít auto. Drogérie se dá z velké části vyrobit doma, resp. použít sodu, ocet apod. S tou elektřinou jde o to, čím topíte, co to je (byt, dům), jak staré a úsporné máte spotřebiče, jestli je to zateplený atd.

soleilll
22. čer 2018

@reza1986 Osobně rozděluju výdaje na nezbytné (bydlení, energie, jídlo, škola, školka) a zbytné (oblečení a obuv, PHM, kosmetika, telefonování, internet, zábava). Každý si obsah dané kategorie samozřejmě může poupravit podle svého, ale jsou věci, bez kterých prostě žít nejde a ty druhé. Ušetřit se dá na všem, ale daleko víc ovšem na zbytných věcech. V kalkulačkách si můžeš porovnat ceny tvých dodavatelů energií s ostatními a přejít jinam, oblečení a obuv se dá kupovat jen v nutných případech a ne nejdražší značky, případně v sekáčích, podobné to je s kosmetikou, nutnou drogerii nakupuju jen v akcích, hromadná doprava vychází většinou levněji, než ježdění autem, pokud máš domácího mazlíčka, tak i ten něco stojí,... Řekla bych, že v dnešní době lidi strašně utratí za mobil + internet a jídlo je kapitola sama pro sebe. Do toho by každý měl měsíčně šetřit alespoň 10% svých příjmů, ale jsou období, kdy to fakt nejde.

nelinecka1
22. čer 2018

Ja teda setrit nepotrebuji, ale v urcitych situacich uz jsem tak zvykla- napr.cokoli z drogerie kupuju pouze v akcich (prasek, jar, tablety a take kosmetiku).Pak samozrejme vareni doma, taky je dulezite nevyhazovat potraviny, ale nejak je zuzitkovat. Pro me osobne je nejlepsi jit radsi kazdy den do male samosky, koupim jen to, co potrebuji. A jednou za cas velky obchod. Levne veci nemusi byt nekvalitni, urcite je levnejsi bily jogurt nez ovocny a urcite je kvalitnejsi, do toho trosku ovoce nebo dom.marmelady.Pribinak- tvaroh a vanilk.cukr umichat, je to bez ecek a sracek. Puding taky radsi doma, je levnejsi a lepsi. Jak holky psaly, pomazanky, klidne i dom.pecivo, buchty, domaci pastiky jsou taky fajn.Obleceni male kupuju taky na bazarcich nebo v akcich, na co davat plne castky, kdyz to nosi par mesicu.Pro sebe uz taky obcas neco koupim, holky na fb na bazarcich prodavaji nenosene veci za hubicku. Elektrika- vsude mame sporky zarovky, sice vetsi investice, ale vrati se. Taky jsem cetla, ze se maji vytahovat napr.nabijecky ze zasuvky, pokud se nepouzivaji. Vodou se da taky setrit, pri umyvani zubu zastavit vodu, pri sprchovani zastavit, namydlit se a splachnout. A taky se ucim nekupovat vse, co nekde vidim v akci😆I kdyz je to supr a chtela bych to, tak si to do druheho dne necham odlezet v hlave a pak az se rozhodnu.

vita_
22. čer 2018

@reza1986 Efektivní šetření je především ve změně myšlení, u nás než se cokoliv koupí, a tím fakt myslím cokoliv (i obracečka), tak se sakra přemýšlí, jestli to opravdu potřebujeme, na prvním místě máme vždy praktičnost, potom cenu a teprve třetí je vzhled, neexistuje, že bych šla nakupovat a přitáhla dom x váziček, košíčků a podobných lapačů prachu s nulovým využitím. Hlavně každý nákup neběžné věci konzultujeme. Často zjistíme, že třeba danou věc má tchýně v naprosto funkčním stavu a nepoužívá ji a je ochotná nám ji dát. Nekupujeme žádné doplňky stravy, téměř žádnou kosmetiku ani úklidové prostředky, máme doma pouze savo, jar a cif, zbytek se řeší octem, žádné speciální úklidové pomůcky nekupujeme, hadýrky koupíme 1x za uherský rok, vše peru a používám cyklicky. Co nepoužíváme, okamžitě se snažíme prodat. Na Vánoce, narozeniny, pokud je možnost, řekneme si, co bychom chtěli dostat, nepotřebujeme mít doma spoustu zbytečností nebo věcí na prodej. U jídla opravdu přemýšlíme, co koupit, aby se to snědlo, nic nezbylo, kupujeme pouze základní potraviny, žádné polotovary, dochucovače, věci v prášku/sáčku. Když už jsou zbytky zlikviduje je králík, tchýnin pes nebo synovcovy slepice. Pro malýho vše z druhé ruky nebo ještě po mě poschovávané věci. Oblečení sekáč, lidl, na čem nešetříme jsou boty. Pojistky máme pouze na domácnost a auto, zbytek jsme vyhodnotili jako zbytečnost. Auto si chlap opravuje sám. Na chození do kaváren, kupování džusíku, návštěvy kosmetičky apod. mě neužije, rádi se v restauraci dobře najíme; kino, divadlo, bazény atd. tam tu cenu příliš neřešíme, ale mám na to benefity z práce. Jinak máme vymezenou částku měsíčně, kterou dáme za bydlení, energie, net, králíka, jídlo, drogerii a přes tu nejedeme, co zbyde, schováme a pak jedeme na dovolenou. Kromě toho hned jak přijde výplata posílám polovinu na spořící účet a zbytek zůstane na měsíční žití.

nelinecka1
22. čer 2018

A taky mame vyssi zalohy na bydleni, nez potrebujeme, protoze vime, ze nebudem urcite doplacet a co nam zbyde, mame na dovcu. Letos to byla dvacka a to faaakt potesi😃Tim padem na dovcu setrit nemusime pres rok. A co mame preplatek z dani, to si nechavame jako pohotovostni rezervu nebo za to koupime drazsi vec, kterou fakt chceme nebo potrebujeme- letos mycka😉

baris
22. čer 2018

Také přemýšlím jak ušetřit.

Co se týče energií - vypnutí vody během mytí (nebo v zimě zeslabení průtoku) je samozřejmostí, bohužel peru dooooooost často. Všude úsporné žárovky, topím jen v pokojíčku a obýváku. V ložnici ani v kuchyni se nesmí na topení šáhnout 🙂 Hypotéka, je daná, s tou nehnu.

Co se týče jídla - tam u nás proletí nejvíce peněz. Holky musí dodržovat bezlepkovou + histaminovou dietu, takže ohřívané jídlo, luštěniny ... a veškeré levné jídla jsou z nás zcela pasé. Bezlepková mouka, pečivo - ceny jsou zcela někde jinde ☹ Nevím jak ušetřit na jídle. A ceny si raději nezapisuji - nemusela bych to rozchodit.

Kosmetika - jsme ekzematici - mám vyzkoušené mýdla, krémy, prací prostředky, které mi vyhovují a ty kupuji. Jasně - vždy v akci, ale i tak je to dražší.

A celé léto budu postupně kupovat věci do školy 😒 Já mám doma dvě ničitelky. Vše zdevastované.

blahova_andrea
22. čer 2018

my bychom teda ušetřit mohli jedině na jídle. auto zrušit nelze, jinak se chlap do práce nedostane, oblečení máme všichni děděné nebo ze sekáčů prakticky od začátku, kosmetiky a čističů moc nepoužíváme a to, co ano, tak vždy nakoupíme ve velkém v akcích, vody spotřebuju nejvíc já na svou sprchu, jinak děti se vykoupou spolu, chlap si pak dopustí horkou a vykoupe se ještě on 😅 takže u nás fakt leda odepřít si nějaké to mlsání, které u nás teda opravdu je. nanuky, chipsy, kola. oblečení nosíme prakticky do roztrhání a pak z toho udělám hadry na úklid. pokud je nám to malé, ale slušné, tak se snažím prodat nebo dáváme na charitu. no a vypnout dětem pohádku a sobě pc...to by bylo teda už mučení rodiny 😀

baris
22. čer 2018

jo a bez auta to taky nejde. Manžel dojíždí každý den dojíždí 35km tam a zpět do práce. Jinak to nejde. Časově by to bylo nereálné.

iva_kucerova
22. čer 2018

Už 7 let si vedu každý měsíc tabulku s příjmy a výdaji, zapisuju fakt všechno, i každou desetikačku za parkování, a pak je hned vidět, za co se utratí nejvíc. Do kina chodíme občas, na jídlo si zajdeme tak jednou do měsíce, oblečení se dá koupit levně už skoro všude a nepotřebuje se ho moc, jídlo vařím doma, nekupujeme zbytečnosti, stejně máme malý byt, takže by se nám nikam nevešly....a zatím to jde a i ušetříme.

mary.jane
22. čer 2018

@reza1986 me treba fascinuje, kolik tisic mesicne lidi utrati za ruzne pojistky a pausaly na mobil. Ja si tak jednou rocne nabiju kredit za tri stovky 😂. Na tech par sms nebo zavolani k doktorovi mi to staci a zbytek jedu pres skype nebo watsapp na wifine doma. A ty pojistky - mame vlastne jen na auto a manzel v praci “na blbost”.

mary.jane
22. čer 2018

@reza1986 jo a pak samozrejme kapitolou samo pro sebe je koureni - v tom lidi za zivot utopi statisice

letadylkokane
22. čer 2018

@mary.jane pokud na to mají, je to jejich věc. Pokud ale pobírají dávky a házejí je do beden, nebo si za ně kupují alkohol a cíga, tak jsem vzteklá.

elwe
22. čer 2018

Kde bychom mohli ušetřit my - muž chodí téměř denně v práci na oběd, za který dá přibližně 110 korun, to chci zredukovat a začít víc vařit. Celkem často si kupujeme džusy nebo limonády, různé brambůrky, teď v těch vedrech každý druhý den ledňáka, to vše bychom mohli vynechat. Taky muž jezdí do práce autem, mohl by i MHD, ale to je kvůli úspoře času až poslední, co bychom omezili. Teď šetřit nemusíme, můžeme si to všechno dovolit, ale každá koruna se hodí a kdoví jak to bude za pár let.

fire85
22. čer 2018

@vita_ to je hrůza 🙀Ale asi vám to vyhovuje ja bych měla pocit ze z toho života nic nemam

vita_
22. čer 2018

@fire85 Co konkrétně je hrůza?

fire85
22. čer 2018

Konkrétně "hrůza" mě přijde Nekupovat žádnou kosmetiku, řešit každou nepotrebnou věc , nebo to že má dítě věci ještě po mně. Já moc ráda kupuju malýmu věci na sebe jde o to že pak to u nás ještě druhý dite únosu anebo to prostě schovám nebo prodam. Na druhou stranu, to může být obohacující pocit, že vlastně nemám doma žádné Zbytečnosti.Ale já mám doma dvě malé děti a ráda si prostě občas vyrazím na nákup koupim si třeba v drogerii šampon za tři stovky prostě dražší věc do který do který investuju.

vita_
22. čer 2018

@fire85 Já ne, mě to přijde jako zbytečnost. A nevím, co je špatnýho na tom mít třeba pleny ještě po sobě, nic proti, ale takový dnes už neseženeš. A radši pojedu 3-4x za rok na dovolenou, než kupovat nesmysly a nebo radši budu nemít žádnou nebo mít naprosto minimální hypotéku na barák a jako bonus nemusím uklízet zaprášený zbytečnosti a prodávat nepotřebný věci. Ale každej to máme nastavený jinak, hned na začátku sem psala že to je o myšlení.

blahova_andrea
22. čer 2018

@mary.jane pojistky bychom taky rádi osekali, ale u hypo je podmínka a syn má taky každý rok zlomeninu, takže úrazovka asi taky nutnost :-/ já teda nejsem žádná telefonistka, volám velmi nerada a taky co jde, tak řeším doma na netu, ale stejně bych teda s 300,- na rok nevyšla 😀

bayt
22. čer 2018

@mary.jane Me teda fascinuji lidi, co pojistky nemaj. Mame na auto, byt i domacnost a blbost. Kamoska nedavno zrusila auto a novy nebude, neb tu castku na novy jen tak nedaji...

U nas by se nejlip setrilo, kdybychom jedli doma. Muz ma obedy za cca 160 Kc, takze nic moc. A teda i na domaci nakupy sice vyuzivame slevy, ale nakupy si nechavame vozit a hodne kupujeme kvalitnejsi veci. A urcite by se dalo setrit na cestovani, to bych ale nerada.