Křestní jméno Alenka, povolí ho zapsat do rodného listu?

rehorka
28. lis 2013

Ahojte, můžete mi některá poradit? Vybrali jsme si pro naši budoucí holčičku jméno Alenka. Myslíte, že nám ho povolí zapsat do rodného listu? Nebo na to musí být nějaké extra povolení? Není některá z Vás matrikářka, aby poradila. Tohle jméno jsme našli v normálním stolním kalendáři na tenhle rok - je psané hnedle vedle jména Alena - ale nám se více líbí Alenka. V tom kalendáři je takových jmen více - např. je tam uvedena i Bára. Moc děkuji za příspěvky, názory i rady...

mitote
28. lis 2013

@rehorka podle me by s tim nemel byt probem...

wolfii
28. lis 2013

@rehorka uz je to teda par let, ale tahle diskuse uz tu jednou byla a slo prave o křestní jméno Alenka 🙂 podrobnosti si nepamatuju, ale na matrice to prošlo ;)

anushka111
28. lis 2013

Řekla bych, že bude nejlepší, zeptat se na příslušné matrice. Neměly by se totoiž zapisovat jména zdrobnělá, ale zároveň by neměl být problém zapsat jména, již jednou povolená, netuším v jakém období to bylo jestli padesátát,šedesátá,či sedmdesátát léta se běžně ženy pojmenovávaly zdrobněle, vím že tam byla i ta podoba jména Alenka.Upřímně si myslím, že v tomto případě bude především záležet na konkrétní matrikářce.

schnek
28. lis 2013

@rehorka výběr jména je samozřejmě věcí rodičů, píšu jen svůj názor - myslím, že není vhodné dávat dětem zdrobnělá jména. Pro miminko/ malé dítě je to roztomilé, ale co potom? ponese si ho celý život. Nevím, jestli by se mi líbilo hlásit, že se jmenuju Michalka... no vím, nelíbilo. Ale jak píšu, je to pouze můj osobní názor, žádné hodnocení 😉

jarunkaxyz1
28. lis 2013

Podle mě to nelze, protože matriční zákone neuznává jména domácká, zdrobnělá a zkomolená.....

jarunkaxyz1
28. lis 2013

Dříve zřejmě zdrobněliny povoleny byly, proto jsou "Vendulky, Petrušky atd" taky starší generací....nyní to zákon nepovoluje.

kytkakvete
29. lis 2013

Jestli to je už jednou povolené mělo by to jít, radím zeptat se na matrice. Ale když si představím že se představuju jako Terezka 😀 😀 . Radím nemyslet na budoucího potomka jako na miminko ale i dále 😀 .

pegynka
29. lis 2013

Ja si myslim,ze by to slo,jelikoz je v kalendari,je uz jednou povolene,ale ja sama vim,ze je to tak trochu trest...Jmenuju se Jaroslava a kdyz se predstavim jako Jarka,moji babcu chyta amok,ze se mam predstavit Jaruska....Sileny....Pripadala bych si jako rozmazlenej clovek....Dala bych normalne jmeno Alena a at ji kazdy Alenko rika...Samozrejme je to na vas jako rodicich,pisu jen svuj nazor 🙂

pegynka
29. lis 2013

Jo a ze to jde si myslim i proto,ze jsem se setkala i s holcickou,ktera je ceska a jmenuje se Aicha.....

miranda77
29. lis 2013

@rehorka moje dvě kamarádky mají Báru ... problém nebyl, ale problém měli známí s Jůlií, tak mají nakonec Julii (chtěli dlouze)

helulicek
29. lis 2013

Moje máma je Alenka a nikdy s tím problém neměla (co se týče zdrobněliny), ale je fakt, že ji teď každý říká Aleno... já bych tedy osobně ale zdrobnělinu nedávala 🙂 Každopádně je to každého věc a furt lepší být Alenka než Jessika, Abigail atd. (myslím tím k českému příjmení).

zamilovanadonej
29. lis 2013

Teda jestli by z vaší dcery vyrostla protivná obézní ženská budou vaši "Alenku" znát asi v širém okolí. 😀 😀

editah222
29. lis 2013

@rehorka Já si vždycky představím Petrušku Šustrovou,, pokud neznáte kukněte na net 😀 Můj názor je, že není nic horšího než říkat 60lete paní, která už v té době dost často nevypadá ani mile ani něžně zdrobněle. Nemám ráda když mě někdo říká Editka, není mi 5, jsem Edita a hotovo. 😀

anitram18
29. lis 2013

Moje babicka je taky Alenka a uz tenkrat nebyl problem...

januzza80
29. lis 2013

Ja mam holcicku Alenu,ale rikam ji Alenko.Myslim,ze to neni takova hruza,aby mela napsano Alena,ale rikala bys ji Alenko.A az by mela 80let a jmenovala by se Alenka nevim.Musis se rozhoudnout sama,ale lepsi ji dat jmeno Alena a pak ji muzer rikat jak chces(Alenko,Ajo atd.)

ninive211
29. lis 2013

@editah222 Jj, Petruška 🙂
Nejsem pro to dávat moc zdrobněliny do rodného listu, říkat jí pak můžete, jak chcete. Se zdrobnělinou v ejméně se taky může snadno stát terčem posměchů u dětí, děcka jsou dneska všelijaká a jakákoliv odlišnost je důvodem k posměchu.- Teď neříkám, že se to stane, ale může. I když Alenka nezní zas tak hrozně, to je skoro jako Lenka 🙂
Ale pořád lepší Alenka, než Esmeralda, Jenovéfa, Filoména apod.

petrasipkova1
29. lis 2013

no nevím, mně by to nevadilo, nejsem teda ještě tak stará, ale miluju, když mi děda říká Petruško, je jediný z celého okolí kdo mi tak říká, a bojím se, že až nebude, tak už to neuslyším, takže se nsažím naučit manžela aby mi tak říkal 🙂
Jinak mi všichni říkají Péťo 🙂, nebo Peťko, jedinej táta Petro a je to takový hodně tvrdý, nelíbí se mi to ☹ Já zase chci Amálii, a umím si představit babičku Amálku 🙂, klidně jí dejte Alenka a když jí to nebude vyhovovat, tak se stejně bude představovat Alena.
Na úřadech by mi to bylo šumák, papír snese všechno. 😀

alpakovo
29. lis 2013

mé křestní jméno je Alena, ale mám tetu Alenku 🙂 takže očividně jde obojí.... Jen vím, že tetě je takové trošku trapné, když v důchodě dojde někde něco vyřizovat a musí se představovat Alenka, protože pokud sem kamkoliv nahlásí nebo podepíše jako Alena, tak je to údajně neplatné......

laurital
29. lis 2013

I moje babička měla v RL zapsanou zdrobnělinu, ale pokud vím, dnes nelze zapsat jméno zkomolené a v tzv. domácké podobě.
Rodiče mají právo pojmenovat si dítě podle svého, nicméně já bych to zvážila, není nic horšího než korpulentní dáma v přechodu se jménem Petruška, Jaruška atd.A konečně i děti umí být neuvěřitelně kruté..
Mně se také líbilo pro dceru nezvyklé jméno, ale nakonec jsem usoudila, že nepojmenovávám románovou hrdinku, ale reálnou ženu, která se tím jménem bude celý život představovat.

elvira
29. lis 2013

Babička měla "Alenka" v rodném listě, takže problém by neměl být...Ale není lepší dát Alena a říkat jí zdrobněle? U starší metrákové to jméno potom působí nepatřičně...

antoinet
29. lis 2013

Představ si třeba, že bude chtít dělat kariéru a budit respekt u podřízených, budou si z ní dělat srandu.

laurital
29. lis 2013

@elvira I moje babička měla šílený patvar, ale to bylo tím, že za první republiky vystavoval tzv. křestní list farář a mohl si tam napsat, co chtěl.Nakonec si ho nechala v šedesátých letech změnit do základní podoby.

vlajka1
29. lis 2013

Pracuji na porodnici, tak mám trochu přehled - napsat zdrobnělinu není problém, musí to být schváleno na matrice - prostě se tam podepíše nějaký papír. Byla tu Rozárka, Johanka, Bára a z kluků třeba Vojta. Dle mého názoru - lepší dát Alena a říkat Alenka, copak u dítěte, ale co pak jako puberťačka nebo dospělá? Nebude si připadat "blbě" když se bude představovat jako Alenka? V dnešní době bych se nedivila, kdyby se jí pak posmívaly jiné děti, umí být pěkně kruté...Samozřejmě rozhodnutí je na rodičích, ale osobně bych zdrobnělé jméno nedala.

lucieandrlova
29. lis 2013

Dle knížky Knappové. "Jak se bude vaše dítě jmenovat" to nejde. Je tam seznam povolených jmen. Ale možná, že konkrétně pro Alenku už je výjimka. My máme Katku místo Kateřiny, to šlo, ale Kačenka by nám nezapsali (a ani bych to nechtěla).

loupacek
29. lis 2013

Podle Knappové Alenka zřejmě půjde, ve vydání knížky z roku 2006 je u jména Alenka: osamostatňuje se, čili to znamená, že to bude/případně je uznané jako samostatná varianta jména.
Zeptala bych se na matrice ve městě, kde budeš rodit a kde ti budou vydávat rodný list dítěte.

A kdysi mi taky přišly zdrobněliny ujeté, ovšem pak jsem poznala Ivanku, které bych stejně neřekla jinak než Ivanko, i kdyby byla Ivana/Iva a to jí bylo 60. Puberťačka se bude stejně představovat jako Alča, Ála, Ája či tak nějak, na sešity se už smí taky psát ledasco.

ajina17
29. lis 2013

@vlajka1 ;Bára a Vojta je v pohodě, ale Rozárka nebo Johanka to je teda děsný :-/

loupacek
29. lis 2013

@lucieandrlova A jaké máš vydání? Já mám dvě a v ještě starším od toho 2006 u Alenky není nic, v té pozdější je "osamostatňuje se".

A rychlým pokouknutím na tento web: http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=3333&... vidím, že se v roce 2011 i níže Alenky rodily, čili bych brala jakože povolené je.

lucieandrlova
29. lis 2013

@loupacek dívala jsem se a mám 2010. Je tam osamostatňuje se, ale v seznamu na konci není. Mně tehdy řekli na matrice, že se musím řídit tím seznamem. Ale možná to už dnes jde.

abigail1
29. lis 2013

@helulicek co máš proti Abigail? 😀 😀 😀

dora13
29. lis 2013

Podle zakona to nejde, zalezi ale na konkretni matrikarce. Ja osobne to ale povazuju za nesmysl, osobne bych rodice zabila, kdyby me pojmenovali Zuzanka. Pro miminko je to rozkosne, ale kdyz to pak bude dospela zenska a bude z ni treba manazerka, tak vam za Alenku teda opravdu nepodekuje...