Lze přejmenovat příjmení dítěte i bez souhlasu partnera?

strasidelko
23. lis 2021

Ahojky všem.
Mám na vás takový dotaz ohledně přejmenování dítěte.

S přítelem jsme 10 let a máme skoro 3 letou holčičku. O svatbě nechce ani slyšet.
Přitom než se malá narodila šli jsme na matriku aby měla po narození malá příjemní po něm, ze si mne pak vezme.

Jenze svatbu vůbec nechce. Nebudu to nějak rozepisovat jaké má výmluvy to je na diplomku.

Chtěla bych své dítě přejmenovat po sobě. Po svém příjmení. Jde to nějak i bez souhlasu partnera?
Díky všem.

jijulka
23. lis 2021

obávám se, že musí souhlasit.

michaela666
23. lis 2021

Mrzí mě to...bez jeho souhlasu nikoho nebude zajímat, že si tě nechce vzít a tak máte každá jiné příjmení. Co kdyby sis ty změnila příjmení na přítelovo i bez svatby? Osobně bych nechtěla příjmení někoho, kdo slibuje a už dopředu ví, že kecá, ale jmenovali by jste se všichni stejně. Takže pokud jde "jen" o tohle, zkus tuto variantu.

krisstina93
23. lis 2021

Nejde. Leda to zkusit přes soud, ale tam bys musela mít nějaký vážný důvod, ne že si tě nechce vzít.

irmamala
23. lis 2021

Srá….č.

bara88
23. lis 2021

Bez jeho souhlasu to určitě nejde a ty si můžeš vzít jen jeho příjmení bez svatby

strasidelko
autor
23. lis 2021

Myslela jsem si to 😢
No nechci jeho příjmení bez svatby to by to měl moc jednoduchý a já bych byla hloupá ro takhle udělat.

Nikdy noc nenasvedcovslo tomu, ze by si mě pak nevzal. 😔

bara88
23. lis 2021

@strasidelko tak bohužel pokud ti nestačí jen příjmení tak bohužel. Pokus víš že si tě nevezme tak bych tohle ale volila abych se nejmenovala jinak a třeba si to jednou rozmyslí

gruyerre
23. lis 2021

@strasidelko a to je tvůj přítel takový bezcharakter, že se s ním nedohodneš? Když slíbil svatbu, ale slib nesplnil, tak by aspoň mohl dát souhlas ke změně příjmení.

strasidelko
autor
23. lis 2021

@gruyerre prý to teď ta situace je na nic a bla bla. Říkám vezmeme se jen my dva a svědci nechci nic víc. Pořad nějaký výmluvy. Ze počkat na tohle a ze na lepší dobu ze sz nebude covid.

pampeliska1313
23. lis 2021

@strasidelko mne tohle nepřijde jako výmluva. Třeba můj chlap čekal rok a něco než mě požádal o ruku (a bavili jsme se o tom docela dlouho) pak další rok a něco než se ušetřilo. Kolikrát jsem na nej udeřila, ze pokud nechce ať to řekne, protože taky zamital a nakonec z nej vypadlo ze já si to představovala hrozne jednoduše (jde jen o to požádat o ruku a dat prstýnek a pak jen ušetřit) ale ze on zase promýšlel všechno kolem aby to bylo hezky a tak, jen to pako, neřekl hnedka a “vymlouval se” z mýho pohledu.

irmamala
23. lis 2021

A tak na jednu stranu ma pravdu, ted planovat svatbu je fakt ruska ruleta. Ale zase na stranu, 10 let tu covid neni 😀

j.a.n.i
23. lis 2021

@strasidelko Hele a proc je takovy problem, ze se dite jmenuje po otci?

bara88
23. lis 2021

@j.a.n.i hele ,mně by teda taky vadilo se jmenovat jinak, jako bych nepatřila do rodiny

2hanah
23. lis 2021

Já bych to nevzdávala, umřel mi exmanžel, a pak přes soud mi povolili příjmení mých dětí po mně, u té žádosti se sepisují důvody, tak si prostě připrav "slohovou" práci, proč Vám dvěma holkám to ztěžuje život, klidně tam popiš, že si Tě partner chtěl vzít, ale neudělal to a Vy teď chodíte po doktorech každá s jiným příjmením a že chceš mít stejné příjmení jako dcera než půjde do školy atd. Za zkoušku nic nedáš, možná jen se žádost platí, bývalo to tuším 1000,- až 1500,-Kč. Hodně štěstí, úplně tomu rozumím, mám teď třetí dítko taky tak, povolila jsem po otci, který si mě nevzal a dost mě to štve, protože se o malého nestará, chodíme po doktorech 3x Novák plus jeden Dvořáček (jména jsou jen příklad) a mají v tom sestry pěkný hokej🙄

bara88
23. lis 2021

@2hanah pokud ji to neschválila otec dítěte tak je úplně zbytečné o to žádat, něco jiného by bylo kdyby se otec nestaral,neplatil alimenty ale oni spolu žijou

2hanah
23. lis 2021

@bara88 možná ano, ale třeba se chystá s ním nežít a může jednou mít dítě ve své péči.

kkkt
23. lis 2021

@strasidelko u nas je to podobne, ja rekla ze do skolky chci sgejne jmeno. No ma do jara co delat 🤣 alw uz jsme se shodli na pidi svatbe jak rika. Zajdem podepisem a jdem 😅

bara88
23. lis 2021

@2hanah to je jedno i kdyby ho mrla ve své péči, jednou se tak rozhodla a teď potřebuje souhlas, pokud ho nedostane tak smůla

j.a.n.i
23. lis 2021

@bara88 Tak at se prejmenuje ona, když to stejne chtela. Me proste tyhle hry se jmenem prijdou smesne, rodinu nedela jmeno.

bara88
23. lis 2021

@j.a.n.i však to sem ji psala ale to paní nechce

j.a.n.i
23. lis 2021

@bara88 Tak to ma smulu a bude se holt jmenovat jinak, nezachytia jsem, zes ji to psala ☺

blondynka400
23. lis 2021

@strasidelko jak už to bylo napsáno, bez jeho souhlasu to nejde a tvoje důvody nejsou takové, aby to nějaký soud udělal... Bohužel toto je chyba žen, které dávají jméno po otci, což já nikdy nepochopím.... Moje děti se prostě budou vždy jmenovat jako já a podle toho ať se otec dítěte zařídí. Teď zpětně s tím stejně těžko něco uděláš. A hlavně je i otázka, zda by to bylo terno si někoho takého vzít.... Ale to už je asi jiná diskuze 🙂

strasidelko
autor
23. lis 2021

@bara88 přesně tak.

strasidelko
autor
23. lis 2021

@2hanah přesně. Jenze on v tom nevidí problém ze. Jsko půjdu do školky a pani Petrova jdete di pro dceru Žákovou ? Taky jména kem příklad. Ale štve mě to proste. O dceru se stará jen když má nápadu.

zelenaesmolda
23. lis 2021

@strasidelko
a chces si vubec takoveho chlapa brat?

strasidelko
autor
23. lis 2021

@zelenaesmolda někdy nad tím uvažují. 😔😔😢 jen bych rads měla dceru se stejným příjmením. Škoda ze to nejde bez jeho souhlasu. V poslední době je to nějaký má draka s nim.

bara88
23. lis 2021

@strasidelko a takového chlapa si chceš vzít?zatím o něm moc hezky nemluviš

zelenaesmolda
23. lis 2021

@strasidelko
tak bohuzel s tim uz nic neudelas,to sis mela rozmyslet driv nez jsi mu na to kyvla.On dostal co chtel a nema duvod si te ted brat.
Pokud ma vymluvy tak s tebou proste do budoucna nepocita.

levandule_k
24. lis 2021

Kdyby si mě můj manžel nevzal, rozhodně bych si nebrala jeho příjmení jenom abychom se jmenovali stejně. To mi přijde jako kravina. On nemá odvahu si mě vzít a já poběžím na úřad si nechat změnit příjmení? Teda takou blbku bych ze sebe nikdy neudělala. Manželství je pro mě víc než jenom stejné příjmení. Je to pro mě o tom, že má muž odvahu přede všemi říct, že chceme spolu být až do konce života. Je to ukázka toho, že teď jsme spolu jeden tým. Samozřejmě to má právní dopad a to je nabývání společného jmění manželů.

@strasidelko Jaké má ty důvody, sice je to na román, ale třeba se ti trochu uleví...

j.a.n.i
24. lis 2021

@strasidelko Tak on v tom taky objektivně žádný problém není, paní Petrová je prostě matka a je úplně fuk, zda se jmenuje Petrová, Žáková nebo Vopičková.