Máme nárok na porodné? Započítává se do živ. minima RP?

alu1
20. únor 2016

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek a manžel vydělává. Čekáme druhé dítě. Zajímalo by mě jestli máme nárok na porodné. Tedy jestli se do výpočtu životního minima započítává i rodičovský příspěvek. Na internetu jsem četla že ne... Nemáte s tím někdo zkušenost?
Děkuji 🙂

kajalka
20. únor 2016

Nezapočítává, ale i dámy úřednice rády tvrdí, že započítává. Jen pozor, do příjmu se započítává i vrácení daní..

daniellem
21. únor 2016

Rodičák se do příjmu započítává 🙂

xpila
21. únor 2016

Rodičovský příspěvek se nepočítá. Viz oficiální stránky MPSV: http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne. Počítá se tam ale např. nemocenská a mateřská.

ivankajo
22. únor 2016

Dobrý den, prosila bych radu, jsem vedena na úřadu práce a v červnu čekáme s manželem miminko , mám nárok na nějakou podporu, nebo porodné , dostatu až rodičovskou...kterou si asi nemůžu dát na 3 roky, když jsem vedena na úřadu hned mi to dají na 4roky?? prosím o informace popřípadě vychytávky...co si na úp vyřídit...děkuji

bartovka83
22. únor 2016

Jak je to s porodnym nevím, ale řidičák dostanete automaticky na 4 roky a co se týká peněz, tak až porodite dostanete rodičovský příspěvek. Pokud to nezměnili tak prvních 9 měsíců je to 7600,- a pak 3800,- až do věku čtyř let. U této varianty nelze výši příspěvku měnit jako je tomu třeba u dvou-tři lete varianty.