Mateřská po práci v zahraničí. Máte zkušenost?

kukujda
21. únor 2012

Ahoj holky, ráda bych se zeptala, jestli máte zkušenosti s tím, jak to funguje. Pracuju jenom v cizině, navíc sezonně. Jak bude vypadat moje mateřská a rodičovská, když otěhotním tam a přijedu zpátky do republiky? Jedná se o Skotsko a mám odpracováno 7 měsíců za minulý rok a za tento bude dalších sedm. Psala jsem na OSSZ a jejich odpověď byla ohromně obsáhlá: 1 věta o tom, že nemám náok na nic. Ale přece když pracuju v EU, mám mít nárok na to stejné, jako ostatní, ne? Jsme z toho s manželem dost špatní 😖

j.a.n.i
21. únor 2012

@kukujda No, to záleží kde budete oba skutečně žít, když se mimčo narodí a jak to bude dlouho po tom co skončíš v UK v práci. Jinak pokud zůstanete žít tam (nebo manžel pracovat) tak opravdu z ČR na dávky nárok nemáš a měli by ti je vyplácet tam.

kukujda
autor
21. únor 2012

@j.a.n.i no, my prijedeme z ciziny a pak uz tu zustaneme. Ale tim padem nam nic nedaji ani ze Skotska ani od nas :-/

j.a.n.i
22. únor 2012

@kukujda No, to dají, ale musíš mít ze Skotska vyplněné papíry (jsou to celoevropské formuláře) žes tam pracovala a nesmí ti mezi ukončením zaměstnání tam a nástupem na PPM tady uplynout víc jak 180 dní, nebo bys musela nastoupit do práce ještě tady. A na rodičák bys pak měla nárok normálně, jen bys tedy dokazovala, že tu žijete, tj. že tu manžel pracuje, nebo že je třeba registrovaný na UP, prostě, že jste opravdu tady.

jarkalada
22. únor 2012

@j.a.n.i chtěla bych se jen zeptat - mně se to netýká, jen vím o několika takových - jak je možný, že se dá vyřídit, aby posílali mateřskou, resp. rodičák lidem, kteří žijí a pracují v usa a dítě se narodilo taky tam a stále tam jsou. Jak je to možný, že na to úřady nepřijdou, že nežijou v ČR?
Jen mě to zajímá 😎

j.a.n.i
22. únor 2012

@jarkalada Ta podmínka žít v ČR platí až začátku letošního roku, dříve byla podmínka, že tu musíš mít trvalé bydliště a nesmíš žít v jiném státě EU, což splňovali. Ale mám pocit, že je tam nějaké přechodné období pro ty co již rodičák berou snad do října a pak jim ho seberou.

kukujda
autor
23. únor 2012

@j.a.n.i no ono to tak právě není. Ta 180 denní podmínka platí jenom když pracuješ v čr. Pokud pracuješ v zahraničí, tak mateřskou nedostaneš a rodičovskou jenom na 4 roky, pokud manžel taky pracoval jen v zahraničí.
Volala jsem na sociálku a tam mi ženská ještě hrozila, že pokud u nás nastoupím do zaměstnání a budu tam krátce, že se bude přezkoumávát, jestli jsem tam nenastoupila účelově, jenom kvůli mateřské 😒

veronikaka
23. únor 2012

@kukujda Cože, oni budou přezkoumávat, proč si šla do práce? Co jim je do toho? A jak to budou dokazovat? Já jsem taky žila ve Skotsku a když jsme se vrátili do ČR, tak jsem si účelově našla práci, abych měla mateřskou a po zkušebce jsem otěhotněla ... 😀

j.a.n.i
23. únor 2012

@kukujda Ale je, je nárok na vzájemné uznávání nároků v rámci EU, akorát musíš mít vyplněné ty správné evropské formuláře...

kukujda
autor
25. únor 2012

@j.a.n.i A ty víš, jaké formuláře to jsou? Pokud nepřijdu s konkrétní věcí, tak asi ostrouhám, protože jsem mluvila s šéfkou sociálky ve FM a ta mi řekla, že pokud nepracuješ přímo v ČR, tak na mateřskou nemáš nárok a rodičovskou máš nárok jenom na čtyřletou, pokud se to nedá napsat na manžela :-/
Promiň, že tě otravuju, lae pokud je nějaká možnost, tak bych jí ráda využila. U nás je problém ten, že to těhotenství nebude úplně tehdy, kdy si to naplánujem, z manželovy strany je to trochu problematické. Takže nebudu přece rušit zahraniční smlouvu dokud nemám důvod. Ale těhotnou mě zase nikdo u nás nezaměstná... Ach jo, říkám si, že když už budeme čekat malé, tak nám peníze budou ukradené, ale nefunguje to tak úplně, něco to taky stojí.

kukujda
autor
25. únor 2012

@veronikaka Oni to asi budou zkoumat, když bych nastoupila už těhotná nebo já nevím... Připadá mi někdy, že v tomhle státě touha mít normální dítě, nedejbože ještě se svým manželem, je nějaká záludná a nebezpečná choroba. Aspoň se tak podle toho někteří úředníci chovají.
Jinak taky bych to udělala podobně jako ty, ale my nevíme, kdy vůbec otěhotníme, viz o příspěvek výše. Takkže asi budeme pracovat venku, dokud se to nepovede.

kukujda
autor
25. únor 2012

@veronikaka btw: krásné miminko a manžel sympaťák. Sluší vám to spolu 🙂

marecek4
25. únor 2012

@kukujda tak to je asi jediná rada-domluvit se s někým známým,že Tě v případě těhu tady pak zaměstná třeba jen papírově,nebo na nějakou určitou dobu,s tím,že bys třeba u něj jako pracovala i v tu dobu,kdy nejsi sezonně ve Skotsku,nebo mimo sezońu tady astoupit třeba jen do mrketu dplňovat zboží ☹ -nevím teda jestli je to možné,co vůbec děláš a umíš,ale z těch příspěvků mi to vychází jako jediná možnost,ale při případném přezkoumávání ze strany sociálky by jsi z toho pak měla vyjít dobře,a to že manžel pracuje v zahraničí i když ty jsi tady doma s mimčem by pak už asi nemuselo být na závadu,no a samozřejmě mít všecky doklady o příjmech i ze Skotska,aby ti neřekli že nemáš nárok na mateřskou ale jen na rodičák

čím dál víc mě naši politici utvrzují v tom,že nemáme mít děti,ty jim stačí od jiných,my máme jen makat,ale ty určité děti jim na ty důchody za těch dvacet let nevydělají korunu-alespoň většina

j.a.n.i
25. únor 2012

@kukujda Jsou to nějaké E něco, přesně nevím který, ale koukni na tehle odkaz https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome jsou úplně dole, projeď je, měl by tam být i ten správný, tipuju E405, ale 100% to nevím. A jinak to vychází z rozhodnutí evropské komise někdy z května 2010 a mám pocit, že na těch formulářích je přímo její číslo.
Případni zjisti, jestli by nešlo pobírat mateřskou ještě ze Skotska a tady pak po příjezdu pořádat o rodičák, to bys pak musela mít vyplněné jiné E o tom, že si tam pobírala mateřskou a na základě toho bys tady mohla volit rodičák.
A ad to zaměstnání tady, nikdo není oprávněn zkoumat, že si tu nastoupila do práce těhotná, těhotenství není nemoc, takže klidně tu nastoupit můžeš 🙂

kukujda
autor
26. únor 2012

@j.a.n.i díky moc jani, mrknu na to 🙂 Snad to nebude nakonec tak horké a nějak to pořešíme 😅

petraprostejov
6. bře 2012

Ahoj, u mě je to trochu komplikované...
K 31.7.2011 jsem ukončila pracvoní poměr a odjela s manželem do zahraničí, kde jsem jako osoba bez samostatných příjmů. Jako taková si v ČR platím zdravotní pojištění a důchodovou složku sociálního pojištění. V září jsem otěhotněla. Tady v zahraničí jsme na 3 roky, takže vracíme se k 31.7.2014. V té době budou dítku 2 roky a necelé 2 měsíce. Do té doby nemám nárok na českou mateřskou ani rodičák, to vím. Zajímá mě ale následovné:
1) když se vrátíme, jak se mi bude počítat rodičák (pokud nebudou nějaké změny, že...). Dá se počítat s tím, že se vezme ta "moje" částka (220 000 za celou dobu rodičáku), rozdělí se maximální částkou, kterou můžu pobírat (11 500 - pokud jsem pochopila, lze to letos počítat z platu manžela, ten nám vystačí na to, abych mohla to maximum pobírat), vyjde 19 měsíců (jako nejkratší doba rodičáku), takže budu dostávat 11 500 po 19 měsíců, i když na konci budou dítěti cca 3 roky a 9 měsíců? Nebo se mi bude těch "mých" 220 000 krátit o věk dítěte násobený částkou, jako bych byla na tříleté mateřské?
2) počítáme s tím, že se po návratu pokusíme o 2. dítě. Znamenalo by to, že nenastoupím do práce a žádný pracovní poměr mi ani nikde neběží. Pokud budu rodit až poté, co mi vyprší 1. rodičák (dejme tomu, že by platil můj výpočet z bodu 1 a brala bych rodičák do 3 let a 9 měsíců 1. dítěte, rodila bych dejme tomu, kdyby byly dítěti 3 roky a 10 měsíců, tedy rodičák by mi skončil dejme tomu měsíc před porodem, tedy v době, kdy by ženská za normálních okolností brala mateřskou), tak budu bez mateřské a budu od data porodu dostávat rodičák na 2. dítě? Nebo budu dostávat ten měsíc před porodem mateřskou? Z čeho by se počítala?
3) kdybych si chtěla platit minimální nemocenské pojištění, abych mateřskou dostala - vím, že si ho musím platit 270 dnů - asi před porodem, eventuelně před dobou, kdy bych na mateřskou nastupovala...? Kolik je to minimum a jaká mateřská by z něj byla...?
4) pokud budu dostávat 11 500 rodičáku na 1. dítě do jeho 3 let a 9 měsíců, nebudu si platit nemocenské a 2. dítě se narodí např. když 1. dítěti budou 3 roky - jak to bude pak? Má na mateřskou nárok žena, která je před ní na rodičáku? z čeho se pak ta mateřská vypočítává? Mohla bych eventuelně pobírat dál rodičovský příspěvek na 1. dítě a až bude mít 1. dítě 3 roky a 9 měsíců, tak teprve žádat o 2. rodičovský příspěvek?
5) budu mít VŮBEC NĚJAKÝ rodičovský příspěvek, když se budu vracet do ČR až ve chvíli, kdy bude mít dítě 2 roky a 2 měsíce a když do té doby budu bez něj?
Díky moc...

j.a.n.i
7. bře 2012

@petraprostejov
1) To by mě taky zajímalo, myslím, že to nikde není řešeno, takže teoreticky bys měla mít celých 220 000,- ale nevím, jestli nějaký přepočet nevyplývá z nějaké směrnice EU, ty fakt neumím a nevím, zda jste v jiné zemi EU nebo mimo. Plus je tedy otázka, zda měl manžel k datu narození dítka nárok na PPM, abyste mohli pak vybírat.
2) Pokud nenastoupíš do práce (nebo si jako OSVČ platit nemocenské) a nebudeš mít těch 270 dní, tak nárok na mateřskou nemáš, tj. od porodu bys brala rodičák, do té doby buď rodičák na starší nebo nic.
3) Platit nemocenské musíš 270 do doby nástupu na mateřskou, abys to mohla platit, tak musíš být OSVČ, tj. zdravotní 1696,- sociální myslím 1807,- a nemocenské 145,- mateřská z toho je cca 4400,-
4) Ne, rodičák se dá brát vždy pouze na nejmladší dítě.
5) Na nějaký určitě, ale jak už jsem psala v bodě 1) je otázkou zda nedostaneš automaticky ten 4 letý, tj. po příjezdu již jen 3800,- jestli uznají manželovi vznik nároku na PPM v zahraničí (pokud jste v zemi EU) a jestli mu nárok vůbec vznikl.

petraprostejov
7. bře 2012

@j.a.n.i Díky moc.
1) jsme v Řecku, ale manžel je pořád zaměstnanec AČR, takže jakoby "pracoval v ČR". Ale jedna v ČR nepobíráme, druhak já momentálně nesmím mít ŽÁDNÝ vlastní příjem. Jak je to s jeno nárokem na PPM netuším - jsme manželé, je otec dítěte, s českým zaměstnavatelem, nevím, co je k tomu ještě potřeba.
3) nemocenské si můžu platit jen jako OSVČ? Jako osoba bez zdanitelných příjmů ne...? Mám sice ŽL, ale mám ho pozastavený, takže zdravotní si platím jen 1080 (ty jo, nevím,jestli se to letos nezvedalo a jestli neplatím málo...) a důchodové 1760. A až se vrátím do ČR a budu na klasickém rodičáku, tak ani jedno z toho platit nebudu, zdravotní by za mě měl platit stát a péče o dítě se zatím do důchodu započítává,ne...?
5) no to by byla "bomba", kdyby mi to pokrátili o měsíce, kdy jsem byla pryč (těch "mých" 220 000) a ještě to spočítali na 3800... To by mě pak zajímalo, jak by mi vypočítali, do jakého věku to mám brát. Vzhledem k tomu,že teď to počítají tak, že existuje i MINIMÁLNÍ délka rodičáku (než ho člověk začne brát na 2. dítě), tak netuším...
Je to pěkný chaos... Doufám, že nedopadnu pak jak teď s proplácením zdravotní péče od pojišťovny.
Ptala jsem se jich před odletem, jak to bde fungovat,moc mi toho neřekli. Ptala jsem se, když jsem otěhotněla a moc mi toho neřekli, navíc začali tvrdit bludy, že jsem se měla přeregistrovat k pojišťovně ministerstva vnitra (nebo kam), k čemuž mě nic nenutilo. Teprv když jsem měla účtenky na proplacení, tak z nich začaly padat konkrétní informace. Až jsem jim účtenky a formuláře poslala, tak mi jiná ženská napsala, že potřebují jiný formulář než mi psala ta 1. ženská. Naíc mi oznámila, že jsem mohla dodat k účtenkám překlady (ta 1. ženská mi napsala, ať jim naskenuju, co mám, aby SI TO MOHLI NECHAT PŘELOŽIT...) a v tom případě že mito může být propláceno podle českých pravidel... Prostě nikdo pořádně nic neví... ☹
Mimochodem po 2 měsících ještě nemám proplacené vůbec nic... ☹ Ale Centrum mezinárodních úhrad píše, že: "Na tuto úhradu budete muset určitou dobu počkat." Hahaha, tak by mě zajímalo, co bude "určitá doba"... ☹

finezuza
7. bře 2012

@kukujda ahoj, sice jsem nepročítala celou celou diskuzi, ale to samé jsem teď řešila. Žila jsem dlouhou dobu v Anglii, loni v létě jsem se vrátila, hned otěhotněla, ale rozdíl je v tom, že od září do součastnosti pracuju v Čr. Na mateřskou nárok máš, ale musíš mít stálého zaměstnavatele v UK a platit daně a tím se ti odvádí i national insurance (musíš mít NIN). Musíš si na revenue and customs zažádat o formulář U1, ke kterému potřebuješ přesně od kdy do kdy jsi pracovala pro posledního zaměstnavatele, mít P45 a poslední payslip. Pak ti vydají U1, který ti česká sociálka uzná amáš nárok na normální mateřskou - musí být odpracováno 270 dní za poslední 2 roky od porodu. Na U1 se ale nepíší dny, jen období od kdy do kdy jsi pracovala. Pozor, jestli budeš žádat o ten formulář až z Česka, než se to vyřídilo, vyjasnilo, co vlastně potřebuju a poslalo, trvalo to skoro 3 měsíce. U1 mám vyřízené, přes telefon mi sociálka řekla, že by to mělo být v pořádku a měla bych mateřskou dostat, ale ještě to raději půjdu ověřit zítra osobně. tak hodně štěstí a pevné nervy 🙂

kaeth01
7. bře 2012

neprocitala jsem celou tuto diskuzi - protoze jsem kvuli tomu dost behala v poslednich mesicich a sem tak otravena, ze sem vsechny marne pokusy dostat z teto prapodivne zemicky aspon neco - vzdala! a to uz tady rok zase ziji a partner pracuje a cekame druhe mimi.. (podotykam ze v zahranici sem pracovala legalne az tesne do porodu celych 6 let a pritel taky - socky fakt nejsme)
kazdopadne pisi jen proto abych ti poprala hodne stesti!!! na me se na socialce divaji jak na nejvetsiho prizivnika a socku - a to mi vadi vice jak to ze nedostavam to co bych chtela.. nejhorsi urednik je ten co vycestoval max do chorvatska na tydenni dovolenou a mysli si, ze kazdy kdo zil v zahranici MUSI MIT NAHRABANO a neotravovat ceske urady.. hnus nazor nazbliti, ktery mi ovsem na socialce skutecne omlatili o hlavu..
hlavne ze jinym skupinkam v teto zemicce se rve horem dolem!!!!
takze za me HODNE STESTI!!!!!!!

j.a.n.i
7. bře 2012

@petraprostejov
1) Tak v tom případě nárok na PPM má, to problém není a ani by se v tomhle případě nic nepřepočítávalo, neb nečerpáte nic v jiné zemi EU, takže myslím, že bys mohla čerpat po návratu těch 11500,-
3) Jojo, nemocenské může platit pouze OSVČ. Jinak těch 1080,- je správně, to se odvíjí od minimální mzdy a ta se nezvedala. A podle mě bys nemusela zdravotní platit už od chvíle, kdy pro mimčo vyřídíš český RL.

petraprostejov
8. bře 2012

@j.a.n.i
Díky moc a moc. Od čeho se odvíjí to, jestli zdravotní pojištění musím platit nebo ne? Stanu se po porodu z "osoby bez samostatných příjmů" nějakou "osobou pečující o dítě" (nevím, jaký pro to existuje výraz), za kterou platí zdravotní stát, akorát že bych od státu nebrala peníze? Že bych prokazovala to, že jsem porodila a "změnila status" prostřednictvím RL dítěte? Že bych napsala pojišťovně dopis, tohle doložila a přestala zdravotní platit?
A jak by to bylo se započítáváním do důchodu? Momentálně se období péče o dítě (mateřská a rodičovská) do odpracovaných let započítávají, že...? Že bych si nemusela platit ani to? Jak se to pak řeší - že napíšu dopis, že jsem z OBSP osobou pečující o dítě a že důchodové přetávám platit?
Na druhou stranu, stejně OBSP budu, jestliže nebudu dostávat mateřskou a rodičák... Jen pro účely zdravotního a důchodového tomu bude "nadřazeno" to, že pečuji o dítě...?

j.a.n.i
8. bře 2012

@petraprostejov
Jojo, na zdravotní pojišťovnu je potřeba nahlásit, že pečuješ o dítko do 7 let, je to kategorie L (paragraf 7 zákona o veřejném zdravotním pojištění). Ono stejně musíš (nebo tedy pokud si v ČR, ale myslím, že to bude stejné) dítko na zdravotní pojišťovně nahlásit a doložit kopii RL.
A péče o dítě do 4 let se započítává na důchod, bez ohledu na to, jestli nějaký příspěvek bereš nebo ne. Jak přesně se to důchodové vyřizuje, to nevím, prakticky jsem řešila pouze tu zdravotní pojišťovnu.

petraprostejov
8. bře 2012

OK, díky moc. Budu muset stejně všechno vyřizovat písemně, do ČR se dostanu až o Vánocích... No to bude mazec... 😉 A tak manžel povyřizuje...
Jen při tom tempu fungování všeho tady...
Ikdyž RL budem prý vyřizovat nějak přes Brno, tak uvidíme, jak to všechno bude...
Každopádně zpráva, že přestanu platit zdravotní a důchodové mě potěšila, přece jen to bude úleva...

kukujda
autor
8. bře 2012

@finezuza
@kaeth01
Díky za níázory holky, moc jste mi pomohly. Na sociálce u nás mi totiž řekli, že je jedno jak dlouho jsem pracovala v zahraničí, že pokud moje poslední zaměstnání nebylo v čr, nemám nárok na vůbec nic. Nechápu, kja je možné, že každému tvrdí něco jiného. Každopádně teď ještě miminko nečekáme a kdo ví, jak dlouho nám ještě snažení potrvá, nemáme to úplně nejlepší.
Už jsme si s manželem říkali, že je nám fuk jeslit něco dostaneme, ale finezuza mě nakopla, abychom se ještě poinformovali. Mějte se hezky holky.

luci87
5. črc 2012

Ahoj pracuji v nemecku uz rok,ale jsem vedena jako pendler,takze si platim zdravotni pojisteni i v CR, chci se zeptat kdyz otehotnim jestli mam narok na nejaky prispevek z nemecka nebo jen materska z CR.Diky

hani1717
23. dub 2013

Ahojda,
v současné době sice nejsem těhotná a zatím to neplánuji🙂 Ale za rok bychom chtěli s přítelem odjet do ciziny - a to bu´d na rok nebo dva. A jelikož mi po návratu bude už 29, tak bych samozřejmě o dítěti uvažovala. A ráda bych se zeptala, zda budu mít nárok na mateřskou a v jaké výši (procentuálně)? Obecně - v případě, že člověk pracuje v zahraničí -legálně! - a platí si v ČR zdravotní pojištění - má nárok na mateřskou?
Děkuju moc
V rozhodování zda vyjet nebo ne je to pro mě důležité

hani1717
23. dub 2013

v současné době sice nejsem těhotná a zatím to neplánuji Ale za rok bychom chtěli s přítelem odjet do ciziny - a to bu´d na rok nebo dva. A jelikož mi po návratu bude už 29, tak bych samozřejmě o dítěti uvažovala. A ráda bych se zeptala, zda budu mít nárok na mateřskou a v jaké výši (procentuálně)? Obecně - v případě, že člověk pracuje v zahraničí -legálně! - a platí si v ČR zdravotní pojištění - má nárok na mateřskou?
Děkuju moc
V rozhodování zda vyjet nebo ne je to pro mě důležité

j.a.n.i
23. dub 2013

@hani1717 Pokud člověk pracuje legálně v rámci EU, tak si v ČR nemůže platit zdravotní 🙂 a i kdyby si ho platil, tak to nemá s nárokem na mateřskou nic společného, na to je nemocenské... každopádně ale pokud to bude práce v rámci EU, tak se dá to zaměstnání v zahraničí započítat, ale musíš pak mít vyplněné nějaké evropské formuláře.

olin2952011
22. srp 2013

To J.a.n.i.
Ahoj,

Vím, že je tu na tebe spousta dotazů, ale jelikož se v tom vyznáš rád bych se tě zeptal i na náš případ.

Po 8letech jsme se se ženou vrátili z UK zpět do natrvalo do Čech- manželka ukončený pracovní poměr v UK, nezaměstnaná, doma s dítětem. Já zde stále pracuji a dojíždím za rodinou. Máme 1.5 letého syna, který se tam narodil = dvojí občanství.

Po návratu nastal problém, když si manželka zašla na zdr. pojišťovnu. Bylo nám oznámeno, že vzhledem k mé práci v zahraničí a tomu, že je manželka se synem na mě "závislá", nemá nárok na pojištění v ČR (ani kdyby si ho chtěla sama platit). Tím samozřejmě ani na soc. zabezpečení, rodičák, přihlášení na prac. úřad. Pojištění má tedy jenom britské (pouze pro neodkladnou péči), či zažádat o e106 a tím dostat vyjímku, kdy britská pojišťovna uhradí i preventivní prohlídky, zde je ale zádrhel, že nás žádný obvodní lékař neveme kvůli zbytečnému papírování. Řešením není ani aby manželka pracovala pro získání českého pojištění, při plánovaném druhém těhotenství by opět spadla podemě pod pojištění Velké Británie.

Je zde ještě jiné řešení (než rozvod)? 🙂

Mockrát předem děkuji,

Olin

j.a.n.i
23. srp 2013

@olin2952011 V téhle problematice se až zas nevyznám, ale myslím, že by práce na dobu neurčitou řešením byla, protože i pokud bude na MD a pak na RD, tak by diky trvajícím pracovnímu poměru měla mít stále české zdravotní pojištění a i nárok na doplatek rodičáku, pokud budou dávky z VB menší... Ale papírování to bude náročné.