Občanství Slovenské republiky. Jaké jsou podmínky pro získání?

admin_
30. kvě 2023

Dobrý den, jsem občanka České republiky a v prosinci mi bude 18 let. Už dva a půl roku mám přítele na Slovensku, v lednu by jsem se chtěla k přítelovi nastěhovat a zažádat si o Slovenské občanství. Mohl by mi někdo poradit jaké jsou podmínky pro povolení Slovenského občanství a jak a kde si o to zažádat, vím že by mi něco takového měli povolit když budu mít pracovní vízum, kdy mi kromě toho mohou schválit pobyt na Sk. 🤔 🙂

sorboni30
30. kvě 2023

@admin_ musíš žít v té zemi alespoň 8 let.. Abys mohla požádat o občanství ..

mia_von_prag
30. kvě 2023

Na čo by ti bolo slovenské občianstvo?

Pracovné vízum nepotrebuješ, SR aj ČR patri do EU, máš volný vstup na trh práce.
Stačí si vybaviť na úrade prechodný pobyt a poistenie dostaneš, keď sa zamestnáš.
To je všetko

pilzzee
31. kvě 2023

Proc bys to proboha delala? 😀

barchen
31. kvě 2023

@admin_ Kdybys tento dotaz položila před dvaceti lety, tak chápu ale teď, v době, kdy příští rok slaví obě země 20 let v EU, tak trochu nechápu 🙂. Pokud přítel za to stojí, budeš tam s ním žít, budeš tam pracovat a po letech si můžeš zažádat o občanství. Pokud se vezmete, můžeš zažádat o něco dřív. Budeš dělat i zkoušky ze slovenštiny a všeobecného přehledu, podobně, jak to dělají uchazeči v ČR, kteří mají zájem o české občanství a úřady si vás oba proklepnou. Na občanství ti momentálně nárok nevznikne, prostě si o něj nemůžeš zažádat. Žádné vízum nepotřebuješ, pokud jsi teda občanka ČR nebo jiného EU státu. Pokud ne, budeš muset žádat o prac. povolení.

admin_
autor
31. kvě 2023

@pilzzee Kvůli úřadům a doktorům

jeyre
31. kvě 2023

@admin_ Tak kvůli tomu občanství nepotřebuješ přeci...

mia_von_prag
31. kvě 2023

@admin_ doktori na Slovensku ošetrujú aj Čechov, aj iných cudzincov. Dôležité je poistenie. To získaš spolu s prácou.
A urady aké myslíš?
Fakt to nie je treba

admin_
autor
31. kvě 2023

@mia_von_prag Myslím hlavně Úřad práce a magistrát . Doktora potřebuju gynekologa , takže tam k doktorovi mohu chodit normálně jako tady v ČR? A platím něco?

admin_
autor
31. kvě 2023

@mia_von_prag a jak je to s tím pojištěním na Sr pojištění v ČR mám

mia_von_prag
31. kvě 2023

@admin_ nájdi si prácu na Slovensku, budeš mať poistenie, nebudeš u lekárov platiť. Len tak ťa ako cudzinku nepoistia.
Ak nemaš v SR pobyt, nemôžeš sa tam ani hlásiť na urade práce. Takže rieš prácu, nie občianstvo

mia_von_prag
31. kvě 2023

A este jedna vec, poistenie môžeš mať len v jednej krajine. Takže ak si nájdeš prácu na Slovensku, odhlas sa v Česku. A naopak platí, že v Česku ta neodhlasia len tak, musíš doložit pracovnu zmluvu, že si poistená v inej krajine

eviicka
31. kvě 2023

Myslím, že všechno vidíš úplně jinak a nemáš vůbec ponětí, jak funguje např. trh práce, systém zdravotního pojištění apod.
Co znamená pojištění v ČR mám? To má každý, akorát, že ten kdo nepracuje (případně nestuduje, nepopírám RP atd...) si ho platí sám (a to zcela určitě i na Slovensku). Gynekologie? Takže těhotenství? No to si toho zjistěte ještě mnohem více. Klidně se asi ptej tady nás. Jinak díky EU je spousta věcí celkem jednoduchých a není třeba se vzdávat českého občanství 😉.

pilzzee
1. čer 2023

Rok jsem pracovala na slovensku, toto jsem vubec neresila. Ale hlavne - manzel je slovak, zije tady se mnou v CR uz 10 let a ceske obcanstvi nema a ani nepotrebuje a ani nebude mit. Nechapu, co je toto za blbost menit si hned v 18 letech obcanstvi, dost mozna se jednou budes zase vracet zpatky. (Kdo by se proboha stehoval z CR na SK, to se dela naopak 😀 😀 )