OSVČ bez nároku na mateřskou, nemocenská před porodem. Jak to řešit?

dizi
2. led 2023

Ahoj, máte někdo prosím zkušenost? Ptala jsem se už na vzp a soc., ale na některé otázky mi neuměli odpovědět.
V září nastoupila dcera do školky a já jsem si obnovila živnost. V té chvíli jsem se dozvěděla, že jsem po druhé těhotná. Takže jsem si neplatila nemocenskou předem a nemám nárok na mateřskou.
A teď nevím, jak to přesně udělat. Platím si nemocenskou od září, s tím že budu mít nárok
6 týdnů před a po porodu na nemocenskou.
Jenže - můžu být na nemocenské a přitom pozastavit živnost? Měla bych mít totiž nárok od 1.3., ale vyplácet nemocenskou mi začnou až po 14 dnech. Jenže soc a zdrav se nemusí platit, až když je dávka vyplacena v celém měsíci, takže až od 1.4.
Když budu na nemocenské spojené s porodem, může na mě přijít kontrola? Budu vodit dceru do školky a ze školky (minimálně ještě před porodem, pak se uvidí). Nechci nikde pařit, ale tak normálně se pohybovat - nákup, zajet k rodičům ...
Vůbec nevím, jak to vyřešit.
Nebo jestli zůstat osvč až do porodu a pak prostě nastoupit rovnou na rodičák?
Neřešil jste někdo něco podobného?
Živnost chci zase aspoň na nějakou dobu uzavřít, nechce se mi řešit placení zdrav.pojištění (i když jako vedlejší činnost).
Hlavní otázky tedy - můžu nastoupit na nemocenskou a pozastavit živnost? A jestli v době nemocenské před porodem chodí kontrola?
Díky moc.

j.a.n.i
2. led 2023

@dizi Ano, můžeš nastoupit na nemocenskou a pozastavit živnost. A na téhle nemocenské by kontroly chodit neměly, je to náhrada za mateřskou, jen netuším, zda to vědí automaticky nebo se posílá žádost o neomezené vycházky.