Otěhotnění na RD, jak mi bude počítaná mateřská?

asiinedka
12. lis 2015

Dobry den,

muzete mi prosim poradit, rodicak mam do zari 2016, v praci smlouvu na dobu neurcitou, zajimalo by me, jak by mi byla pocitana materska, kdybych otehotnela a tp by byl napr. prosinec 2016 a ma zamestnavatel povinnost mi dalsi 3 roky drzet misto?

Dekuji

klarkaadd
12. lis 2015

Mám to podobně, rodičák mi měl skončit v srpnu. Termín porodu mám v lednu. Tak abych nemusela na tři měsíce na plný úvazek, prodloužila jsem si rodičák a chodím si přivydělat do práce, protože to co se mi rozpočítalo o ty tři měsíce víc, je fakt almužna. Jinak pokud se ti druhé dítko narodí do čtyř let věku toho prního, tak máš normálně nárok na mateřskou, kterou jsi pobírala u prvního.
Jen nevím, jak je to u druhého mimi s tím místem, tam si myslím, že se "drží" jen u prvního, ale to ti asi poradí někdo jiný, fakt netuším přesně.

bjoucik.15
12. lis 2015

@asiinedka mám dojem, že kdybys měla rodičák do září a TP v prosinci, tak ti to uteče cca o měsíc + -. Takže by byla blbost jít do práce na tak krátkou chvíli a navíc dnem, kdy nastoupíš do zaměstnání se ti začínají počítat opět dny pojištění. Tím že jsi byla na RD a jen na cca měsíc nastoupíš do práce máš na MD nárok, ale mateřská se ti bude počítat z tvého platu co dostaneš, ikdyby to mělo být jen 1x. Abys to lépe pochopila. Mě RD končí 31.12.2015. na MD bych měla nastoupit 18.2.2016,TP 15.4.2016. na tu dobu nebudu nastupovat do práce, ale půjdu na neschopenku (tyto dny se ti nepočítají do výše další mateřské) a dostanu stejnou mateřskou jako bych nastupovala do 3 let věku prvního dítěte. Snad to chápeš 🙂 např. kdyby jsi měla MD s prvním dítětem 14tis, tak tím,že nastoupíš do práce a budeš mít jen jednu výplatu můžeš s druhým dítětem klesnout klidně o 5tis, takže místo 14tis bys měla jen 9tis...

j.a.n.i
12. lis 2015

@bjoucik.15 To co píšeš je pěkná blbost... dle zákona o nemocenském pojištění nemůže být při trvajícím pracovním poměru a při nástupu na další mateřskou do 4 let věku dítka mateřská menší než ta původní, tedy nástupem do práce si člověk může finančně pouze pomoct. Plus většině lidí tedy při nástupu do práce neklesne plat o víc jak 7000,- aby mohl způsobit takový (i když s ohledem na předchozí pouze teoretický) pokles mateřské.

bjoucik.15
12. lis 2015

@j.a.n.i ale tady se nepsalo o 4letém rodičáku, ale pouze o 3letém. To by se ten 3 letý musel v práci prodloužit a na zdravotní pojišťovně doložit, že se staráš o dítě do 7 let. Ale to mi přijde zbytečné, když jde cca jen o měsíc před nástupem na další MD. Když nastoupíš do práce po RD a za měsíc nastupuješ zase na MD, tak mi neříkej, že se ti nevypočítá MD z toho jednoho platu co dostaneš? A průšvih je (jako u mě) že plat není fikční, ale bonusový - takže co si nevyděláš to nemáš 😒 Ale je možné že je to jinak, mě to bylo vysvětleno takhle.

bjoucik.15
12. lis 2015

A nebo jinak.. za tu dobu co se vrátíš do práce tě můžou vyhodit, prostě ti dají výpověď. Naštěstí pokud nastupuješ do 180dní na MD jsi stále v ochranné lhůtě a vyhodit tě nemůžou a stále splňuješ podmínku že na MD máš nárok.

j.a.n.i
12. lis 2015

@bjoucik.15 Já taky ale nepsala nic o 4 letém rodičáku, ale o mateřské do 4 let věku předchozího dítka, což jsou 2 rozdílné pojmy. A ne, nevypočítává se z toho jednoho platu, respektive vezme se ten jeden plat, vypočte se z něj vyměřovací základ a ten se pak porovná s tím pro minulou mateřskou a pokud je menší, tak se pro výpočet použije ten původní, pokud větší, tak aktuální, takže by o tom chtělo nejdříve něco zjistit a pak teprve tvrdit, jak to je.
A jinak, jako těhotnou tě vyhodit nemohou, respektive mohou tě vyhodit pouze z těch samých důvodů, z jakých tě mohou vyhodit i na nemocenské, takže ani tenhle argument nemá smysl.