Platí stát sociální a zdravotní, pokud na RD pracuju?

terezaplevova
20. dub 2016

Jsem na rodičovské dovolene a chtěla bych nastoupit do prace na hlavni pracovni poměr. Dcerka je starší dvou let a vezmou mi ji do školky. Vím, že o rodičovský příspěvek nepřijdu, ale zajímalo by me, jestli zdravotní a sociální pojištění i nadále bude platit stát, či zaměstnavatel?
Předem moc děkuji za odpovědi.

puresin
20. dub 2016

Nejsem z uradu, ale jsem si temer jista, ze to prebira zamestnavatel.

anushka111
20. dub 2016

Teoreticky by měli platit oba, každý poměrnou části (alespoň to tak donedávna bylo) 🙂

blahova_andrea
20. dub 2016

tak v první řadě sociální ti stát nikdy neplatí. ten platí z určitých titulů "pouze" zdravotní pojištění. pokud nastoupíš do práce na HPP, tak ti bude vše strháváno z platu, tudíž to bude hradit zaměstnavatel.

slunickova123
21. dub 2016

Pomernou casti plati oba! Jsem ve stejjne situaci a vcera jsem si to zjistovala na UP a na pojistovne.

xpila
21. dub 2016

Budeš to platit ty prostřednictvím zaměstnavatele a zaměstnavatel.

j.a.n.i
21. dub 2016

@terezaplevova Budeš část platit ty prostřednictvím zaměstnavatele a část zaměstnavatel, stát by doplácel pouze zdravotní, pokud by tvůj příjem nedosahoval minimální mzdy.

@slunickova a @anushka111 Rozhodně neplatí zaměstnavatel a stát poměrnou částí... sociální platí zaměstnavatel a zaměstnanec, zdravotní taky zaměstnavatel a zaměstnanec (zaměstnanec obojí prostřednictvím zaměstnavatele) a pouze pokud by byl výdělek menší než minimální mzda, tak tu část do minimální mzdy doplácí stát, pokud bude vyšší, tak stát neplatí nic.