Po RD dát výpověď/chtít dohodu o ukončení prac. poměru?

lenkeena
27. kvě 2012

Ahoj, řeším problém, který není ojedinělý, přesto tady v diskusích nemůžu najít odpovědi na svoje otázky...
Takže: Jsem zaměstnaná se smlouvou na dobu neurčitou, teď mám rodičovskou dovolenou, která končí v prosinci 2012. Už teď vím, že se do práce nevrátím: Místo ve státní školce jsme samozřejmě nedostali a cena soukromé školky je vyšší než moje výplata (chtěla jsem se vrátit na poloviční úvazek). Zaměstnavateli jsem to už oznámila, aby se mnou nepočítal - chci se k němu zachovat co nejférověji, aby mě třeba někdy v budoucnosti zase přijal... Chtěla bych se ale zeptat, co je pro mě lepší: Dát výpověď, nebo ukončit pracovní poměr dohodou? A pokud dohodou, jak to mám sepsat? Co uvést jako důvod? Jde mi o to, abych pak měla nárok na podporu v nezaměstnanosti. O odstupné mi nejde - myslím, že na něj beztak nemám nárok a nechci si zaměstnavatele znepřátelit.
Další otázka: Musí mě na ÚP zaregistrovat jako uchazeče o zaměstnání? Nebo mi můžou říct, že když nemám pro dítě hlídání, tak žádný uchazeč vlastně nejsem, nezaregistrují mě a já nedostanu podporu v nezaměstnanosti? Nemáte s tím někdo zkušenost?
Díky!

j.a.n.i
27. kvě 2012

@lenkeena S ohledem na vztahy je asi nejlepší dohoda... a pokud je se zaměstnavatelem řeš, tak bych ho zkusila ukecat, jestli by si mohla na pár dní nastoupit a pak že to ukončíte tou dohodou. Je to výhodnější s ohledem na podporu, protože pokud už vůbec nenastoupíš, tak bude jen asi 3000,-
Ad registrace, musíš se tvářit, že máš hlídání zajištěné, dál nemají nárok to zkoumat.

romca05
1. srp 2012

@j.a.n.i Ahoj, narazila jsem na tuto otázku, protože mám podobný problém jako tazatelka, proto bych se tě ráda zeptala ještě na něco. Mně bude končit RD na konci září, ale snažíme se o další dítě. Bohužel mám zdravotní problémy, takže už to nějakou dobu trvá. Zaměstnavateli se chystám dát výpověď, ale pokud bych teď otěhotněla, bylo by to pro mě nevýhodné, proto s tím vyčkávám. A teď k té otázce, můžu podat výpověď třeba týden před ukončením RD k datu ukončení RD? Nebo i při takovéto výpovědi platí výpovědní lhůta? Díky!

j.a.n.i
1. srp 2012

@romca05 Ne, nemůžeš, výpovědní lhůta platí vždy, pokud ty podáváš výpověď. Pokud bys to chtěla ukončit hned, tak se musíš se zaměstnavatelem dohodnout, na druhou stranu nevidím důvod, proč by ti zaměstnavatel v tomhle případě bránil a na dohodu nepřistoupil.

petra2807
28. lis 2012

Prosím o radu ohledně dohody o ukončení poměru po RD. Včera jsem ho měla podepsat, ale tak jsem neučinila. Teď by mne zajímalo, jaká je praxe, pro výpočet odstupného po RD. Pro mě by bylo nevýhodné vyplatit mi peníze dle smlouvy, měla jsem dost vysoké odměny a můj průmer za čtvrtletí před MD bylo 310/ hod. K tomuto výpočtu nepřistoupí, tak jak dál. Teď by tedy měli zohlednit vývoj mezd po ty3 roky a v nich mi zohlednit případné prémie a nebo mají právo vzít hrubou mzdu a zkrátka vynásobit třema. To mi nepřijde jako dobrý postup.

j.a.n.i
29. lis 2012

@petra2807 Mají právo vzít hrubou mzdu, nemusí tam rozhodně zohledňovat prémie a podobně. Pouze pokud máte tabulkové platy a ty šli nahoru, tak to zohlednit musí.

marketdr
25. únor 2013

Dobrý den mám podobný problém.Dělám jako servírka,ale už teď vím že se do zaměstnání nemůžu vrátit kvůli dlouhé pracovní době a kvůli tomu že nemám hlídání pro dceru.Je pro mě lepší výpověď nebo výpověď dohodou?V článku sem četla že pokud se do výpovědi zadá důvod proč nemůžu nastoupit a zaměstnavatel bude souhlasit tak budu mít nárok na podporu.Děkuji za odpovědi 🙂

j.a.n.i
25. únor 2013

@marketdr S ohledem na podporu je úplně jedno jestli dáš výpověď nebo to ukončíte dohodou, pro výši podpory je podstatné to jestli po RD ještě do práce nastoupíš a odpracuješ alespoň pár dní (pak bude podpora počítaná z platu) nebo nenastoupíš a pak to bude těch cca 3600,-