Přechod na neschopenku (z důvodu IVF), když jste na RD

janyjany
5. srp 2010

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s přechodem na neschopenku, když jste vlastně na rod. dovolené s 1. dítětem, ale ještě nevíte jak to dopadne s IVF...jsem doma na 4 roky a neschopenka se mi vyplatí finančne mnohem více. Ty čtyři roky rd jsem si nevybrala dobrovolně - prostě se to spletlo na úřadě a nedá se to změnit.

j.a.n.i
5. srp 2010

@janyjany Pokud si na RD, tak nemáš žádný plat, tudíž ti ani v případě nemoci neuniká žádný plat, takže na nemocenskou nemáš nárok. Ten vzniká až od data návratu do práce.

janyjany
autor
5. srp 2010

takže to znamená ukončit neschopenku a vrátit se alespon na jeden den? V podstatě papírově? už jsem o tom slyšela.

janyjany
autor
5. srp 2010

myslela jsem, vrátit se na jeden den do práce?

j.a.n.i
5. srp 2010

@janyjany No, ale s tím musí souhlasit zaměstnavatel... a jelikož prvních 14 dní platí ze svého, tak je otázka zda se mu bude chtít... a druhá věc je, že je to podvod a on riskuje, že ho pak bude ČSSZ otravovat kontrolama a podobně.

janyjany
autor
5. srp 2010

no a jak teda to bude? pokud se podaří IVF, tak na neschopenku určitě půjdu a rodičovskou ukončím, tak ta praxe je jaká? Nějak se v tom neorientuji. Vím že mé kolegyni to náš zaměstanavatel tak právě udělal, ale ona měla podepsanou smlouvu o něčem???, že je na neplaceném volnu, protože pro ni neměli práci, a potom právě šla na rizikové, ale už to bylo po 3 letech, tedy v daném měsíci, kdy ji končila rodičovská na 3 roky. Je to složité 😲

j.a.n.i
5. srp 2010

@janyjany Nojo, ale pokud to bylo přesně v tom měsíci, kdy ji končila RD, tak byl vlastně krytý, stačilo zničit tu žádost o neplacené volno a hotovo. A říct si že RD ukončíš sice můžeš, ale musí ti to povolit zaměstnavatel, takže to budeš muset řešit s ním, on není povinen tě vzít dřív než v ten datum co máš nahlášený jako konec RD.

janyjany
autor
5. srp 2010

to je pravda, určitě se zeptám v práci, ale jen by mě zajímalo, když budu prostě fyzicky neschopná a budu mít neschopenku a budu si chtít ukončit tu RD, tak mi přece v tom nikdo nemůže bránit, viz třeba, že už nejsem schopna se postarat o dítě( tím zacházím do extrému, ale v praxi je to dost možný - třeba ležet po dobu těhotenství nebo bych třeba byla i v nemocnici?) doma budu tak jako tak, jde mi o peníze, což je asi každýmu jasný... to znamená, že i když se rozhodnu bez neschoepnky, že chci do práce po třech letech nastoupit a Rd mám nedobrovolně na 4 roky, prostě mě zaměstnavatel nemusí vzít?

janyjany
autor
5. srp 2010

ještě jsem zapomněla napsat, že ukončím RD a budu chtít v těch 3 letech nastoupit do práce, tak mě zaměstnavatel může odmítnout, protože mám RD navolenou na 4 roky?

j.a.n.i
5. srp 2010

@janyjany Po 3 letech nastoupit můžeš, ale dřív jen se souhlasem zaměstnavatele, nebo dokonce musíš, jeho vůbec nemusí zajímat, že máš rodičák na 4 roky. A to že nejsi o dítě schopná se postarat, znamená, že by na něj někdo mohl dostat paragraf, ne že ty máš nárok na neschopenku, prostě po dobu RD nárok na neschopenku není, neuniká ti žádný plat, tak proč by měl stát něco platit.

janyjany
autor
5. srp 2010

ale já ji chci ukončit a přejít rovnou na neschopenku... mockrát ti děkuji za odpovědi🙂

janyjany
autor
5. srp 2010

myslím tím, že ukončím RD a zaměstanavateli sdělím, že jsem na neschopence, těch případů musí byt mraky

j.a.n.i
5. srp 2010

Ale jeho to vůbec nemusí zajímat, on od tebe prostě převezme neschopenku pošle ji na sociálku, ale tam je nahlášeno, že si do toho a toho data na RD, takže oni ti ji prostě nezaplatí a tečka, jen ti sdělí že nemáš na placení neschopenky nárok.

janyjany
autor
5. srp 2010

a když ji zítra na sociálce ukončím (RD) a ten den si nechám napsat PN, tak to bude jak? to chápu, že současně to být nemůže

janyjany
autor
5. srp 2010

našla jsem jště příspěvěk na e- miminu, myslím, že je dokonce od tebe, takže mockrát díky, už jsem to asi pochopila

janyjany
autor
5. srp 2010

cituji z e-mimina:

Ahojte, chtěla jsem se zeptat jestli někdo neví, zda je možné ukončit Rodičovskou dovolenou (a tím pobírání dávky) předčasně a místo toho nastoupit na nemocenskou. Mám RD na 2 roky, synovi je 17 měsíců a zjistila jsem, že jsem těhotná. Ptám se na tuto možnost z finančního hlediska, protože bych měla o cca 4. tisíce víc, kdybych byla na neschopence než když teď pobírám rodičák. Druhé mimi se má narodit přesně 2 měsíce po synových narozeninách. Děkuji moc za rady.

odpověď:
Není, musel by ti to povolit zaměstnavatel a ten to nepovolí, protože je to podvod a měl by z toho akorát problémy s OSSZ a do toho nikdo soudný nepůjde.
Ono koneckonců, žádný plat ti neuniká, tak není důvod proč bys měla dostávat nemocenskou.