Rodičovská dovolená - smlouva na dobu neurčitou

martisek11
27. kvě 2019

zdravím,
mám dotaz ohledně práce a rod.dovolené, kdo tomu prosím rozumí?
mám smlouvu na dobu neurčitou u zaměstnavatele, současně jsem na rod.dovolené, která mi končí na konci srpna, a do práce se již vracet nebudu, nyní jsem dostala nabídku a nastoupím už v červnu na prac.poměr plný úvazek do nové práce,,
a otázka zní, je to možné být stále do konce srpna zaměstnána u bývalého zaměstnavatele a mít rod. dovolenou a zároveň už v červnu nastoupit do nové práce na smlouvu na dobu určitou ??
nevylučuje se tak něco?
díky prosím jen o odpovědi kdo tomu opravdu rozumí,,díky

petulejan
27. kvě 2019

nevím jak je to s tím rodičákem,ale práce mít dvě určitě můžeš.

motylcice29
27. kvě 2019

Zaměstnání na HPP můžeš mít kolik chceš 🙂 nicméně rodičovský příspěvek klidně můžeš dobrat a smlouvu ukončit, tyhle dvě věci se nevylučuji.

martisek11
autor
28. kvě 2019

@motylcice29 jistě,ale ptám se na rod. dovču která mi běží dále do konce srpna,, ne na ROD.PŘÍSPĚVEK, to s tím nesouvisí!!!, vím že mohu mít více zaměstnání, jde mi ale přímo o rod. dovolenou zda to jde mít současně

zuzina_m
28. kvě 2019

A proc by to nešlo, samozřejmě jít do práce můžeš a pritom být na RD, pokud je dítko starší 2 let

kittyy17
28. kvě 2019

@martisek11 můžeš požádat zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené do čtyř let. Že už pracuješ jinde mu říkat nemusíš. On musí vyhovět, ale už nemusí držet flek. Kdykoliv před ukončením rodičovské dovolené můžeš dát výpověď, ale tak, aby výpovědní lhůta končila před očekávaným návratem z rodičovské...

kittyy17
28. kvě 2019

@martisek11 od dvou do čtyř let věku dítěte můžeš být vedená jako zaměstnanec na dobu neurčitou čerpající rodičovskou dovolenou, zároveň být plně zaměstnaná jinde, zároveň pobírat rodičovský příspěvek, a navíc zároveň čerpat nemocenskou, paragraf na nemocné dítě, cokoliv jako v běžném zaměstnání. Že máš ještě rodičovský příspěvek, nového zaměstnavatele nemusí zajímat...

kami1984
28. kvě 2019

@kittyy17 do 3let zaměstnavatel musí vyhovět, pak už nemusí

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 rodičovská dovolená je pouze do 3 let věku dítěte, pak se žádá o neplacené volno a to záleží jen na zaměstnavateli, jestli ti vyhoví. Žádný nárok neexistuje.

nolies
28. kvě 2019

@martisek11 ještě bych dodala, že žádná omezení kvůli věku nejsou. Můžeš mít více HPP i před 2 rokem věku dítěte, pokud máš zajištěno hlídání. Omezení se týká pouze pobytu ve školce.

kittyy17
28. kvě 2019

@kami1984 vyhovět musí, ale nemusí držet místo, tedy může ukončit pracovní poměr. Jinými slovy, je to cesta, jak nemuset nastoupit ve třech letech do práce kvůli vypovedni lhůtě. Prostě oznámí, že nenastoupí, že chce být doma do čtyř let, a je na zaměstnavateli, jestli ji vyhodí nebo dá delší volno...

kami1984
28. kvě 2019

@kittyy17 to není pravda. Zaměstnavatel není povinný prodloužit za 3 na 4 let. Jedná se o neplacené volno a prostě může říct, že vám ho nedá.. Pokud je to do 3let, musí, pak už nemusí nic a mezi 3-4rokem dítěte je to jen o jeho bevolenci. Jelikož jsem brala neplacené volno mezi 3-4rokem, tak vím.

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 to je nesmysl. Vyhovět nemusí a když by oznámila, že nenastoupí bez toho, aby ona dala výpověď, tak je to porušení zákoníku práce.

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 a kdyby jí dal výpověď zaměstnavatel, tak si tu výpovědní lhůtu musí odpracovat, nebo formou dohody.

motylcice29
28. kvě 2019

@martisek11 já ti odpověděla slušně, tak nechápu ty vykřičníky. A ano můžeš čerpat i rodičovskou dovolenou a být zaměstnancem v jiné firmě. Není to problém. Možná tak jediné pokud by to byl stejný obor, ale jinak to není nutné řešit.

zuzina_m
28. kvě 2019

@motylcice29 vid? Taky nesnáším vykřičníky 😂

kittyy17
28. kvě 2019

@nolies právě když oznámí zaměstnavateli, že chce být doma s dítětem do čtyř let, nemusí ve třech letech nastoupit vůbec, a o to v této diskuzi zakladatelce jde.
Je na zaměstnavateli, jestli jí to umožní a podrží místo, nebo dá výpověď. A v případě výpovědi není žádná výpovědní lhůta, kterou by musela odpracovat, protože je doma s dítětem. Skutečnost, že pracuje jinde, původního zaměstnavatele vůbec nemusí zajímat.
A když jí řekne, že jí to místo podrží do čtyř let, může dát výpověď třeba za půl roku, až bude mít jistotu, že v nové práci zůstane. I tak nebude muset nastoupit do původní práce na výpovědní dobu, protože přece pečuje doma o dítě a zaměstnavatel má za ni náhradu...

Tato varianta je lepší než dávat výpověď teď, aby už běžela výpovědní lhůta. Protože kdyby to v nové práci z nějakého důvodu nevyšlo, nevím jestli by měla nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože dala výpověď v původní práci, kterou měla jistou... Asi by záleželo na tom, co by skončilo dřív, jestli nová práce nebo výpovědní lhůta v původní..

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 v tom případě by mě zajímalo v jakém paragrafu je tohle uvedeno. Jsem z oboru, je to nesmysl.

editah222
28. kvě 2019

@kittyy17 můžeš mi prosím napsat kde tvé tvrzení najdu v zákoně? Já totiž níc takového "jako být doma s dítětem do 4 let" a v práci to jen oznámit neznám. Vždy jsem to brala tak, že jsou 2 varianty - žádost o neplacené volno o které zaměstnanec musí požádat a zaměstnavatel může vyhovět nebo nevyhoví a v tom případě zaměstnanec musí nastoupit nebo dát výpověd.

kittyy17
28. kvě 2019

zákon neznám, předpokládám že to tak je. Jak by to jinak dělaly matky, které nemají ve třech letech kam dát dítě do školky a měly by jít do práce?
Prostě oznámí zaměstnavateli, že nemůže nastoupit do práce, protože dítě má narozky v březnu, nevzali ho do žádné školky, není hlídání, musí s ním být doma, a chce neplacené volno do čtyř let (nebo do září, to už je jedno). Pokud s tím zaměstnavatel nesouhlasí, tak výpověď dohodou bez výpovědní lhůty.
V tomto případě je horší, že dítě má narozky asi koncem srpna, tím se to komplikuje...

Myslím, že zakladatelka řeší, že má od června novou práci, současně i starou, do které by měla koncem srpna nastoupit, a jak to udělat bez výpovědní lhůty...

editah222
28. kvě 2019

@kittyy17 promiň, ale tvůj předpoklad je naprosto špatný. Proč by měl zaměstnavatel dávat výpověď? Navíc bez výpovědní doby? Na to si musí myslet zaměstnanec a dát výpověd v dostatečném předstihu, aby výpovědní doba běžela v době RD. Nebo rozvázání pracovního poměru dohodou, ale to se musí opravdu dohodnout. Výpověď dohodou neexistuje.

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 dělají to tak, že buď požádají o neplacené volno, kde je to na vůli zaměstnavatele. Nebo ukončí pracovní poměr tak, aby výpovědní lhůta doběhla do konce RD. Nebo se domluví na dohodě o ukončení pracovního poměru, kde opět nemusí zaměstnavatel vyhovět.

kittyy17
28. kvě 2019

@editah222 Takže teoreticky, když matka přijde v únoru za zaměstnavatelem, že má k 15. březnu nastoupit do práce, protože dítě má tři roky, ale nepodařilo se jí sehnat školku, do které by dítě umístila, protože nikde není volno ani se nic neuvolnilo, a u řádného zápisu nebyli přijati, a z tohoto důvodu nemůže nastoupit do práce, co má jako dělat?
Musí dát dítě do soukromé školky, která stojí polovinu toho, co si průměrný člověk vydělá?
Já předpokládám, že normální zaměstnavatel řekne, že teda ukončíme pracovní poměr dohodou, že si nechá náhradu, která mu tam už tři roky pracuje místo ní.
Jinak si fakt neumím představit situaci matky, která doufala, že se jí podaří sehnat pro dítě nějaké uvolněné místo ve školce a jít do práce...

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 ale tohle všechno je vůli toho zaměstnavatele, zákonný nárok na tohle není.

kittyy17
28. kvě 2019

@nolies takže, co když zaměstnavatel vůli nemá, a chce aby matka přišla do práce, přestože nemá zajištěnou péči o dítě? co může ta matka dělat? když nemá osm tisíc na soukromou školku (školné + stravné)

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 já ty zákony nevymýšlela...prostě to takhle je.

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 mimochodem návrat z RD bych řešila už minimálně 3 měsíce před koncem, aby se stihla případně ta výpověď.

kittyy17
28. kvě 2019

@nolies takže jsme se dobraly k tomu, že zakladatelka musí dát teď výpověď v původní práci, aby nemusela koncem srpna řešit nástup do původní práce kvůli výpovědní lhůtě. A modlit se, aby v nové práci neskončila po týdnu...
Já bych to taky řešila tři měsíce předem, že nemám školku, ale znám jednu pipku, co si až do konce, až do třetích narozenin myslela a doufala, že se něco uvolní, protože nechtěla o práci přijít, a pak šla za zaměstnavatelem, že nemá školku a nenastoupí, a normálně se dohodli...

editah222
28. kvě 2019

@kittyy17 souhlasím s @nolies , matka nebo otec to musí řešit dříve. Já se snažím být slušný a všem ženám na RD včas volám a domlouvám se jestli plánují návat do práce nebo budou dávat výpověď. Jedna mi řekla, že nastoupí, náhrada už si našla jiné místo a milá paní mi v den nástupu přišla říct, že nemá školku a ať ji dám výpověď a odstupné. Asi četla nějakou "dobrou" radu na netu :D Byla jsem ochotna se domluvit na rozvázání pracovního poměru dohodou, ale byla jsem naštvaná. Náhrada jinde, původní nenastoupí..., ale za svini co nedala odstupné jsem byla já.

nolies
28. kvě 2019

@kittyy17 přesně tak 😃 Je to opravdu o vůli zaměstnavatele, ale s většinou je řeč.

kittyy17
28. kvě 2019

@editah222 samozřejmě je slušností řešit to dříve, než v den nástupu. aspoň měsíc, lépe dva.
já si myslela, že je lepší pro zakladatelku, teď s dostatečným předstihem, upozornit zaměstnavatele, že nenastoupí do práce, že chce rodičovské volno do čtyř let. A pokud by s tím zaměstnavatel nesouhlasil, aby dal výpověď, bez výpovědní lhůty a nároku na odstupné... Pokud by se takto nedohodli, musela by dát výpověď ona. Asi jsem to měla takto napsat hned...
Myslím si, že je lepší tu výpověď dostat, než ji dát...