Rodičovský příspěvek, další těhotenství a neschopenka. Jak se tato situace dá vyřešit?

Zodpovězené
20. pro 2018

Dobrý den,

čerpám rodičovský příspěvek na dceru, který mi bude za 2 měsíce končit. V práci mám smlouvu na dobu neurčitou a rodičovskou dovolenou schválenou do tří let věku dcery ( dcera bude mít teprve dva roky - počítala jsem s tím, že budu rok na RD bez příjmu). Teď jsem však znovu těhotná a MUDr. mi nabídla, že mi napíše neschopenku. Otázka je, zda mohu v práci ukončit RD dříve, než jsou ty tři roky věku dcery a jít rovnou na neschopenku (bez toho, abych jediný den pracovala).

Případně poraďte mi, prosím, jak se to v těchto situacích řeší? Manžel by nás sice uživil, ale nechci být doma bez příjmu, když bych mohla dostávat alespoň nemocenské.

Děkuji
Monika

Dobrý den,

Váš dotaz se moc netýká oblasti, kterou se zabývám, proto jsem ho ověřila přímo na OSSZ.

Tím, že v práci máte rodičovskou dovolenou danou do tří let dcery, ale čerpáte rodičovský příspěvek pouze 2 roky, tak bohužel nemáte nárok na dávku z nemocenského pojištění, a proto žádné finanční prostředky dostávat nebudete.
V případě, že byste měla rodičovskou dovolenou na 2 roky, stejně tak i v práci danou na 2 roky a rovnou po ukončení byste šla na neschopenku, tak by se na Vás dávky z nemocenského pojištění vztahovaly.
Jediné, co Vám můžu poradit, je zkusit se domluvit v práci, zda by šlo vrátit se dříve na pár měsíců, popř. na dohodu.

S pozdravem
Michaela Urbanczyková
tel: 734 207 972
emai: michaela.urbanczykova@partners.cz