Těhotenství a smlouva na dobu určitou

kajina266
3. srp 2017

Ahoj holky, jdu si prosím pro radu. Pracuji jako vychovatelka a asistentka na základní škole. Smlouvu mám na dobu určitou a tu mi škola každý rok prodlužuje. Tentokrát mám smlouvu do 31 srpna. A já teď o prázdninách zjistila, že jsem těhotná. Jsem šťastná jako blecha, ale nevím jak to teď vyřešit s prací. Kvůli své nemoci, budu muset jít na rizikové těhotenství a popravdě tedy ani nevěřím, že by mi dali novou smlouvu když jim řeknu že jsem těhotná. Určitě nechci těhotenství tajit a říci to až když budu mít podepsanou smlouvu... Pokud bych nastoupila na rizikové těhotenství ještě teď v srpnu, tak mi smlouva stejně skončí a nebudu mít nárok na nemocenskou že jo? A co dělat na rizikovém těhotenství bez práce? Mám nějaký nárok na nějaké peníze, nebo musím na ÚP a být jako nezaměstnaná? Vůbec nevím co dělat a nevím kde se poradit :( Jsem teprve 7+3tt tak se mi to nechce troubit do světa, kdyby náhodou...Moc děkuji za každou radu!

scruffy
3. srp 2017

Nevidím důvod, proč byste jim měla teď v 7. tt říkat, že jste těhotná. Já jsem teď čerstvě zaměstnaná, jsem v 10. týdnu a zaměstnavateli to řeknu, až to uznám za vhodné, až budu vědět, že je vše v pořádku. Na nemocenskou mít nárok budete, pokud na neschopenku nastoupíte do 7 kalendářních dnů od ukončení pracovního poměru, ale až po 15 dnech, bude se počítat z Vaší předchozí mzdy.

kajina266
autor
3. srp 2017

Nechci to zatajovat, protože mám v práci dobré vztahy a ředitel mi vyšel vždy vstříc... Navíc všichni vědí, že jsem miminko chtěla, tak by mi bylo hloupé tvrdit, že jsem nevěděla že jsem těhotná když jsem podepisovala novou smlouvu...kdyby to bylo někde ve fabrice, tak to asi takhle nereším, ale jsme na malé vesnici a všichni se známe, bylo by to odemne nefer... Každopádně děkuji za tu zprávu s tou neschopenkou 😊

xpila
3. srp 2017

@kajina266 Já bych to takhle brzo neřekla ani rodině, natož v práci. A to tam vztahy mám skvělé. Ale prostě stát se může ještě cokoliv, opravdu je brzo to říkat. Takže to neříkej a počkej. Na neschopenku bys nárok měla, ale na mateřskou už nejspíš ne.

unicorn2410
3. srp 2017

Pokud nastoupis na neschopenku tak jdi dřív jak 7 dní před skončením smlouvy, od konce smlouvy se ti bude počítat ochranná lhůta 180dni a když do těch 180 dní stihneš nastoupit na mateřskou (6-8 týdnů před termínem porodu )a pokud jsi byla zaměstnána za poslední rok aspoň 270 dní ( platila jsi pojisteni) normálně budeš pobírat mateřskou.Ted jsem to také řešila.

xpila
3. srp 2017

@unicorn2410 Není to za poslední rok, ale dva roky.

unicorn2410
3. srp 2017

@xpila ano ,máte pravdu za 2 roky .omlouvám se

kajina266
autor
4. srp 2017

@unicorn2410 Super, mockrát děkuji 🙂 Takže abych měla nárok na jakékoliv peníze, musím nastoupit do pracovní neschopnosti, chápu to dobře? Takže i když nebudu zaměstnaná, musím být na neschopence a dodržovat vycházky že?

unicorn2410
4. srp 2017

No můžeš jít ještě na pracovní úřad, kdyz ti doktor nenapíše neschopenku ale ta neschopenka je pry lepší . S tím pracovním úřadem nevím jak to je s penězi atd. Ano na neschopence musíš dodržovat vycházky ( já mám 6hodin denně ) je to otrava ale dá se to těch pár měsíců vydržet.Pokud máš možnost nastoupit na neschopenku tak bez, je to asi nejjednodušší, každej měsíc dostaneš na gynekologii papír na peníze a ten jen odneses zaměstnavateli(ten u kterého jsi byla zaměstnána v době kdy půjdeš na neschopenku) ,on to pošle na sociálku a toť vše, pak až dostaneš papír na mateřskou tak ten mu taky odneses a o nic jiného se nestaráš .😉

oveckaluky
4. srp 2017

@scruffy Pokud pak nedostanete smlouvu na neurčito, stejně vám to tajení k ničemu nebude...

oveckaluky
4. srp 2017

@kajina266 A kolikrát ti už tu smlouvu v práci prodloužili?

kajina266
autor
4. srp 2017

@unicorn2410 Neschopenku mi doktor napíše, s tím problém není, to hlavně on chce abych byla na rizikovém...Spíš je to na prd s těma vycházkama no, že už se člověk pořádně nikam nedostane... Ale za to miminko to všechno stojí 🙂 Moc děkuji za informace, fakt 🙂

kajina266
autor
4. srp 2017

@oveckaluky Dvakrát, teď by to bylo potřetí...

unicorn2410
4. srp 2017

@kajina266 není za co, já si říkám že si to pak s mimcem vynahradím a podívám se pak všude možně s kočárkem 😉

oveckaluky
4. srp 2017

@kajina266 V tom případě bych počkala na prodloužené, protože třetí prodloužení je ze zákona už na dobu neurčitou 😉 Předpokládám, že smlouvu budete podepisovat ještě před koncem prázdnin, takže krátce po začátku šk. roku můžete jít na neschopenku a budete se mít kam vrátit 😘

scruffy
4. srp 2017

@oveckaluky Já jsem v situaci, kdy peníze opravdu potřebuji a pracovat chci, nemůžu si dovolit být až do porodu na Úřadě práce s 3000 měsíčně. Nic netajím, až budu mít za sebou genetické testy a 1. trimestr, tak jim to bez výčitek řeknu a ani nečekám, že si mě tam nechají,budu pořád ve zkušebce, ale aspoň pak budu mít nárok na větší podporu v nezaměstnanosti, případně nemocenskou.