Zajímají soud příjmy matky a přítele? Zvýšení vyživného

anicka1211
19. lis 2015

Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, manželova ex na něj podala žalobu k soudu o zvýšení výživného na syna. Platí na syna 4000 Kč a teď požaduje 6000Kč.
Od rozvodu před 3 lety neměla žádné výdaje navíc, syn ani nezačal ještě chodit do školy, protože je zanedbaný sociálně a proto ho nevzali.
Ona si vymyslela, jaké má výdaje a jak musí brát léky atd. Přesto výdaje, které uvedla při přepočtu dle dávkování léků na měsíc vychází o 2,5 x méně, než tvrdila u soudu. Soudu přesto její výpověď stačila a lékařské zprávy, které donesl manžel soudkyni nezajímaly.
Dokonce ji ani nezajímaly společné příjmy jeho ex a jejího přítele, prý toto tady neřeší, zato ji zajímalo, kolik platí můj ex výživné na mého syna. Příjde mi to jako nestranný soud, protože přeci i matka má povinnost podílet se na výživném dítěte a neznamená, že výdaje na dítě hradí celé exmanžel. Stejně tak jak pohlížejí na naše společné příjmy, měli by pohlížet i na společné příjmy její a jejího přítele. Navíc výživné, které mi posílá ex na mého syna přeci neplatí do společných příjmů, protože to plně náleží mému synovi, není pro mou potřebu. A ani můj ex nemá povinnost platit mi výživné aby jsme uživili manželovo dítě - jeho ex.
Dokonce soud ani nezajímalo, že ona od mateřské sedí doma na zadku a nehledá si práci. Z toho každý pozná, že chce tahat peníze ze svého ex, mého muže, jinak by se sama taky trochu snažila a někde pracovala za ty 3 roky od rodičovské.
Já například beru na syna od ex už 7 let stejné výživné a menší, než platí můj manžel na svého syna a to mám daleko větší výdaje, protože syn je alergik, astmatik, ekzematik a mimo jiné, od rozvodu se mi 3x zvedly výdaje, když začal chodit do školky, pak když u něj zjistili astma a začal se na něj léčit a posledně před rokem, kdy začal chodit do školy. Ona zatím zvýšení výdajů neměla a přesto jí soud evidentně nadržoval a zástupce syna od sociálky stojí za matkou a požaduje navýšení na 6000Kč, přesto neměl u soudu žádné otázky, seděl tam jak němá ryba, tak nechápu z čeho rozhodl . . .:(
Manžel ke všemu velmi přispívá nad rámec výživného a ještě matka je tak hloupá, že manželovi vrací, co synovi dá a ten už si domů nechce nic brát, protože by mu to maminka prý vyhodila :(.
Máte k tomu nějaký názor? myslíte, že ten soud jednal nestranně? je to vůbec v pořádku?

monini28
20. lis 2015

Ahoj, no z právního hlediska ti moc neporadím, v tom se nevyznám za mák, maximálně vím, že když se stanovuje výše alimentů (na začátku), neměl (nesmí - těžko říct) by se snížit standard toho, na co je dítě zvyklé (když vezmu extrém - boháči, děti chodí do nejdražších školek, škol, kroužky za x-tisíc,... - tak by výše měla být stanovená tak, aby matka nebyla kvůli tomu nucená dát děti do státní školy atd. - teda beru to jakože dost vydělává i otec, ne že má pak minimální mzdu, to by třeba 30.000 platit asi nemohl). Ale to je samozřejmě jen příklad.
Každopádně z morálního (a tak nějak logického - i když na to se soudy asi moc nekoukají) hlediska mi to normální nepřijde. Pokud si příjmy vyloženě vymyslela, měla by je logicky i doložit. To bych já mohla tvrdit, že dcera chodí na britskou školu za 40tis., chodí na golf, krasobruslení a já nevím co ještě - a jsme v tom za 60tis.,... Je pravda, že čím je dítě starší, tím se mu zvyšují potřeby, ale i tak by si rozhodně neměla VYMÝŠLET.
Samozřejmě je to vždycky na soudci, co si budem povídat - dnes a denně je v televizi nějaký zlodějíček, který si jde sednout a vrahouni dostávají v horším případě jen podmínku nebo v lepším vůbec nic pro nedostatek důkazů...
Známá před lety žádala o nějaký příspěvky jako samoživitelka, už nevím jaký abych nekecala, a musela dokládat všechny složenky atd. - a úřednice jí na hulváta řekla, že tramvajenku si platit přece nemusí, že může chodit pěšky... Takže já už se tady nedivím vůbec ničemu.
Zkoušela si nějakou bezplatnou právní poradnu na netu? A nebo co zajít přímo na sociálku (OSPOD), aby se tam pozeptal na výpočet alimentů, a rovnou se bokem zeptal na jejich názor (nu což, za zeptání nic nedá...)?