Zdravější dorst s "marcipánem". Máte tip?

veru181
17. bře 2022

Řešil jste prosím někdo nějakou zdravější verzi potahovaného dortu? Vymýšlím, co upéct synovi ke druhým narozeninám. Cukru se zatím vyhýbáme, jak to jde, nebráním se výjimce, ale i tak bych se ráda pokusila o co nejzdravější verzi 🙂 Představovala bych si něco jako piškotové těsto a pokrýt modrou hmotou + detaily bílé a červené (kdo zná Muminky, měl by to být jejich domeček). Děkuji.

bara88
17. bře 2022

Tak nevím ale když už se vyhýbat cukru tak bych tam nedávala marcipan a barviva, v

veru181
autor
17. bře 2022

@bara88 Proto se ptám, jestli existuje nějaká zdravější obdoba 🙂

levandule_k
17. bře 2022

Asi jako zdravou verzi bych udělala dort potřený nějakou variací tvarohu, ricotty, mascarpone a jako ozdobu bych dala plastovou figurku mumínka.
Nebo bych se na to jednou vykašlala a udělala to z normálního marcipánu, kde jsou barviva, pokud to nejíte normálně, jednou se nic nestane. Mně třeba marcipán na dortech nikdy nechutnal, takže se pokochám, jak to vypadá krásně. Některé dorty jsou malá umělecká díla a marcipán nechám bokem.

veru181
autor
17. bře 2022

@levandule_k Děkuji, potření je dobrý nápad. Ono to možná skončí tou výjimkou, ale zkouším zjistit všechny varianty 🙂

malytlustyhroch
17. bře 2022

@veru181 koukni na slozeni jednotlivych marcipanu - treba dr.etker je mnohem min sladky (a mnohem drazsi) nez treba M&S (ktery je teda chutove bozi pro lidi, kteri miluji cukr), a oba jsou mnohem min chemicke nez treba nektere profi potahovy, ktere jsou vyladene vic na vzhled nez na chut. S barvou pozor, klasicka levna modra v sacku ten marcipan moc dobre neobarvi - jak je trochu nazloutly, tak je pak vysledek do zelena a na chuti je potrebne mnozstvi barvy taky dost poznat. Holky tady hodne doporucovaly gelove barvy, ze pachut nemaji, ale s temi osobni zkusenost nemam, jeste jsem se neodhodlala koupit.
Kdyby to nebylo pro dvouletaka, tak doporucim boruvkovy krem, ale oni ty dvoleti obcas nepresnosti neodpousti, a nemuselo by to byt dost modre.
U nas jsme meli k druhym narozeninam jen piskot s marmeladou a nahore s piskotu vyskladany bagr, bylo to hezke syn si to pamatoval pul roku... Taky jsem resila, aby tam nevylo moc cukru atd. a asi se mi to povedlo, ale realne pro me stejne ty druhe narozeniny byly takovy
psychologick milnik, ze velmi brzi po tom jsem vsechny snahy o to, ze by mohl jist zdraveji nez jeho starsi bratr, kdyz je prece jeste maly, stejne vzdala. Ale treba vydrzite dyl 🙂

veru181
autor
18. bře 2022

Děkuji, zrovna jsem se probírala různými marcipány a přemýšlela, jak poznat nějaký “lepší” 😀 Syn je zatím v nepřesnostech docela tolerantní, ale aspoň nějaký odstín modré bych ráda 🙂 Je zatím jedináček, takže se to drží trochu lépe, ale taky pomalu cítím tendence “teď už mu to nic neudělá” 😀