• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Jaké kravské mléko je nejlepší?

30. října 2014 
chtěla bych se poradit o kravském mléku, sháním konkrétní značku, která je běžně k dostání v obchodech. které je nejkvalitnější? Teď jsem např. koupila lactel s vitamínem D, líbilo se mi, že není ošetřeno pasterizací, ale nějaký UHV záhřevem, stálo 33 Kč litr a pak zjistim, že je to ještě horší než ta pasterizace. Chtěla bych aby můj syn, který už UM moc nepije dostával to nejlepší kravské mléko. Máte nějaké tipy?
10. bře 2013 v 19:43  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
@teerka ahoj terko, mezi mléky není rozdíl ať už krabička vypadá jakkoliv, rozdíl je právě jen v teplotě ošetření mléka, kterou se dosahuje různé doby trvanlivosti, takže nelze říct, že by UHT mléko bylo horší, rozdíl je jen v tom, že bylo ošetřeno vyšší teplotou, aby déle vydrželo. Ošetření mléka tepelným procesem není na škodu, ale právě naopak, ničí případné bakterie, které by mohly dětem uškodit (a nejenom dětem) a proto pokud si i koupíš čerstvé syrové mléko z mléčného automatu, doporučuje se ho před konzumací převařit. Někdo tvrdí, že pitím syrového tepelně neošetřeného mléka přijímá to nejlepší, ale to bych rozhodně nedoporučovala a už vůbec ne dětem.
10. bře 2013 v 19:55  • Odpověz  • To se mi líbí
autor
@verueu jojo, já mám možnost brát přímo od malochovalete kravské i kozí, ale právě se bojim těch bakterií. Proto scháním něco z obchodu. V životě bych tepelně neošetřené mléko nevypila, ale myslela jsem, že když se ošetří na těch 130 st. UHT, tak se vybijou i ty vitamíny. Myslíš, že nejsou rozdíly v kvalitě? já takový ta krabičáky kupuji jen na vaření, ale na pití bych raději něco lepšího. Děkuji za názor
10. bře 2013 ve 20:08  • Odpověz  • To se mi líbí
tak za mě je lepší než syrové mléko dávat mléčné výrobky (jogurty, zákysy, kefíry). Když už mléko, tak kupujeme z automatu. To, co je tady u nás k dostání, je už i pasterovaný, ale dětem ho moc nedáváme. Podle mě není na mléku nic extra zdravého, beru ho jako pochutinu jednou za čas :wink:
10. bře 2013 ve 20:10  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
My kupujeme od místního ekofarmáře biomléko a dokonce je už i pasterované. :slight_smile:
10. bře 2013 ve 20:13  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
@teerka píše se, že až proces sterilace, což je působení vysoké teploty více než 20 min snižuje množství vit C a B asi o polovinu, ale proces pasterizace mléka pouze minimálně, takže velké rozdíly opravdu nejsou, je jen na spotřebiteli jak si pak vybere třeba podle obsahu tuku apod. A taky je pravda, že např. proces UHT záhřevu změní trochu chuť mléka a to nemusí někomu vyhovovat, ale jinak opravdu nejsou rozdíly jak se nám někdy někteří výrobci snaží vemluvit. Přímo od chovatele bych se nebála, pokud má slušný chov, jen je s mlékem pak doma trochu víc práce, že musíš mléko převařit, ale zase budeš podporovat místní chov, což je taky sympatický :o)
10. bře 2013 ve 20:16  • Odpověz  • To se mi líbí (2)
@teerka - jestli chceš to nejelpší, kup mu kozí. Je nejpodobnější MM a pro nás nejvhodnější. Kravský mlíko není vůbec zdravý. Jestli chceš kvůli vápníku, pak makový, sezamový... :slight_smile: Jinak z mlíčných produktů bych dětem - když už - dávala jen zakysaný mlíčný výrobky, jak píše @schnek - naprosto souhlasím :slight_smile:
10. bře 2013 ve 20:18  • Odpověz  • To se mi líbí
@anien pro mě úplně nejlepší varianta, mít tak tuto možnost...tiše závidím :o)
10. bře 2013 ve 20:19  • Odpověz  • To se mi líbí
Tak čerstvé je asi bezkonkurenční, ale v krabicových je teda rozdíl, podle mě minimálně v chuti. A tady je test http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/testy/35427-test-trvanliveho-mleka-vyhralo-to-nejlevnejsi
10. bře 2013 ve 20:21  • Odpověz  • To se mi líbí
autor
@schnek možná bych mohla ty zákysy. On mi jogurt nepolkne, už mu budou tři roky, tak si bude vymýšlet, ale snad to dobře dopadne. Já mám nějak zakořeněno, že choceňský jsou nejlepší, ale to nikdo u nás nepolkne, jen ráno a večer 150 ml toho mléka, tak to zkusim s tím zákysem, snad zachutná.
10. bře 2013 ve 20:31  • Odpověz  • To se mi líbí
autor
@monika6e makový a sezamový? to slyším poprvé. Zkusim se poohlédnout. Já vařim hodně podle doporučení, máme veliké problémy s růstem, tak se snažim podle tabulek a ve třech letech by tu sklenku mléka ráno i večer mít měli, ale zákys nebo to makové určitě nahradí. Děkuji za tip
10. bře 2013 ve 20:37  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
autor
@gejbry děkuji
@zuza01 děkuji
10. bře 2013 ve 20:42  • Odpověz  • To se mi líbí
@teerka jj a dá se jednoduše udělat doma, na netu najdeš plno návodů. To makový je nejvýživnější :slight_smile:
10. bře 2013 ve 20:45  • Odpověz  • To se mi líbí
myslím že mezi kupovanými "krabicovými" mléky není žádný velký rozdíl, takže to je vcelku asi jedno. Já osobně piju domácí (máme doma kravičky) a nikdy jsem ho nepřevařovala a nikdy mi z toho nebylo špatně, ale vím že to různé bakterie může obsahovat a malému dítěti bych ho asi moc nedoporučovala. Nehledě na to že kravské je pro dítě možná dost tučné. Takže pokud máte možnost kozího tak berte!!! stačí ho pasterizovat (zahřát na 70°c na půl minuty a poté zchladit) bakterie se zabijou ale všechno zdravé tam zůstane:slight_smile:
10. bře 2013 ve 21:03  •  2 děti  • Odpověz  • To se mi líbí
@teerka jj, choceňské jsou nejlepší, ty jsou totiž z mléčka od nás :wink: :grinning:
10. bře 2013 ve 21:06  •  2 děti  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
podivej se na peklo na taliri : mleka. je to tam hezky vysvetleny. ale teda moc neverim, ze vsechny mlika maj stejnou chut, protoze nase mala se lactelu nedotkne a z pilosu zvraci.
http://www.stream.cz/peklonataliri/792963-peklo-na-taliri-mleko
10. bře 2013 ve 21:46  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
@teerka promin, zapomnela sem oznacit

@majvik no ja nevim, mame kousek kozi farmu a pani mi rekla, ze diteti to musim prevarit aspon 10 min. jinak pry nevyhynou vsechny bakterie. 70 je urcite malo
10. bře 2013 ve 21:51  • Odpověz  • To se mi líbí
Mně nejvíc chutná bio mléko od Olmy nebo z Alberta, je to čerstvé mléko. Nemám bohužel možnost odběru od farmáře. Dřív měl děda krávu, tak mám srovnání.
10. bře 2013 ve 21:54  • Odpověz  • To se mi líbí
mlíko vůbec! pokud myslíš kvůli vápníku, toho je bohatě v máku, sezamu, květáku, špenátu, oříškách a mandlích... ze semínek a oříšků jsou prima pomazánky, arašídový máslo je známý, ale dělá se i mandlový, kešu... jsou luxus (a mášli dobrej mixér uděláš to i doma), my rádi jíme humus, v podstatě cizrna se sezamem... jako sváča jáhlovo mandlový krém... mlíko zatěžuje střeva, komplikuje celou imunitu, ochlazuje organismus a ještě zahleňuje...
10. bře 2013 ve 22:04  • Odpověz  • To se mi líbí
@teerka starší dcera pije od cca 17měsíců ráno a večer mléko s grankem. Mléko kupuji - nejlépe čerstvé - teď mám myslím Madetu. Ale nějak na ní nelpím :wink: Když je v akci jiné čerstvé mléko, tak ho vezmu.

Mléko kupuji polotučné a to jenom proto, že i já si dávám do kávy mléko a plnotučný nesnesu (pro mě je to zaručené projímadlo) a jsem ráda, když se mléko vypiji hned a druhý den mohu otevřít nové.

Myslím si, že mléka vyjdou nastejno - některé ti zachutná, jiné si už nekoupíš - chce to zkoušet. A k jogurtům - holky občas si dají Floriana, jinak moc jogurty nemusí. Alespoň jí pribináčky :grinning:

A kozí mléko - možná, že je zdravé, ale ani já, ani holky to prostě nespolknem :sweat_smile:
10. bře 2013 ve 22:17  • Odpověz  • To se mi líbí
nejlepší asi od farmáře nebo z těch automatů (to kupuju a jsem moc spokojená) jinak nedávno prošel testováním mléka pořad na netu peklo na talíři tak na to mrkni
jinak krabicový nekupuju, jen v lahvi (průhledná) pokud není zbytí
11. bře 2013 v 07:30  • Odpověz  • To se mi líbí (1)
@teerka Ahoj, moje dítko bylo 22 měs. kojené, UM prostě nepozřelo... Od té doby je na čerstvém mléku ráno a večer :slight_smile:
Kupuju čerstvé mléko a nemusí být zrovna v lahvi :slight_smile: I krabicové čerstvé je dobré :wink: Pokud máš možnost opravdového mléka od krávy :grinning: , tak bych neváhala :slight_smile: Jogurty máme nejraději choceňské :slight_smile: Jinak můžeš zkusit malému nabídnout Syrovátku od Madety, chutná jako džus a je tam spousta bílkovin :wink:
11. bře 2013 v 07:55  • Odpověz  • To se mi líbí
@aneta0707 tak nevím... dříve jsem vyráběla kozí sýr a vždy jsem to zahřívala pouze na těch 70 - 75°C. Pokud jsme to měli pro vlastní spotřebu nepřevařovali jsme ho dokonce vůbec. Těžko říct, ale deset minut vařit se mi zdá skoro až moc... možná se zabijou všechny bakterie, ale ne všechny bakterie jsou pro lidské tělo škodlivé, některé mohou být i prospěšné...
11. bře 2013 v 19:36  •  2 děti  • Odpověz  • To se mi líbí
uht je ultra high temperature, což je vlastně zahřátí na hoodně moc stupnů a následné extrémní zchlazení, čímš se vše zabije, bohužel i ty dobré bakterie
30. říj 2014 ve 20:23  • Odpověz  • To se mi líbí
Tvůj příspěvek