Jaké látkovky kromě klasických pro novorozence?

elisa_day
14. bře 2013

Rozhodla jsem se používat látkovky a abych nekupovala zbytečně jednorázovky (mám jen pár do začátku...), chtěla bych na látku najet co nejdřív. Co jsem pročetla, většinou se pro úplný mrňata doporučují klasické čtvercovky, ale do těch se mi moc nechce.... Nemám jich úplně moc, nevím jak na to a nějak už není síla to všechno zjišťovat, pročítat obsáhlé diskuze a tak. Takže bych nejradši používala od začátku ty moderní kalhotové plenky + svrchňáče. Abych náhodou nebyla moc skromná, nechci kupovat ty menší nebo newborn, rovnou bych radši používala jednovelikostní. Zatím mám koupeno něco na zkoušku, uvidím sama, co se osvědčí, ale zajímal by mě váš názor. Dotazů budu mít v průběhu asi spoustu, ale ten základní je - jaké jednovelikostní kalhotovky se vám osvědčili pro novorozence? A seděli vám pak i později?

betysek
15. bře 2013

https://www.modrykonik.cz/skupina/2002/ tady to docela žije...Jinak hodně holek používá čč ze začátku, ale vím i o holkách, které měly jednovelikostní kalhotovky Anavy od narození. Mně připadalo,že dělají velký zadeček, tak jsem je dávala až asi od 3 měsíců. A sedí pak i dlouho - záleží na tom, jak ti dítko poroste, někdo je má třeba až do odplenkování. Moje první dcera měla v 18 měsících 15 kg, tak že jí by asi nestačily do odplenkování...Ale mám je teď na druhou - teď 9 měsíční a sedí pěkně (ale to je žížalka - 7,5 kg).
Jinak čtvercovky můžeš buď skládat na osminy jako narovno, nebo se hodně dělá novorozenecký sklad....

demian
15. bře 2013

@elisa_day Anavy většině dětí sedí, ale najdou se i výjimky. Vždy si raději kup od každého 1-2 ks plenky a pak dokup, pokud budeš spokojená. SIO systémy se pro novorozeně nehodí.
Na novorozeně jsem z kalhotovek používala jsem Tots Bots bamboozles a Fuffle vel.1, Baby Lucy vel.XS - vydržely mi cca do půl roku. Jednovelikostní plenky taky dávám až od 3.-4.měsíců
Pak je ještě dobrá pastelka od Haipa Daipa, složíš si ji podle potřeby a je hodně pružná. Dá se použít u novorozeně i velkého dítěte. Jenže časem hrubne a abys ji zapla snappi sponkou, je potřeba ji pořádně promnout. Taky toho moc nenasaje a u staršího dítěte ji doplňuji bambusovou vkládačkou. Škoda, že není z jiného materiálu, jinak by to byla asi nejuniverzálnější plenka.
Na novorozeně je opravdu nejlepší novosklad ze čtverců. Není to tak složité, třeba na stránkách prodejny Brána k dětem najdeš "fotoromán", jak ho skládat. Můžeš dát i čtverec narovno, ale pak je potřeba ho doplnit zavazovací plenkou Disana. To už mi přišlo zbytečně komplikované. Pokud dáš jen čtverec narovno (na osminy), dostane se ti vaječina na svrchňáky, které pak musíš vyprat. Novosklad ji krásně udrží.

elisa_day
autor
15. bře 2013

@demian Díky za odpověď a tipy... Dneska jsem právě koukala na ten novosklad a tak, tak se třeba ještě hecnu, ale nevím nevím, moc se mi do toho nechce... Kdybych používala čč, tak ty svrchňáče stačí jednovelikostní, udrží to? Těch čtvercových plenek mám asi 35 ks, stačilo by to nebo je to málo? Určitě nechci kupovat další...snad jedině sehnat někde od známých...
A ještě se teda zeptám - když to poskládám, zabalim do toho dítě, sepnu snappi sponkou a dám svrchňáče, viď? To je všechno? A jak často pak přebalovat? No, nejspíš asi podle situace, co? A údržba? Pokaděný plínky opláchnout v umyvadle, napatlat žlučovým mýdlem a šup do koše? Nebo je potřeba ještě něco? Díky za osvětu, fakt se v tom motám....

rejpa
15. bře 2013

Ahoj já používala látkovky hned po příjezdu z porodnice a to i popolini one size, který jsou docela větší. Vůbec bych se toho nebála. Pak mám popolini panda a je fakt, že na takhle malý mímo byly super...ale zase mám pocit, že nevydrží celou dobu. A taky jsou asi nudnější (bílý) než třeba tvoje krásný anavy, který všude vidim a asi si budu muset taky pořídit aspoň jednu🙂 A pandy nemají klasický suchý zip, což mi do teď nevadilo, ale teď když už se prcek docela hýbe, je to zapínání horší...Ale jinak jsem s nimi moc spokojená. Budu muset na větší mimčo nahradit jinýma, ale Jindra taky neni moc hubenej no, na menší mimčo by třeba vydržely🙂 Zatim mu ale jsou, bude mu 8 měsíců a má tak 9,5 kg. Teď jsem si koupila Bamboolik (hnědá s opičkama, máš ji taky v albu) a nevim nevim, jak by to fungovalo na malý mimčo, který potrousí, co se dá, ale nemám s ní s novorozencem zkušenosti, teď se mi ale líbí dost. Pak mám pastelky haipa daipa a s těm ajsem taky moc spokojená, i na malý mimi byla fajn. A koukala jsem pod tvým albem jste řešili vlhčené ubrousky- já si taky nastříhala starý čtvercovky, ale nakonec vede mycí olej medvídek a ubrousky perlička k tomu- je to super, jen smícháš v lahvičce ten olejíček s vodou a ubrousky můžeš taky vyprat. Krásně to stírá, kam se hrabou leckterý vlhčený ubrousky...

demian
15. bře 2013

@elisa_day Když jsem přijela z porodnice, ještě 3 dny jsem obcházela látkovky a odhodlávala jsem se na novosklad. Pak si to člověk zkusí a zjistí, že to opravdu není těžké a po pár dnech už jsem ani nepotřebovala návod. Akorát zpočátku jsem vždy přemýšlela, který cíp mám zatáhnout, aby se mi vytvořil trojúhelník.

35 čtverců bohatě stačí. Jen si jich pár vytřiď - stačí 5 - na utírání pusinky a pod hlavičku. Já měla zpočátku kolem 30 a pak jsem přikoupila dalších 10, abych mohla prát co 3 dny. Ale k tomu jsem měla 8 Haipa Daipa, 4 Tots Bots a 2 Baby Lucy. Říká se, že minimum je 25 plen.
Snappi sponky si kup aspoň 2, vždy jednu zapomeneš v koupelně, při dávání kalhotovky, etc. Já jich mám dokonce 10 a občas jsem taky nemohla žádnou najít 😅
Když dáš jenom novosklad (bez dovycpání vkládačkou), přebaluješ cca po 1-2 hodinách. Neboj, dítě Ti velmi rychle nahlásí obsah plenky. U mého dítka to vypadalo po příchodu z porodnice asi tak, že se nakojil, přebalila jsem ho, chvíli si hrál, usnul a za 2 hodiny znovu celé kolečko. Zas je super, že dodnes podle jeho eeehmmm poznám, že chce ihned přebalit.

Nemotáš se v tom, postup máš správný🙂 Plenky stačí prát na 60°, dává se jedno máchání navíc. Pokud pereš svrchňáky v pračce, vyndej je před odstřeďováním. Odstřeďováním bys narušila PUL a začaly by Ti protékat.
Někdo používá na miminko hned vlněné svrchňáčky, já jsem jako naprostý začátečník dlouho vydržela s PUL kalhotkami. Flísové kalhotky budou velikostně miminku cca od 3 měsíců, dřív mu to dělá na zadečku zbytečně objemný balík. Svrchňáky si kup aspoň troje, vždy po přebalení dáš novou plínku a nové svrchňáky, aby ty původní vyvětraly. Třetí měj jako ránu jistotu, pokud by unikla vaječina na svrchňáčky.
Osvědčily se mi svrchňáky Haipa Daipa S, ty jsou tak do 7 kil. Pak jsem používala Tots Bots a vím, že si hodně chválí Thirties.

Add Bamboolik. Mám je a dávám je až od 6 měsíců, kdy je po příkrmech pevnější stolice. Je to SIO systém a úplně nepřiláhá plenka k nožičkám, tak jsem měla vždy vaječinu na svrchňáčcích. Dřív jsem to dělala tak, že jsem složila novosklad ze čtverců a dala na to svrchňáky od Bamboolika. Tyhle plenky mám od 4.měsíců syna, takže nevím, jak sedí svrchňáky na novorozeně.

nikibureska
15. bře 2013

Holky, tak já jsem na tom úplně stejně! Vůbec nevím, jak to budu dělat.. Můžete někdo poradit, jak pak začít.. Výbavičku mám od jedné paní a je tam: cca 35ks čč, 2 vv, asi 30 vkládaček, nějaké žíňky a ručníčky Ikea, asi 20 flees separaček, 8 PUl kalhotek (jsou tam jen jednovelikostní BG, Haipa Daipa..) a 1 fleesové Anavy. Co od začátku dávat? Bude stačit novosklad + vkládačka a separačka (spíš jednorázová) + Pul kalhotky? A co vnoci? To samé? S těma fleesáčkama počkat? A co AIO plenky? Na novorozence zatím zbytečné? a poslední otázka - můžu prát čč dohromady s Pulkama? Děkuji moc!

demian
15. bře 2013

@nikibureska
Přes den jsem dávala jen novosklad, v noci nebo na cestu jsem ho doplnila o vkládačku. Separačku jsem nepoužívala vůbec, u vaječiny mi to přišlo zbytečné, protože jak je tekutá, dostane se stejně na plenku.
AIO mi přijdou zbytečné doteď, poberou méně než běžná kalhotovka a častěji jsou s nimi problémy kvůli protékání. A u tekuté vaječiny opravdu není o co stát.
Na zbytek jsem už odpověděla výše.

nikibureska
15. bře 2013

@demian Děkuji moc 🙂 Tak tedy ty separačky zatím dávat nebudu - to jsem chtěla vědět, jestli je koupit.. Tak to je super, na první měsíce jsem tedy asi připravená 😉

demian
15. bře 2013

@nikibureska Není zač. Pokud byses ještě na něco chtěla zeptat, dej vědět🙂

nikibureska
15. bře 2013

@demian děkuji, je toho hodně 😀 Ale nechci pořád někoho otravovat.. Spíš pak ještě k praní.. Jestli prát vše dohromady, ale spíš asi ne, že? Zvlášť čč, vkládačky atd.. a pak Pul kalhotky s čím? A v čem?

demian
15. bře 2013

@nikibureska No, pokud se Ti zdá účet za vodu nízký, per všechno zvlášť 😀
Bez problémů dej všechny plenky dohromady, jen respektuj nejnižší maximální teplotu vody. Čtverce můžeš vyvářet, ale PUL snese max. 60°C. Většinou peru na 50-60°C.
Peru v Batoleti, Lovela mi neseděla. Někdo si dělá sliz. Vím, že existuje i hotový, ale to je pak drahá legrace. Pro novorozeně se kvůli možným alergiím používají prací prášky pro děti a bez aviváže.
Pokud nemáš v praní bambusové plenky nebo vkládačky, je dobré dát místo aviváže ocet. Desinfikuje, ale může poničit bambusová vlákna, takže na to pozor.
Pak si ještě kup zásoby žlučového mýdla na předpírání pokaděných plen, osvědčilo se mi to z DM. Jo a nakonec, občas nějaký flíček na plence zůstane, z toho si nic nedělej. Nejlepší recept na vybělení skvrn je pořád stejný, vyvěsit plenky na sluníčko 🙂

nikibureska
15. bře 2013

@demian Mooooc děkuji 🙂 Dobrá, tak tedy prát raději zvlášť.. Lovela mi právě neseděla už u prvního a to jen na oblečení.. Tak pořídím buď Batole nebo chválí DM sensitiv. Žluč. mýdlo určitě pořídím! Já právě nevím, jestli od té paní budu mít něco z bambusu 😒 Ale ten ocet by se hodil, máme i tvrdou vodu.. Malá má být na zač.června, takže snad sluníčka na sušení užijeme 🙂

demian
15. bře 2013

@nikibureska Vícevrstvé plenky bývají bambusové, podle jejich materiálu bys mohla rozeznat, zda máš nějaké bambusové vkládačky. Není na nich uvedený výrobce?
Opravdu per všechno dohromady, plenky stačí prát na těch 60°C. Někdo pere dokonce i na 40°C. Pokud se mi zdá, že nemám plnou pračku, dohodím k plenkám ručníky. A zpravidla tam taky jsou osušky drahého syna a přebalovací podložky, protože jakmile je nahý, hned čůrá.
Jééé, sluníčko. Už aby to bylo. Jsem teplomilec a takovýto začátek března bych si klidně odpustila. Už jdu na kutě, dobrou noc 🙂

bjoucik.15
16. bře 2013

ahoj holky. Od příchodu z porodky látkuju. Zatim jen novo sklady a svrchňáky. Chtěla jsem se zeptat. Mám ty nejlevnější svrchnI kalhotky (G-mini,Campol babies) a malá je dost opruzená. Může to být z toho?

billinka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
plenkacek
4. dub 2014

Vím, že na dotaz píšu pozdě - bjoucik.15 už to asi dávno neřeší, ale třeba máte jiná podobný dotaz. Nejlevnější svrchní kalhotky z drogerie nebývají prodyšné, jsou "igelitové" - určitě to bude napsané na etiketě. Podívejte se na jakékoli s PUL zátěrem (cca od 120 - 350 Kč), které nepropustí vodu, ale zato vzduch ano 🙂