Od porodu nic nestíhám, jste na tom podobně?

simibella
19. črc 2016

Ahoj holky.
Nevim kde zacit...asi tim ze se mi pred mesicem narodila krasna zdrava holcicka..nase prvni.Od te doby mam pocit ze nic nejen nestiham ale ani nezvladam. 😒 Malicka je hodne uplakana,ve dne sjoro nespi.Nevim co mam delat driv( odpocivat,uklizet, prat,varit).Pritel je skoro cely den v praci,obcas mi pomuze,ale jen s tim, co se mu libi 😢 Jsem unavena,podrazdena,nevyspana..Nejsem shopna se ani ucesat a prevlect z pyzama..zkratka nic nestiham.Vubec nevim.kde berou nektere maminky cas na sebe 😨 Navic pritel mi bycita ze se mu nevenuji..on si mysli ze doma odpocivam a ze materska je DOVOLENA.Snazim se aby bylo vse jako driv, navareno,nakoupeno,atd...Ale pak jsem totane vycerpana.Nemam nikoho kdo by mi pomohl.Pritel nic neresi, prijde domu a sedne su k pocitaci.Kdyz mu to vyctu, chvili funguje.Ale za par dnu opet jsem na vse sama.Pro nej se nic nezmenilo,chova se jako bychom malou ani nemeli..
Venuje se ji stylem ze kouka na televizi a obcas na nu promluvi 😖 Nevim jak vse zvladat a stihat.Citim se neschopna. DEKUJI ZA VASE NAZORY.

andie90
19. črc 2016

Ahoj, také mám měsíční holčičku a byla jsem na tom vcelku podobně 🙂) my jsme se navíc k malému mimču ještě stěhovali do nového bytu :D takže kolotoč za všechny prachy a fungovat prostě musím..
Taťka taky extrémně nepomáhá, je celý den v práci a doma má pak ještě spoustu dodělávek po stěhování...ale co vyhradne dela jsou nakupy.. Ja si to od zacatku nastavila tak, ze behem sestinedeli s malou do obchodu nechci chodit, tak tohle obstarava z listecku tatka.. Ono těm chlapům ale beztak děti začnou něco víc říkat až se začnou nějak projevovat 🙂 se spicim, prdicim a rvoucim ditetem moc nevedi co delat.. Max pochovat, vic stejne nezmuzou 🙂
Proc je mala uplakana? Trpi na prdiky? Miminka jen tak uplakana nebyvaji.. Neco ji trapi.. Prijd na to "co" a hodne se ti ulehci... Treba jen potrebuje tvou blizkost..chovat.. Miminko i vyciti kdyz jsi nervozni, vycerpana a podle toho se projevuje... Nic neni jen tak 🙂
Za sebe můžu doporučit nošení... Pořiď si šátek nebo nosítko (jen ne visítko ;)) - já mám třeba manducu.. hodně si tím ulehčíš.. Nejen že najednou budeš moci bez výčitek doma něco udělat, jelikož budeš mít volné ruce a přesto miminko u sebe ale navíc tím uklidníš i svojí holčičku..ty se tím dostaneš do větši psychické pohody, už ti nepřijde že nic nezvládáš a malinká nebude tolik plakat 🙂)

hankaros
19. črc 2016

Jste v sestinedeli, to je normalni,taky jsem to zazivala. Partnerovi je treba neustale pripominat a jasne definovat,co po nem chcete. Chlapi to proste nevidi. Treba napiste listek "prosim udelej/zarid". Strcte mu dite na pulhodinky, hodinku treba do kocaru, ono to bez vas vydrzi a spete/bezte se projit (sama!). Vydrzte, sedne si to.

frufrunka
19. črc 2016

Když to neřeší přítel, neřeš to taky a klidně si doma choď neučesaná a v pyžamu. Přítel asi chodí na obědy v práci, ne? Já si to ulehčila tak, že jsem brala obědy ze školy, aspoň mě to donutilo v 11 k převlečení z toho pyžama, česání jsem moc neřešila - v létě jsem narazila kšiltovku a bylo to. Večeře budou prostě studené - švédský stůl. Nanosíš na stůl to, co je v lednici, u stolu to můžete společně naporcovat, namazat a tak. Úklid a prádlo... No, tam moc rad není. Snad jen místo žehlení zavést "prdelní systém" - prádlo se po usušení hezky složí, pak si na něj sedneš a než se malá napije a nebo než si naopak ty vypiješ kafe, tak máš celkem solidně vyžehlíno (pokud tedy nevážíš 40 kg i s postelí 😀 - já se svojí slovanskou poctivou základnou žehlím líp než vysokotlaký mandl). Úklid si zjednoduš natolik, abys ho zvládala jednou rukou (důvěrně to znám, na jedné ruce miminko, druhou se funguje). Takže akumulátorový bezšňůrový vysavač (skvělá věc, škoda, že jsem ho objevila až při třetím dítěti), nádobí se dá do myčky naskládat jednou rukou celkem dobře, hadrem objet prach, stůl a umyvadlo celkem taky. Okna, záclony atd. ať Tě ani nenapadne řešit! Na to bude čas až na podzim - a nebo taky nebude. Já jsem okna neměla mytá dva roky a taky se nic nestalo. Tohle je normální a s dalšími dětmi se to nezlepší, jen se zlepší Tvůj postoj a nadhled a nebudeš to řešit, budeš z toho mít spíš srandu... 🙂 Já bych mohla vydat jednorukou kuchařku - taky jsem nemohla kluky položit. Takže nudle s kečupem, krupičná kaše, bramborové knedlíky z pytlíku se špenátem a vejcem, koprovka s kupovaným knedlíkem a vejcem... 😀

ldiesel
19. črc 2016

No tak s malým jsem to měla stejně, chlap taky moc nefungoval, ale co měl 1,5 roku tak se to zlepšilo navíc já jsem držka, tak jsem měla pořád řeči, od toho co má dva roky je to super, už spolu blbnou a tak, čekáme v prosinci druhý a já jsem mu hned řekla že se bude starat o prvního a já o mimi tak si oddychl, že prvního zvladne, ale prej co s miminem, že to jen leží a spi 😀😀. Jinak doma musim taky vše říkat ať něco udělá on nic nevidí, ale když řeknu, tak to udělá, ale je to děs, že samotného ho to nenapadne.

jhoki
19. črc 2016

Mám dvě děti, 3 roky a půl roku, taky si připadám, že nic nestihám a měla jsem ten pocit, ikdyž jsem měla jen jedno. Teď si vzpomínám, že s jedním to nebylo tak hrozné. Manžel je celý den samozřejmě v práci a když dojde, "musí si odpočinout" 😀 Říká se, jaký si to uděláš, takový to máš! Buď předělat partnera, ať víc pomáhá, což u většiny chlapů je sci-fi nebo se s tím prostě smířit a chodit se do klidu. Chlap to neřeší, mají jiné myšlení a nemají rádi, když ženská vyšiluje. Jinak já nežehlím, to jsem odbourala, pouze nezbytné věci.

brunetka11
19. črc 2016

@simibella Normální stav...
Tak to zkus jinak.

Až přijde domů, vraz mu malou, že by sis ráda s ním ten večer užila (klidně pak u toho usni), ale potřebuješ se konečně umýt a "zkulturnit". Dej si vanu, udělej si masku, nebo si jdi úplně obyčejně lehnout. Nebo (ve výjimečných případech!!!) umyj nádobí či ukliď, co jsi za ten den nestihla, udělej večeři.
Časem to posuň na vyšší level a jdi na hodinu dvě ven - třeba se jen projít, zajít si nakoupit, s kamarádkou... to je jedno, jen na chvíli odejdi z domova.
Jak se jí bude věnovat - nech na něm. No tak ji holt umístí vedle sebe na gauč, nemluvně to přežije. Čím více s ní bude trávit času, tím se sám víc orazí. Pokud to není psychopat, dítě to přežije bez újmy a on také. Jen mu dej tu důvěru.

Počítej s tím, že bude pyskovat. Když na něj budeš milá, budeš chválit, jak je úžasný (a třeba vyzdvihneš mezi řečí, že šok - že Mánin manžel odvedle je bezohledné hovado, co své ženě vůbec nepomůže a dítěti se nevěnuje na rozdíl od tvého pana Božského, co máš doma), překonáte to snáz. Ideálně chválit i před přáteli. Naroste mu nejen hrudník, ale postupně i pocit zodpovědnosti.

Ono si to sedne... když prostě akceptuješ, že máš doma chlapa a podle toho se zařídíš ,-)

suzief
19. črc 2016

Chlapovi bych dala na starost nákupy a občas jít ven s malou abys měla klidek. Do úklidu bych ho nenutila. Ještě bych se zaměřila na to,proc malá pláče? Zkuste probiotika do mm nebo um, určitě hodně pomůže a samozřejmě nositko je úžasná věc.
Chlapci všechno nachystat- tedy z práce dat aspoň něco k jídlu a chvilku ho nechat a pak nachystat malou do kočárku a jít s ní ven rovnou třeba už se seznamem co koupit, to je min. S čím by moh pomoct. Pokud ani to ne, tak je to teda dost blbě ale co si budem povídat, naše maminky to taky zvládaly a tenkrát se tatínci moc nezapojovali aspoň já mám takovou osobní zkušenost. Nejhorší je to plakani, to já nezazila a mohla jsem fakt udělat moc věcí doteď tvrdím,ze jsem na dovolené. Hodně síly a hlavně se hoďte do klidu, on ani málo kdo ocení,ze je uklizeno a navareno, bere se to automaticky. A jak tu někdo psal, tak hodně chválit, chlapi jsou jak děti.

karcoolkap1
19. črc 2016

Neboj,ja po sestinedeli mela uplne silene obdobi,maly skoro nespal,ve dne ani v noci,ted spava mnohem lepe pres den,nez kdyz byl miminko. Hlavne v klidu. Chlapa bych poslala nekam,my vsechny vime,jak moc je to narocne,proste mu to tak rekni,ze nemas energii a silu. Ze je to vsechno nove. Ja to mela tak,ze pres den mi manzel objednal nejake jidlo,ktere mi privezli az domu a po ceste domu bud koupil neco k veceri nebo nakoupil v obchode. Vzal si maleho a ja dala varit vecu,uklidila a na par minut odpocinula. Neboj myslim,ze krize je do 4 mesicu a od pul roku kazdy den lepsi a lepsi. Zvladnes to. Venuj se miminku a to noseni v satku moooc doporucuju,jednu dobu mi jinde maly nespal. Dokonce i v noci,kdyz ho rozbolelo brisko,tak jsem si ho uvazala,uspala a lehla i s nim navazanym do postele. <3

la_amanita
19. črc 2016

A stejně, jako teď, fungoval i předtím? Předpokládám, že jo. Achjo, kdy už se ženy konečně naučí, že domácnost je společná, tudíž se na ní podílejí oba? Teď to máte tak, že zatímco ty jsi v zápřahu 24 h denně, on má po návratu z práce volný čas po zbytek dne. Čili je snadná pomoc - tento volný čas rozdělit mezi vás dva tak, aby sis i ty mohla dopřát volno. Jestli to bude záviset na momentální domluvě nebo si vytvoříte pevný rozvrh, to je fuk, ale důrazně bych trvala na dodržování tohoto uspořádání i za cenu toho, že se prostě na patě sbalím a nechám muže s dítětem jejich osudu. Však on se naučí. Navíc to děláš i pro budoucnost - s více dětmi, pokud je chcete mít, by se nepoměr mezi tvými úkoly a jeho volností ještě zvětšoval. A nakonec i samy děti pak na vašem příkladu uvidí, že dělba práce a péče o děti je zcela přirozená a ze synů nebudou líní povaleči, jako muži, na něž si tu tak často stěžujeme, a z dcer oběti rodiny a domácnosti.

pajula123
19. črc 2016

Hele v šestinedělí fakt nic stíhat nemusíš! Vyrovnáváš se s hormonální smrští, sžíváš se s miminkem...a priorita je pečovat o miminko, ne leštit domácnost, vyvářet apod. I kdybyste měli mít nějaký čas doma binec a jíst chleba s něčím. Miminko potřebuje aspoň relativně spokojenou a odpočinutou maminku. Normálně když už ti přes den usne, jdi spát taky, ono se to nezblázní... A pokud by přítel komentoval nepořádek/nenavařeno, tak ať to udělá sám! Náš malý byl taky neodložitelné miminko, on vyloženě neproplakal den, ale proplakal by, kdybych ho nechávala samotného v postýlce. U nás jako zázrak fungovala manduca, nosila jsem ho v ní, on byl spokojený, že je se mnou a já mohla díky volným rukám něco udělat. A nebo taky doporučuji hacku, v ní taky rád spinkal a doteď spinká.
A vydrž - čas utíká šíleně rychle, vloni jsem trávila léto s bříškem a letos už má malý 7 měsíců. Je to období, které se už nebude opakovat, tak je škoda si první týdny života holčičky nechat protéct mezi prsty kvůli snaze "honit" domácnost...

izz76
19. črc 2016

@simibella Máš narok nestíhat,prvořadé je miminko. Chlap má taky ruce,může uklidit,uvařit,nakoupit,nebo chovat miminko,zatímco ty něco uděláš. Jste na to dva,není tvoje povinost,zvládat vše sama. Některá miminka jsou náročná a je to prních pár měsíců kolotoč kojeni,prebalování,uspávání,chování,já jsem v tomto období stihla jen obstarávat krom sebe a dítěte,pračku,myčku,vysát,nakoupit,zbytek domácích prací a vaření jsem dělala když přišel muž z práce a ujal se malé,nebo to udělal on. Opravdu nevím,proč by chlap po příchodu z práce měl čučet na tv a ženská se celý den s miminkem nezastaví mu ještě bude vyvářet jak nějakému milostpánovi. Přítel ti vyčítá,že se mu nevěnuješ???tak ať se věnuje on tobě,tím,že ti víc pomůže.

mysicka_lb
19. črc 2016

@brunetka11 Zní to strašně hezky, ale bohužel, u nás to moc nezafungovalo. Taky jsem se snažila chlapa chválit za každou pitomost, se kterou pomohl, a ve výsledku pak vůbec nechápal, jak je možné, že po něm ještě něco chci, když je přece taaak hodný, že si před týdnem na hodinu malého vzal. A že jsem ho přece sama chválila. Řekla bych, že nejvíc pomůže přesně definovat, co chci, a žádat konkrétní jednotlivé věci ("pojď prosím vyložit myčku, já nemůžu, mám na ruce mimino"). A že je v těch začátcích opravdu kolikrát lepší "nemoct" a "nezvládat" než všechno nějakým způsobem s vypětím všech sil udělat a pak padat na hubu. Chlap si pak zvykne, že je všechno hotové, a ve výsledku ještě bude remcat, že nějaká drobnost není tip ťop. Zato když se ustálí jako běžný standard, že není hotové prakticky nic, ačkoli máš plné ruce práce (to musíš pořád zdůrazňovat, je to koneckonců pravda), pak ještě ocení, že vůbec něco hotové je.

medved09
19. črc 2016

@frufrunka tedy "prdelní" žehlení mě fakt dostalo 🙂 🙂 🙂 potřebovala jsem se zasmát a Vy jsem mi to dopřála - dík, pěkný den!

brunetka11
19. črc 2016

@mysicka_lb jo... v důsledku toho jich bylo pár kolem mne vyměněno za model, který/á tu práci i udělala...
jen u toho dokázala být na svého partnera ještě milá a ocenila to, co pro ni a rodinu dělá...

nejde o chválení za každou pitomost a nejde o to, aby dotyčná všechno dělala (viz ty tři vykřičníky)
jde jen o formu komunikace
nic víc a nic míň

frufrunka
19. črc 2016

@medved09 🙂 No, mě to taky pobavilo, když mi známá líčila, že takhle žehlí a ještě si u toho vyluští křížovku a vypije kafe... Pak jsem to jednou zkusila.... a na žehličku sedá prach... 😀 (ba ne, něco tou žehličkou občas líznu, ale na domácí věci a povlečení je to super, děti mě rychle odnaučily mít všechno tip ťop... 😀 )

la_amanita
19. črc 2016

@brunetka11
Otázka je, zda pak i muž recipročně ocení to, co pro rodinu dělá žena? Z úst většiny mužů, co tu takto řešíme (a že to je každý týden nějaký nový případ) ale zaznívá, že to je ženská povinnost, dělat vše, a navíc má přece dovolenou!

Já osobně bych s takovým mužem ani nežila, natož abych měla dítě. Ne každý ale na to přijde včas a radit, aby žena muže v takovémto sobeckém a nedospělém postoji podporovala, se mi ted vůbec nelíbí. Myslím, že jak ženy, tak muži jsocu schopni pochopit, co péče o rodinu obnáší, a spravedlivě či kompromisně se o to podělit.

ladyhacek
19. črc 2016

řekla bych že se každá cítí neschopně . Manžel není dokonalý také sedne k PC a na malého jen promluvil - teď je doma několik měsícíů na neschopence a sedí u PC ale u mi zčal pomáhat a vaří, j evíce s malým. Já jsem první měsíce docela vše zvládala - sny byl hodný, ale cca od 7-8měsíce co se začla fakt pohybovat a pak kdžy začal chodit no hrůza! Nechci tě děsti - já nezvládám teď nic.
Jediná rada - kup si nosítku nebo šátek. Když malý vyžaduje pozornost hodím si ho na záda (v tvém případě to ještě nejde) a uvařím.
Co se týče žehlení vozím ho k babičce - protže to nedávám 🙂 > ale halvně mě to nebaví -kdybych hodně chtěla tak byh to dala - teď tam mám koš, amlý spí a já jsem na PC (ale zadělávám chleba. Syn měl v ncoi horečky a stále má (i když už né 39°C) tak sedím u něho a dívám se jak odpočívá). Každá si musí najít systém nedá se zvládnout vše. 1 den navař, druhý uklidt třetí odpočívej, čtvrtý vyper, pátá vytři, šestý navař, sedmý odpočívej - zbytek jídel udělj rychlá, vař na dva (tři) dny.
Dítě jste si udělali oba tka se o něj starjte. on pohlídá ty uvaříš (můžeš dát i do mrazáku), on vykoupe, ty umyješ nádobí > či obráceně. Chce aby ses o něj starala - věnovala se mu > dobře ale on ti musí pomoc s domácností aby jsi na to měla čas.

simibella
autor
19. črc 2016

Malou trapi prdiky takze nosim,vozim,houpu...kapky nepomahaji.MEZITIM NAHRIVAM,CVICIM S NOZICKAMA,ATD...problem je ze pritel vyzaduje vse co mel driv..teple domaci jidlo,svacinky do prace,kafe na stole..ja nestiham nekdy vypit ani caj. jednou rukou chovam malou a druhou rukou delam vse,co se da. Kdyz mu neco vyctu,slysim vetu:CO TI ZASE JE-----????? Musim se ve vsem spolehnout jen sama na sebe. ☹ Kdyz mi s necim pomuze,pak posloucham,jak je unaveny...v praci se nepredre a doma taky ne.Asi se musim nejak naucit neresit plny drez nadobi,a bordelvsude kam se podivam 😒

simibella
autor
19. črc 2016

@la_amanita pritel fungoval stejne i predtim..z domu ma naucene,ze zena je sluzka a muz porouci..ja si nenecham nic libit,takze se hadame,ale pro klid uz kvuli male se snazim nic po nem nechtit. ☹ Nez se narodila mala,nevadilo mi,ze vse delam sama.. Aspon mi do niceho nekecal.Ted kdyz nestiham,bych uvitala pomoc.Jednou jsem odesla na hodinu pryc a mam to na taliri porad...

pajula123
19. črc 2016

@simibella Nemusí pomáhat, ten můj na to taky není (stejný vzor z původní rodiny), ale přestaň ho obskakovat a ať si zvykne, že není vše hotovo. Např. kafe si rozhodně zvládne uvařit sám, svačinu udělat taky - no a pokud ne, tak holt kafe mít nebude a svačinu taky ne. Je dospělý, hlady a žízní rozhodně neumře. Čím dřív se na to vybodneš, tím dřív se ti uleví - a uvidíš, jak moc. Miminku je úplně jedno, jestli máte/nemáte umyté nádobí, vytřeno, vyluxováno... ono potřebuje jen tebe. Tak se drž!

simibella
autor
19. črc 2016

@suzief A nejvic me nastve kdyz mi vycte, ze se mu nevenuji,ze je na druhe koleji.. Ze by se z nej vyklubal sobec? 😢 😢

simibella
autor
19. črc 2016

@pajula123 dekuji,mas pravdu..asi jsem si chtela hrat na supermanku,ktera vse zvladne jako driv...jenze nez bych mela poslouchat reci typu: jine zenske to taky musi zvladat a maminka nas mela tri a zvladala...,radeji to udelam s vypetim sil a vecer padam na pusu unavou,zatimco pritel kouka na televizi a vubec mu nevadi,ze ja jsem jeste nejedla ☹

patrusa
19. črc 2016

@simibella chyba neni ve vas, pritel by se mel chytit za nos a pomoci vam. Muj muz obe sestinedeli varil a castecne uklizel. Prisel z prace a hned se zapojil. Uz to nikdy nebude stejne. Sestinedeli je fskt narocne obdobi, jak tu nekdo psal, mezi dverma mu vrazte dite a bezte si natocit vanu a minimalne hodinu ho nechte, at se postara. Hodne sil!

kacenka1111
19. črc 2016

@patrusa problem.je,.ze.nekteri.se.proste nezapojiI I kdyby mela cela.rodina.pojit..

kacca11
19. črc 2016

Ja tohle nechapu. U muze v rodine to taky bylo tak, ze matka makala a otec rozhodoval a nosil vyplatu a presto ma muj muz na manzelstvi a partnerstvi odlisny nazor a jsme rovnocenni partneri. Neexistuje, ze bych se ja mela strhnout a chlap se valet.

brouzdalka
19. črc 2016

Nejsi neschopná! Jen sis chlapa rozmazlila 😒 Jestliže to má ale navíc okoukané z domova, je i těžké u něj to myšlení změnit. Takže buď budeš dál dělat služku a dlouho tak fungovat nevydržíš, nebo se na to vyprdneš a budeš dělat jen to, co stačíš. Ideální je skutečně začít nosit - přidej se tady do skupiny Nošení dětí, stihneš toho mnohem více a třeba bude i miminko klidnější, mně často šátek pomohl miminko uspat a pak jsem ho položila do postele. A hlavní pravidlo - když spí miminko, jdi si lehnout taky!

patrusa
19. črc 2016

@kacenka1111 tak to by si chlap na me mohl zkusit, se zlou by se potazal. Ale taky par takovych paru znam a je mi z toho smutno

kacenka1111
19. črc 2016

@patrusa no prave☹

kacenka1111
19. črc 2016

@patrusa jinak.ja.jsem.asi.jak.ty,.taky.jsem litala.a.uz aspon.trochu.funguje:-) pardoteckymladam mlada.mi cajzla tel.a.ja.to.neumim dat zpatky🙂

ldiesel
20. črc 2016

To je fakt, já od začátku kolem chlapa neskáču, jiná chystá svačinu, večeři a já že má ruce 😀😀 ne že bych občas neudělala, ale většinou mu řeknu, že nevím na co má chuť a pak když mu ji udělám tak je rád, ale nebere to jako samozřejmost. Kafe nepije, ale to je zase hned. Je to hrůza někteří chlapi, já sama vidím, že je na prvním místě naše dítě jak jinak, vždy jsem si říkala, že nechci být závislá na chlapovi, některý kámošky ho mají za boha a přitom mají doba debila a nevidí to. A hodně pomáhá před ním pomlouvat ostatní neschopný chlapy, to se pak chytne za nos a něco dělá 😀 a hlavně chválit. Ikdyž nás nikdo nepochválí, že je umyté nádobí to je přece normální, ale u chlapa je to něco, že 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru