Holčička se narodila o 14 dnů dřív. Nechce se přisát

miska3101
25. zář 2017

Ahoj všem,ve čtvrtek jsem porodila krásnou holčičku,2900,46cm. Malá chtěla na svět o 14 dnů dříve,teď se jí rozjela silná žloutenka,takže je pod světlem a už 2.den se nechce přisát ani k jednomu prsu. Bojujeme jak to jen jde. Sestřičky mi pomáhají,ale nedaří se,takže jí dokrmují. Já jsem zoufalá a jen brečím. Proč se nepřisaje? Co budu dělat doma? Co když mi bude pořád hubnout? Je to opravdu tak moc znát,že se narodila dřív? Co mám dělat?

pucka123
25. zář 2017

Ahojky nic si z toho nedelej to se stava...... ja rodila 16. A taky jsem bojovala u me byl problem s bradavkama takze jsem si musela poridit košičky ke kojeni....... a popravde me to zachranilo maly taky ze zecatku hubnul ale pak se mi rozjelo i mliko a bylo to super...... nevěš hlavu ono se to poddá chce jen čas 🙂

lassii
25. zář 2017

Zkuste soukromou laktačni poradkyni!!

martyina
25. zář 2017

@miska3101 já rodila 35+2 malá měla 2.96 a 49 cm byla sem tam od pondělí do soboty protože trvalo než se rozjelo mléko šli jsme domu s 2.75 takže neboj jak se dostaneš domu bude ti lip .

miska3101
autor
25. zář 2017

Děkuju. Jenže jak to rozjet,když je slabá a netahá?

petrakrizkova
25. zář 2017

@miska3101 Vůbec nezoufej!Já porodila teď,6.9. holčičku o 3 týdny dřív.Měli jsme stejný problém.Měla jsem strašně moc mlíka,vpacene bradavky..Adélka strašně zhubla(pod 10% co směla zhubnout)Já na nervy,pořád jsem brecela...Potom se jí zhoršila zloutenka,takže sviceni.Celou dobu jsem dokrmovala přes prst,plus chodila primářka a prikladala mi ji.S ní to šlo krásně.Když srm chtěla krmit sama,tak řev a nic.Už jsem byla zoufalá a rozhodnuta,že prostě kojit nebudu.V porodnici jsme byli celkové 10 dní než začala Adélka přibývat.Po návratu domů jsem si(i přes zákaz primárky )koupila kloboucky a kojení jde skvěle.Já jsem v klidu a malá najedena.Až budou bradavky lepší,tak odbouram kloboucky.Takže ti radím,fakt buď v klidu a uvidíš doma,půjde to líp.Jinak na pokoji byl s nami kluk narozený také o 3 t dřív a ten sál normálně,ale zlotenku měl taky.Kdyby něco,tak napiš a jak budu moc,tak poradím!

ev.ka
25. zář 2017

@miska3101 je unavená žloutenkou
Syn měl 2,6 a pořád spal.
ja jsem odstříkávala, a dávala přes malíček stříkačkou (ne lahví). Ale přikládat jsem zkoušela často, je to důležité pro udržení laktace.
na bradavky by možná pomohly kloboučky, synovi to vyhovovalo, ač mám bradavky ok. Měl dál sací bod a kloboučky mu tam "dosáhly".

miska3101
autor
25. zář 2017

Kloboučky taky zkoušíme,ale prostě ji to,jak nemá sílu,nejde

verunka_korunka
25. zář 2017

@miska3101 vydrz, az zloutenka odezni bude lip. Na laktaci je teda lepsi bez kloboucku, ale sama vim, ze kdyz to bez nich nejde, tak to jde i s nimi. Dcera je mnohem driv narozena, kdyz jsme zscali prikladat nemela vubec silu, padal ji kyslik, spatne dychala... i doma jsem pak hlidala dychani. Byla dlouhou dobu dokrmovana lahvi, jinak to neslo a i presto byla nakonec plne kojena.
Mleko se mi rozjizdelo velmi pomalo, cca po tydnu jsem vyzdimala teprve zkumavku, po 2 tydnech uz to bylo lepsi. A stres tomu mlicku moc nepridal, musela jsem se drzet v relativnim klidu, i kdyz to moc neslo. Ono i ten stres prenasis na dite a ono to vyciti a pak nechce jist, to nekdy vidim i ted u druhe dcery, kdyz jsem nervni a specham nekam tak i ona je nervozni a spatne saje. A nakonec na spusteni laktace doporucuji pot hodne caje, i ten pro kojeni a davat si casto teple sprchy a nahrivat a masirovat prsa, to masirovani by ti mela ukazat laktacni sestra, jsou to jemne krouzive pohyby vzdy na 1 miste a takhle objedes cele prso dokola az ke dvorci.

z_kopretinka
25. zář 2017

@miska3101 neboj, bude to ok. Deti se zloutenkou byvaji na zacatku slabsi a spavejsi. Rodila jsem pred tremi roky, 36+4 2700g 44cm porad spala, nechtela se prisat, vaha az na 2460g. Kdyz se ohlednu zpatky tak me to ani nestresovalo. Mleko jsem mela az od ctvrteho dne tim jak se nechtela prisat. Dostavala UM, aby nabrala silu. Ono kojeni je vic narocne na energii a tak jsem krmila pres prst holt um a zkousela vzdy pred tim k prsu. Postupne jak silila se zacala chytat. Domu jsme sly s castecnym kojenim a zbytek dokrmit UM. Doma pak v klidu kojit, odsat co nezvladla a to dokrmit strikackou a po tydnu uz jen kojeni. Nekdy to proste nejde hned vse tak hladce, dulezite je byt v klidu.

voleskap
25. zář 2017

Ahoj 🙂 Nic si z toho nedělej, některým dětem to holt chvíli trvá 🙂 Důležité je hlavně aby ty ses dala dohromady, přestala brečet a byla v pohodě 😊 Chápu, těhotenské hormony a tak... Ale vážně je to důležitý... Ty děti to hrozně moc vnímají...Tak hlavu vzhůru, nejdůležitější ze všeho je, že máš krásné a zdravé miminko 🙂 Já první dceru kojila chvíli (právě proto jak jsem že všeho byla vyplasena, všechno řešila, přibývá dost?, nepribrala málo?, proč nechce jíst, když už dvě hodiny nejedla?)... U druhého syna jsem na tyhle věci už neměla čas (dvě děti s rozdílem 15 měsíců je přece jen trochu mazec) a kojila jsem jedna báseň 🙂 Takže nejlepší je neřešit, užívat si voňavé miminecko a být co možná nejvíce v pohodě 😊 Držím palce 🙂

barbara04
25. zář 2017

zkus urcite ten dokrm strikackou - kdyz lechtas pod bradou tak polyká... syn byl donoseny ale proste nepil. nechtel... a strikackou jsme jeli měsíc a nakonec to slo bajecne.... me pomohlo si říct ze ho proste nakrmim a tim moje úkoly konci a tak jsem tomu na par dni/ tydnu podridila vse ..

biedronka10
25. zář 2017

Ahoj, posilam silu. Byla jsem psychicky na tom velice zle v porodnico, tak vim jake to je. Rekla bych zeto neni vubec terminem. Ja porodila 41+4 vybolavane. Mala nechtela ven. Porod byl komplikovany a dlouhy, uz jsem byla u konce se silami. Malabyla 4 kilova ale spadla na 3,7. V porodnici jsme byli tyden, lehky nabeh na zloutenku, alekojeni neslo. Mala sala dobre, bradavky mam taky ok, ale nebylo mleko. Proste se nerozjela laktace. A aby toho nebylo malo. Mala jen a jen rvala. Nekecam kdyz reknu ze cely den a celou noc, po dpbu 5 dni nespala a jen rvala. Porad, ve dne jen 2 hodiny kdyz ji chpval muz tak se uklidnila a jinak rvala. Celou noc jsem nezahmourila oci. Od porpdu jsem byla nonstop na nohach, cele noci. Chodila po pokoji tam a zpet, chovala dote v zachvatech. Do toho pres den jsem mela sestricky dobre co se mi snazili pomoc a dohlizeli na kojeni, ale na noc tam byla celkem neprijemna pani, ktera si i odmitla malou vzit. 6 noc uz tam byla jina sluzba, malou si vzali, ja se vyspala, ale rano mi ji dali ukricenou a mela vykricene hlasivky. Me praskla unavpu zilka v oku a vsechna kila po porodu jsem tam nechala a k tomu nervama jeste 4 kg zhubla. Kolegyne na pokoji uz byla taky nastvana ze se nevyspi, mela malou klidnou. Vsem ta decka spala, jen me na celou porodnici vyvadela. Brecela jsem ve 4 rano uz predposledni noc, co budi delat, ze jsem to nechtela. Pak jsem v nervech uz muzi rekla at mi doveze homeopatika ricinus na kojeni. V hlave se mi obcas honily totalne zoufale myslenky, nebudu rikat jake. Co ze s ni budu delat doma. Muz mi je dovezl, zacala jsem je jist ve velkem, porusila jsem i doporucene davkovani a svete div se, za jediny den jsem se zacala rozkojovat, sice s dokrmem porad, ale uz neco malo teklo a do toho si po kazde snaze kojeni rasovat prsa na odsavacce. A povedlo se, nenakojila jsem dostatek, ale male pad vahy se konecne zastavil. A tak me 9 den po porodu pustili. Doma jsme bpjovali v noci a ve dne takto 3 dny a pak se to zaclo rapidme lepsit. Zkus polikat homeopatika, sestram to rikat nemusis. Ony se zacly placat po ramenou, jak me rozkojili, ale ze jsem si pomohla jinak nevedely. To ze povazuju ten tyden v porodnici za nejhorsi je fakt. Zavidim vsem ktere si toto obdobi vychutnaly, ja to nebyla. Ale dodam ti silu kdyz ti reknu, povoli to, zlepsi se to a ja si ted malou uzivam a kojeni beru jak rutinu, jsme uz sehrany. Nevzdavej to.

iraari
25. zář 2017

@miska3101 ahoj já rodila ve 29 tt maličká byla moc malá na to aby měla sílu tahat, takže elekr´trická odsávačka od Medely byla super, využila jsem jí i doma

bonavoxa
25. zář 2017

@miska3101 Naše malá je taky narozená dřív, 36. týden a ještě měla jen 2160 g a 44 cm. Žloutenka nás samo neminula. Od začátku se nechtěla přisát, pořádně se snad ani nepřisála. Byla jsem zoufalá a na pokraji fyzického vyčerpání. Sestry mi moc nepomáhaly, nevěděla jsem, jestli nás nechají umřít hlady, nenabídly ani dokrm, brečela jsem strašně. První měsíce jsem ji musela krmit stříkačkou jak opičku. Zlomilo se to, ale už jsme museli zůstat u flašek, najít ten správný dudlík, apod. Ale zvládli jsme to. Celé mě to zocelilo, dotazy okolí kolem kojení jsem vypouštěla jedním uchem ven.

biedronka10
25. zář 2017

@miska3101 jeste dodam, ze i kdyby to kojeni nedopadlo. Neber to jako prohru, naopak. Porad je lepsi spokojene dite na UM a klidna a spokojena maminka, nez abyste byli oba v nervech. Ja to v porodnici taky vzdavala a jako myslenku UM jsem prijimala mozna s urcitym pocitem vysvobozeni. Kdyby se kojeni nerozjelo, najedu na UM a nebudu se tak trapit. Protoze to obdobi mi stacilo.

lilli121
25. zář 2017

Také Tě trochu psychciky podpořím 🙂 -snad. Naše malá se narodila dřív o 3 týdny, také žloutenka a také pod byla pod světlem. A také nesála-neměla sací reflex. Byla jsem z toho špatná. Sestřičky doporučovaly strkat jí do pusy malíček na patro, aby se naučila sát a krmit přes malíček stříkačkou odsáté mléko a upozornovaly, že hlavně nedávat láhev, že se pak na prso už nepřisaje. Takhle jsem to praktikovala celé tři týdny (nepolevila jsem ani v noci a nedala jí láhev) a pak se konečně přisála.

blahova_andrea
25. zář 2017

to jsou ty hormony, neboj. bude líp. mě se syn narodil o měsíc dřív a jelikož byl obří, tak se báli, aby to plíce a srdíčko utáhly, když měly mít ještě měsíc na vývoj. do toho taky silná žloutenka. byl pět dní v inkubátoru, aby byl dopíkanej a hlídanej. přisávat nás ani nechtěli zkoušet nechat, aby se zbytečně neunavoval, takže ho krmili z láhve. dostala jsem ho k sobě až noc před odchodem a kojení se samozřejmě moc nedařilo. i doma pak prso bojkotoval a já to jako nezkušená vynervovaná prvorodička na radu okolí vzdala a zůstal na um. dnes je to zdravej šikovnej kluk. kvůli kojení jsem si prošla tedy zlými časy a s dnešním rozumem bych hodně věcí udělala jinak. poradím ti jen snažit si udržet nadhled, najít oporu v nějaké kamarádce, pokud ji nemáš v mamince (moje nekojila, těžko mohla radit). rozhodně si pozvi domů laktační až vás pustí a uvidíš, jak se to vše brzo spraví 😉 já tehdy o laktačních ani netušila, koníka neznala, naše dr. stála za pendrek a tak jsem boj prohrála. věřím, že dopadnete lépe! 🙂

simina9111992
25. zář 2017

Ahoj neboj, mne take syn mechtel pit moje mleko a to byl donoseny neboj on se to nauci, doporucuji laktacni poradkyni.Prijde k tobe domu a poradi ti spoustu rad...a zloutenku ma spoustu deti,z toho se dostane..mlati s tebou i hormony, ale neboj vsechno bude dobry..ikdyby mel byt zatim na umelem mleku tak aspon ze neco papa a ty muzes zatim sve mleko odsavat a zmrazit aby jsi laktaci udrzela..doporucuji ale elektric.odsavacku ta je rychla, da se pujcit v ruznych organizacích nebo v nemocnici...a pokud budes mit obavy jak to bude doma,ze ti mala nesaje tak popros doktory at te jeste den dva v nemocnici nechaji a poradi ti at jsi v tom jista

beruda
25. zář 2017

Netrapte se, to vám nepomůže. Předně narození o 14 dní dřív je normální donošené miminko, tím si vůbec nezatěžujte hlavu. A pokud jde o to kojení, nepřisaje se kvůli té žloutence. Děti se silnou žloutenkou trpívají nechutenstvím a jsou kvůli ní slabší. Přisátí je pro ně prostě moc namáhavé. Hlavně se hoďte do klidu, váš stres se může projevit i na chuti mléka. A že je dokrmovaná? No a co? Hlady neumře, sestřičky se o to postarají. Až trošku odezní žloutenka a vy se uklidníte, samo se vše srovná. Nepospíchejte na ní, ani na sebe, k ničemu dobrému to nepovede, všechno má svůj čas. Mimochodem, moje dcera (narozená v 34+3) byla plně kojená až od devátého dne života, do té doby byla také dokrmovaná, nejprve plně, pak částečně a pak teprve přešla na mé mléko. Všechno bude určitě v pořádku!

eldrag
25. zář 2017

V první řadě, zkus hodit do pohody sebe, ty jsi ted ta která potřebuje uklidnit a hodit se do nějakého pohodovějšího zdravějšího režimu. Dítě na sunaru není tragédie, kdyz kojení nepujde tak hold nepujde, není to ničí chyba a určitě děláš všechno aby to šlo. Někdy to prostě nejde ale svet se točí dál.
Co tu radí holky je pravda, zkusit tu lak.poradkyni, kloboučky, vydrž az odezní zloutenka - syn měl taky žlutáka a mesic a pul byl doma dokrmovany a pak kojen do 7 měsíců plně .

pajounek
25. zář 2017

Bude to dobre, uvidis. Az bude mit lepsi zloutenku. Mala se narodila taky o 14 dni driv, zloutenku mela vyssi, nebyla teda pod svetlem, ale hubla taky. Prisani sice bolelo, ale mela jsem ji co nejvic u sebe, na sobe a zvladla to sama. Domu jsme si vezli miminecko, co melo 2,82kg (pustili nas, protoze pribrala do druheho dne to 0,02 :D), jako pirko 🙂 a doma v klidecku (relativnim, s tehdy dvouletym brachou) si pila jak potrebovala a za chvili mela krasny faldiky :D
Takze drzim pesti, zkousej kojeni porad, zkus byt co nejvic v klidu a az to pujde, mej ji co nejvic u sebe, at si hleda a prisaje se sama. Kdybyste se hodne trapily, zvazila bych pak i tu laktacni poradkyni, co prijde domu a poradi.

pucka123
25. zář 2017

@miska3101 jeste co doporucuju na vice mleka tak jist banany mam to overene sama sebou a plno dalsima maminama a i sestra v porodnici to pptvrdila 🙂 ja jedla banany 2 dny a treti den se mi mlicko tak moc rozjelo ze maly nemel sanci se nenapit 🙂 a pak taky zkouset ruzne polohy u kojeni nam furt rikaly v leze ale ja si nasla 2 zbusoby v sede a bylo to bombovni 🙂

xsenova
25. zář 2017

@miska3101 nemozu ta pustit z nemocnice kym bude hubnout - musi priberat. Skus dokrmovat a mozes pouzit aj odsavacku (najlepsia je medela) a dokrmovat svojim mliekom.

swetlusska
25. zář 2017

náš neměl ani 2 kg. Od porodnice začínal proto na UM a zároveň se postupně učil kojit, kojení nám "šlo" až doma, takže měsíc po narození, takže není proč hned plašit. neboj.

verusky
25. zář 2017

@miska3101 moje prvni mela 2750g a taky nesala... jednou za celou porodnici (byla take pod svetlem, kde ji davali savickou glukozu) se prisala a nic. ja brecela... jedna sestra me prisne rekla, at nebrecim, ze mam zdrave dite. ale nepomohlo... nakonec jsem se naucila rucne odstrikavat (pristroji vubec neslo, mam velka prsa a nez se to dostane do bradavky... tak jsem to hnetla a mam holt strie), uchovavala jsem to a davala primo z lahve. po trech tydnech jsem zacala zkouset na prso, mam zapisky 🙂 do tydne uz jsem jen kojila 🙂 ale svagrova nechapala, ze ona by to davno vzdala... jednoduche to nebylo... takze bud se smiris, nebo zabojujes, urcite to stoji za to druhe... s dalsimi detmi jsem jiz nikdy problem nemela, ale radsi jsem vic jedla a prenasela 🙂 (delam si legraci, ale opravdu a deti jiz vsechny o kilo tezsi). moc drzim palce a naprosto Te chapu..... dobre to dopadne!

lucie_91
25. zář 2017

U dětí se žloutenkou je to velice časté, můj syn to tak měl taky. Pak se to zlepší.

jipe
25. zář 2017

syn se narodil taky s 2900g a normálně se přisát odmítal, takže kloboučky, ale u toho usínal (žloutenka, i když slabší). Myslím, že mi v porodnici kojení zachránila odsávačka - chce to alespoň 3x za den ty prsa stimulovat, každé deset minut. U mě nejdřív ani kapka a když jsem před odchodem "vydojila" 20ml byla jsem štastná jak blecha. Doma jsme dost bojovali prvních 14 dní, to jsem ještě dokrmovala, pak už to bylo jen lepší a lepší a někdy mezi 2 - 3 měsícem jsem odbourala kloboučky

marrei
25. zář 2017

U mě to bylo skoro to samé 🙂 Dcera o 14 dní dřív, 2950 g, 3 dny pod lampou kvůli žloutence. Přisát se nechtěla, pamatuju jak se mnou hormony mlátily a já brečela manželovi do telefonu, resp. to bylo jen půlhodinové vzlykání, protože jsem nemohla ze sebe vypravit ani slovo 🙂 Bála jsem se kojení doma, jak ji vůbec nakrmím - v porodce jsme zkusili klobouček a ten nás zachránil 🙂 S tím se dcera přisála vždy a já odjížděla z porodnice v klidu, že malá hlady neumře 😀 Kvůli žloutence byla spavá, pak se ale krásně rozkojila a kojila jsem až skoro do 2 let první ligu, než se dcera dobrovolně odstavila 🙂 Určitě to bude v pohodě, mimčo se samo bude víc "snažit", až nebude mít žloutenku, neboj 😉 Posílám hodně sil, když na to koukám zpětně, tak jsem byla až přehnaně vyplašená, ale poporodní hormony dělají svoje 😉

lucyr1994
25. zář 2017

Hlavně klid. Mě se narodila dcera s vahou 2.600g a 48cm byla tak maličkata, že si nedokazala vytahnout mleko ktere teče ze začatku a plakala mi hlady. Museli ji dokrmovat, ale 3. den se mi mleko rozjelo tak, že to teklo skoro samo a už se nemusela tak moc snažit. Každopadně duležite je přikladat pokažde co se mala ozve a pote až dokrmit, aby se tvoje mleko pořadně spustilo.

petrasipkova1
25. zář 2017

@miska3101 odsávačkou.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru