Knížky pro nejmenší

jesjaja
11. pro 2020

Holky, taky si myslít, že pod stromeček patří knížky? Já tedy ano. V tomle článku jsu dobré tipy na klasická nádherná leporelka https://www.sendire.cz/leporela-pro-nejmensi-ja...

merope
11. pro 2020

No, zrovna to, co uvádí v tom článku, mi ze zkušeností přijde jako ne přímo ideální.

Úplně tam chybí černobílé obrázky pro ty úplně nejmenší pro dobu, kdy dítě ještě pořádně nevidí - třeba tady: https://www.megaknihy.cz/pro-nejmensi/301114-ce...

Pro trošku větší se doporučují knížky s jedním obrázkem na stránku - výrazným, jasným. Co konkrétního na obrázcích, to bych dala podle toho, co konkrétní dítě víc zajímá. U nás vedou spíše věci, které zná (balon, bota, pes, deka...) než věci, které nezná (slon, žirafa, husa,...). Na vesnici nebo když se bude dát chodit do ZOO to možná bude jinak. U nás zná jenom psy (všechno chlupaté menší velikosti), holuby a krávu (takovou tu umělou, co kdysi byly po Praze, řadí tam i podobného koně - taky hlásil "kráva").

Vnímám, že až teď (21 měsíců) mi mládě začíná trošku víc registrovat, když je na stránce víc obrázků, že si to umí rozložit na jednotlivé obrázky sám. Ale stejně pořád nejvíc vedou knížky, kde jsou jednotlivé samostatné obrázky. Ještě v roce a půl ho prostě knížky, kde bylo víc obrázků na stránku, v podstatě nezajímaly - přišlo mi, že se v tom obrázku neorientoval.

jesjaja
autor
16. pro 2020

@merope Mám tři dítka a každé vnímalo knihu jinak. Je to kus od kusu 🙂

merope
17. pro 2020

@jesjaja Tak kus od kusu to bude. Ale ta obecná doporučení mám teda vytahaná z knih. Nicméně hodně mne zaujala montessori, tak primárně z toho. Zase tu dětskou psychologii a postupy beru, že mají vyladěné.