Dluhy v pozůstalosti po sourozenci

coreprincess
22. led 2018

Holky dotaz mimo, ale chci píchnout rodičům. Mojemu tátovi zemřel bratr. Chci se zeptat zda nevíte zda se dědí i dluh u VZP? Strýc byl xx let nezaměstnaný a nebyl nahlášen ani na úřadu práce..bude tam prý tedy dluh kolem 70-90tis. Dědí se na bratra (na mojeho tátu i takový dluh nebo to smrtí zaniká)? Táta je jediný dědic. Diky za odpovědi

letalnica
22. led 2018

Ahoj, nezaniká, ale otec se může dědictví vzdát. My to taky udělali, když se mi zabil brácha, který fetoval a dlužil kam se podíval. Prostě jsme podepsali papír, že se dědictví vzdáváme.

dandaa
22. led 2018

Dluh přechází na dědice a tím je tedy tvůj otec který může odmítnout ale nemůže si vybrat ze dluh nechce ale třeba auto ano .

zaludova
22. led 2018

Dluh nezanika. Musite si spocitat, co se Vam vic vyplati, jestli dedictvi odmitnou nebo zaplatit to pojistne. U vzp lze pozadat o splatkovy kalendar a po uhrazeni dluzne castky zazadat o prominuti penale, ktere vam o neco muzou snizit.

coreprincess
autor
22. led 2018

No ja myslim,ze v tomhle je výjimka ale nejsem si prave jistá. No oni to neodmítnou zdědí aspoň byt, ale kdyby něco tak tohle zaplatit musí no :/ nikde o tom nejsou informace práve

ssandy
22. led 2018

@coreprincess at urcite tata uplatni pri dedictvi vyhradu soupisu majetku. Pokud budou jeste nejake dalsi dluhy v dedictvi, ktere tam nebudou vyslovne uvedene, tak uz je hradit nemusi. Jinak by se mohlo stat, ze zdedi napr. ten byt, ale v budoucnu se jeste ukaze nejaky dluh, o kterym se nevedelo a bude ho muset splatit. Dluh na ZP predpokladam, ze pojistovna vycisli do dedictvi, bude treba ho uhradit. Urcite bych pozadala o splatky a po splaceni o odstraneni tvrdosti-uroky muzou odpustit i v plne vysi.

dandaa
22. led 2018

@coreprincess bud prijmes vše i z dluhy které uhradite nebo odmitnete .Každý by chtěl jen dědit majetek a peníze ale dluhy ne .

luciina
22. led 2018

@coreprincess pokud bude muset uhradit dluh tak ať si zažádá o snížení dluhu. Tchán dlužil a snížili mu to o dost. Každopádně byt za 90K je dobrý 😉 . My až po úmrtí babičky se dozvěděli, že má půjčky (provident, atd.) tak jsme to taky doplatili asi 80K.

vineta
22. led 2018

@coreprincess Dluhy se dědí též, jak píšou holky výše, a to v celé výši. Osoba věřitele tu nehraje roli (tj. to, že jde o VZP). Pokud je v dědictví majetek a nebude odmítat, ať si taťka nechá v dědickém řízení výhradu soupisu, pak se dědí jen dluhy zjištěné v rámci dědického řízení. Je to vhodný zvlášť v případě, kdy nemá dědic přehled, co může všechno zůstavitel dlužit- bez výhrady soupisu by dědic odpovídal za všechny dluhy zůstavitele, a to i nad rámec získaného majetku. Kdyžtak o tom pogůgluj, předseda notářské komory teď dělal v tomhle směru nějakou osvětu..

gracinka7
22. led 2018

Dluhy zdědí, ale může celé dědictví odmítnout. Takže je fajn si spočítat, zda se mu nevyplatí dluh zaplatit a z dědictví něco získat. Pokud by byl akorát v mínusu, ať to odmítne.

aja55
23. led 2018

Ten dluh zdedi pokud se nevzda dedictvi po bratrovi. Muj Tata umrel a jako podnikatel platil pojisteni co 3 mesice a nestihl to tak jsme to museli uhradit. Notarka vam zjisti kolik Mel majetku a kolik dluhu. U vzp rostou docela velke penale,ale pokud chte SI nechat byt Tak zajit na vzp a domluvit se ze ho budete prodavat a VSE Pak vyrovnate nebo davaji splatkovy kalendar,ale clovek musi s nima komunikovat.

barunka1408
23. led 2018

mám čerstvou zkušenost, taťka měl dluh u OZP, dědí se i ten. Maximálně po zaplacení celé dlužné částky můžete požádat o prominutí penále. Dle informací paní z OZP v takových případech penále prominou. Tak uvidime.

hesstia
26. led 2018

dělám v pojišťovně, ne VZP, ale máme přímo dědické oddělení, vše se dědí, i jakékoliv dluhy... a přesně jak píše Barunka výše, po zaplacení lze prominout penále, ale musí se zažádat