Životní pojištění Forte od ČSOB a těhotenství

atiska
30. lis 2016

Ahoj, nemáte někdo osobní zkušenost s životním pojištěním forte od ČSOB a plněním pracovní neschopnosti v těhotenství?

nutricnihodnota
1. pro 2016

Pokud vím, tak v současné době mají VŠECHNY pojišťovny u nás, rizikové těhotenství ve vyjímkách.

atiska
autor
1. pro 2016

Rizikové ano, ale jiné diagnózy? Já mám diagnózy co jsou ve výjimkách přímo vypsané, takže pokud bude jiná, bude pojišťovna plnit?

nutricnihodnota
1. pro 2016

Například?

atiska
autor
1. pro 2016

Teď z hlavy to nedám. Ale mám to v pojistce výslovně vypsané- těhotenská cukrovka, vysoký tlak, hrozící potrat a předčasný porod,atd. Takže pokud mě třeba z důvodu těhotenství a zvyšující se váhy budou bolet záda, že nebudu schopná stát v práci 8 hodin v kuse na nohou, tak by pojišťovna plnit měla ne? Když tahle diagnóza nebude výslovně uvedena ve výjimkách a ve smlouvě není napsaný, že pojišťovnami neplní v případě těhotenství. Uvádím pouze příklady.

nutricnihodnota
1. pro 2016

@atiska Jasný, to chápu, chtěla jsem právě příklad těch jiných diagnóz co nejsou ve vyjímkách.
Píšeš tedy bolesti zad. To je právě přesně ten případ, kdy se zdá, že by měli plnit, ale není to tak. Jestliže máš ty bolesti zad kvůli vyšší váze v těhotenství, tak to přímo navazuje. Když by sis třeba zlomila ruku na namrzlym chodníku, fakt blbě se pořezala, nebo bys byla doma kvůli nějakému bacilovi, tak by se na to pojistka vztahovala. Ale prostě nic, co se vztahuje k těhotenství, ti neuznají.

atiska
autor
1. pro 2016

To jsem právě chtěla (nebo spíš nechtěla 😀 slyšet). Takže prakticky pokud jsem těhotná a budu mít neschopenku od gynekoložky tak mám smůlu? Na neschopenku se nechystám, ráda bych chodila do práce co to půjde, dokud budu zdravá. Ale moc nechápu, proč by mi neměli tu neschopnost plnit, když to tam nemají tu diagnózu vyloženě ve výjimkách, ani tam nepíšou že se nevztahuje na veškeré těhotenské diagnózy.

nutricnihodnota
1. pro 2016

@atiska Ono jde taky o to, že tohle není na neschopenku a v tom případě ti fakt nic nevyplatí, i kdyby cokoliv. Správně by tě měl zaměstnavatel přeřadit na jinou práci, kterou budeš schopna vykonávat. Takže tohle by sis měla zařídit u šéfa.

atiska
autor
1. pro 2016

Tak o tom by měl rozhodnout ten lékař ne? A pokud on si myslí, že to na neschopenku je a nebude to žádná z vyloučených diagnóz, tak už by to pojišťovna neměla dál řešit ne? Přemýšlím jestli se potom vlastně vůbec vyplatí si tu pojistku platit..

nutricnihodnota
1. pro 2016

@atiska Právě, že lékař nerozhoduje o tom, co ti proplatí pojišťovna a co ne. On jen popíše, co ti je a oni rozhodnou, jestli se na to vztahuje pojistka, nebo ne. Věř mi, že pojišťovna tohle hodně řeší. Správně by ti lékař ani neměl psát neschopenku na něco takového a jestli ti opravdu napíše neschopenku na to, že díky své váze nemůžeš stát 8 hodin, tak by to mohla řešit i sociálka. To by pak všichni lidi s nadváhou, měli nárok na neschopenku. Takže POKUD by tě nechal doma, nejspíš by uvedl i nějaké jiné důvody, spojené s těhotenstvím (něco z toho, co je ve výlukách), ale správně by ti měl jen napsat doporučení pro zaměstnavatele, který má povinnost, tě přeřadit na vhodnou pozici, nebo tě nechat doma za 100% platu. Další věc je, že životní pojištění se ti nemá vyplatit. Je to o tom, že když se stane nějakej opravdovej průser v životě lidském, tak (při rozumně a optimálně nastavené pojistce) člověk neskončí na ulici, ani nechcípne hlady.

atiska
autor
1. pro 2016

Tak to byl jenom příklad, asi blbej 😀 on každý zaměstnavatel asi nemá možnost tě přeřadit na jinou práci. Když třeba budeš pracovat v kanceláři a celý den sedět j počítače nad papírama a budeš mít zlomenou nohu, tak si neschopenku nevezmeš, protože do práce se dopravíš a tam to v pohodě zvládneš. Ale když budeš pracovat třeba jako zedník, tak se zlomenou nohou moc parády nenaděláš, tudíž si neschopenku budeš muset vzít. A to přeci není nic špatného. Nevím jestli je někde zakotveno v zákoně, že tě zaměstnavatel musí nechat doma za 100% platu, o tom jsem ještě neslyšela. To se asi řeší spíš tou neschopenkou ne? Je samozřejmě pravda, že když bych třeba dostala nějakou nevyléčitelnou nemoc, nebo měla úraz a byla dlouhodobě doma, atd. tak potom ocením, že pojistku mám. Ale je tam spousta bodů, které si v pojistce platím. Potom už záleží, jestli je pro mě výhodné si platit plnění v případě pracovní neschopnosti, když jsem v životě nebyla doma déle než týden..

nutricnihodnota
1. pro 2016

@atiska A v tom se právě mýlíš. Tahle situace se neschopenkou opravdu nemá řešit, to je podvod. Naopak, zaměstnavatel má opravdu ze zákona povinnost Tě přeřadit na vhodnou práci. Pokud takovou práci pro Tebe nemá, tak jsi doma za 100% platu. Pokud Tě přeřadí na pozici, kde je menší plat, tak Tobě musí dorovnat rozdíl.

atiska
autor
1. pro 2016

@nutricnihodnota wau tak to je mazec. To jsem opravdu nevěděla, on to asi neví skoro nikdo, jak tak pročítám debaty. Teď ale záleží, jak si to vhodné místo vlastně kdo představuje. Taky asi v práci všechno je o domluvě a o dobrých vztazích. Vlastně si moc nedokážu představit, že bych si třeba začala prosazovat, že tohle můžu nebo nemůžu. A zaměstnavatel mi řekne ne. A potom co. Budu se soudit? Já nevím, jak prožíváš těhotenství třeba ty, ale já si připadám mnohem víc unavená a méně výkonná. A v zákoně třeba není, že bys měla mít nárok na přestávku navíc, atd. To je všechno o domluvě a pokud ta nefunguje, tak je to v háji. Takže jak řešit situaci, když třeba nemáš dle zákona nevhodnou práci, ale kvůli těhotenství ji prostě nezvládáš vykonávat tak jak bys měla?

nutricnihodnota
1. pro 2016

Správně by to mělo být tak, že prostě děláš, co zvládáš. V praxi to tak bohužel funguje jen málokde. Máš pravdu v tom, že je to o lidech a vztazích, hlavně tedy záleží na vedení. Většina holek to nakonec opravdu řeší tou neschopenkou. Protože, dohaduj se s šéfem a domáhej se svých práv, když máš být v klidu a nestresovat se, žáno😒 Jen prostě ti doktor musí tu neschopenku napsat tak, aby z toho neměl průser. A to znamená, že si tu pojistku prostě neuplatníš. Ještě před pár rokama to jedna pojišťovna proplácela. Nevzpomenu si teď jaká, ale měli modrou v logu, tak možná to byla zrovna ta ČSOB. Nakonec to ovšem taky museli zrušit, protože dnes si žádnej gynekolog nelajzne, poslat do práce těhotnou, která si stěžuje na bolesti břicha, nebo mdloby, atd... A logicky se to těm pojištěnejm vyplatilo, být doma, takže drtivá většina těhotnejch a pojištěnejch šla marodit. Což se naopak vůbec nevyplatilo pojišťovně. Já osobně, Tě úplně chápu, mě to zmáhalo už od začátku. Od dětství trpím na migrény a první tři měsíce nebyl tejden, aby mě nějaká nepotejrala. Když to nebyla migréna, tak mě alespoň pekelně bolela hlava a skoro jsem nespala. Do toho z ničeho nic hrozně nízkej tlak a každonoční blití, takže mi bylo fakt šíleně. Když jsem přišla na první prohlídku, tak doktorka prohlásila, že vypadám šíleně a ať nepočítám s tím, že bych v tomhle stavu chodila do práce, což jsem teda ani neměla v plánu. Když by mě nenechala doma, tak bych si bývala vybrala dovolenou a pak to zkusila uhrát, na neplacený volno. Když by mi to nepovolili, tak bych tam prostě skončila, protože to fakt nešlo.

atiska
autor
1. pro 2016

@nutricnihodnota v tomhle je to takovej začarovanej kruh. Některý pojišťovny sice mají pojistku i na rizikový těhotenství, ale musíš si ji zpravidla platit dva roky předem a je to tak drahý, že když si ty peníze budeš dávat ty dva roky do prasátka tak ti to vyjde nastejno. Měla by v tom být nějaká rozumná míra. Stejně tak, jako pacient musí pochopit, že pojišťovna má nějaké výluky v plnění, tak by měli na pojišťovně chápat, že pokud si poctivě platíš několik let pomalu tisícovku měsíčně a nic nečerpáš a potom musíš třeba blbej měsíc nebo dva před nástupem na mateřskou na neschopenku. Samozřejmě s nevymyšlenou diagnózou. Tak že by do toho neměli rejpat a prostě ti pojistné plnit. Mají si tam nastavit nějaké mantinely jak třeba v pojistce na auto 😀 když nebouráš máš výhody 😀

nutricnihodnota
1. pro 2016

@atiska Nojó, v ideálním světě možná. Ale v tomhle nejsou pojišťovny od toho, aby nastolili nějakou rovnováhu. Jsou tu od toho, aby vydělávaly prachy. Zase je dost těch, kteří na pojištění zaplatí dejme tomu 10 000 a pak se stane právě ten průser a dostanou 500 000. A pojišťovně se to pořád musí zatraceně rentovat.