Změna pojišťovny na rodičáku, musím to hlásit?

alinek
6. pro 2012

prosím od 1 ledna mám změnu zdravotní pojištovny a jsem na rodičáku,musim to někde hlásit?

vrtule83
6. pro 2012

to by mě taky zajímalo, vím že u své dr. dál nevím

kikimaruska
6. pro 2012

Já nahlásila u veškerých dr.kam chodím a samozřejmě zaměstnavateli...víc nikde.

eloana
6. pro 2012

u veskerych dr..... a asi na socialce- plati za tebe zdravotni

zamilovanadonej
7. pro 2012

Určitě bych to ohlásila úplně všude. Veškeré změny se musí hlásit do několika pracovních dnů, tím pádem bych to nahlásila na socce, případně na pracáku, prostě všude.

roci
8. led 2014

Ahoj, taky jsem od 1.1. 2014 u jiné pojišťovny a chtějí po mně, abych jim doložila potvrzení o tom, že jsem na mateřský, jenže nevim, kam si pro to potvrzení mam zajít. Poradíte?

monihart
8. led 2014

@roci. Pokud jsi opravdu na mateřské (ne na rodičáku), tak si musíš zavolat na ČSSZ (pobočka podle sídla zaměstnavatele), že potřebuješ potvrzení o mateřské. Oni ti to pošlou. Zrovna teď jsem to taky řešila.

ninive211
8. led 2014

Pokud jsi zároveň vedená jako zaměstnanec (byť na RD), máš povinnost změnu ZP nahlásit zaměstnavateli - nejlépe ihned, nyní člověk o změně ZP ví v podstatě ůl roku dopředu On to za tebe musí nahlásit. Ten pak totiž musí podat tzv. hromadné oznámení a odhlásit tě z původní pojišťovy a přihlásit tě na druhou pojišťovnu!!! Jinak by to měl špatně v evidence a nadále by tě evidoval u původní pojišťovny. Je kravina hlásit změny zdravotní pojišťovny na sociálce a pracáku, ty to nezajímá, u jaké jsi zdravky.

Zdravotní pojištění za pojištěnky na RD platí stát (předpokládám na základě evidence od pojišťovny - ta tam tedy musí mít nahlášeno, že je pojištěnka na MD/RD), nikoliv sociálka!!! Ta nemá se zdravotním pojištěním vůbec nic společného.