HPV virus. Jaká je pravděpodobnost nákazy?

Zodpovězené
9. srp 2019

Dobrý den,

chci se zeptat ohledně HPV viru.

S partnerem jsme spolu 8 let, celou dobu sexuálně aktivní, (max hormonální antikoncepce), už na začátku vztahu mě upozornil, že jeho dlouholetá bývalá přítelkyně byla HPV pozitivní, nebo jak to říct. On byl tehdy na nějakých testech z krve (teď mu řekli, že z krve to nelze zjistit) a měl výsledky negativní. Nedávno byl na kožním a lékařka mu dělala nějaký stěr něčeho na zádech. Nyní mu přišel mejl, že je HPV pozitivní, a ať se dostaví na nějakou konzultaci a co a jak dál.

Máme spolu dvě děti, na gynekologii chodím pravidelně, stěry mi lékař taky dělá pravidelně a nikdy nic neříkal, ani při prvních testech z krve v těhotenství.

Znamená to, že jsem na tento virus imunní, nebo ještě je šance "ho chytit"....?? Přítel se podrobné informace dozví na konci měsíce, tak až pak navštívíme svého gynekologa. Jen teď nevím, co čekat.

Děkuji za odpověď a přeji hezký víkend!

Dobrý den,

pokud je mi známo, virus HPV "chytí" člověk velmi rychle při nechráněném sexu s HPV+ partnerem, pokud není očkovaný (ideálně ještě před začátkem pohlavního života, což se u dívek dělá tak ve 12 letech) - Gardasil/Silgard nebo Cervarix.

Z tohoto pohledu bych si vsadil na to, že Vy i Váš parter budete pozitivní. Teď je ta důležitější věc, a sice JAKÝ KMEN HPV "máte". Existuje jich celá řada a jen některé jsou ty "zlobivé" (tedy ty, co umějí podpořit vznik rakoviny děložního čípku, jícnu, apod). Proto je na místě Váš zájem a vyšetření - o něco více se to týká Vás (protože máte dělohu) a o něco méně partnera ( i když při orálním sexu se mu může dostat i do toho jícnu, atd).

Ani při nálezu vysoce rizikového kmene HPV však není důvod k panice - i tam se dá zvážit doočkování (nikdo neví, jestli to má cenu, ale není to vyloučeno) a hlavně pravidelné sledování...


Mějte krásný zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň