Jak zaléčit streptokoka v pochvě v šestinedělí?

Zodpovězené
25. dub 2019

Dobrý den,

na šestinedělní prohlídce mi našli streptokoka v pochvě. Stejný test byl přitom před porodem negativní. Chtěla bych se zeptat, jak a kde jsem k tomu vlastně mohla přijít? V porodnici? Při gynekologickém vyšetření? Sexuálním stykem?

Můj doktor mi předepsal Macmiror. Opravdu stačí jen, když se přeléčím já? Co partner? Nerada bych, abychom si to předávali. A co naše miminko? Normálně novorozenci dostávají antibiotika, pokud má matka streptokoka. Bohužel nevím, kdy jsem onemocněla. Nerada bych něco zanedbala.

Děkuji za Vaši odbornou radu.
S pozdravem, AN

Dobrý den,

streptokok (a spousta jiných bakterií) se bere jako relativně "normální" nález v pochvě - nelze ho ano spolehlivě (trvale) vymýtit, ale ani ničím zvláštním nehrozí (budete ho mít jistě třeba i v krku a na dalších místech). Samozřejmě pokud máte nějaké obtíže nebo jste důkladní, dá se nasadit ATB.

Obecně přenos (takových těch běžných) BAKTERIÍ ze sexuálního partnera (muže) není považován za častý (výjimkou by byly bičenky a podobné pohlavně přenosné nemoci), v 99% procentech případů se Vám tam dostane ze střeva/konečníku (a nemůžete tomu zabránit žádnými hygienickými opatřeními). Partnera tedy není nutné léčit.

O miminko se nemusíte bát - je už připravené na každodenní styk se všemožnými bakteriemi, které mu denně předáváte. ATB se dávají kolem porodu, aby novorozenec nebyl hned masivně infikován - to se nedá (jednak časově a jednak množstvím) srovnat s nějakým normálním dotykem a jiným maminkováním.


Mějte krásný zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň