Již rok opakující se kvasinka. Co pomůže?

Zodpovězené
26. čer 2019

Dobrý den,

už téměř rok se trápím se stále se vracející kvasinkou v oblasti intimních partii.

Řešila jsem to mockrát s gynekologem. Ten vždy předepsal léčbu, ta pomohla, ale pouze na krátkou dobu a cca za 3-4 týdny opět stejný stav. Zkusila jsem brát Wobenzyn a teď beru už několikáté plato česneku v tabletách, ale změny nevidím (k tomu už vcelku pravidelně mám Clotrymazol krém i tablety).

Na sladkém nijak neujíždím a můj jídelníček je, řekla bych, velmi vyvážený. Už opravdu nevím, co dělat více a přijde mi, že ani můj gyn. neví, jak dál. Řekla bych, že kvasinku mám nejspíš v těle a problém se nevztahuje pouze na genitálie, takže lokální řešení nemůže pomoct, kvasinka si tam najde vždy cestu zpět.

Existuje nějaký způsob, jak se tohohle problému zbavit? Vím o protikvasinkové dietě, ale upřímně řečeno vím, že nejsem schopna ji držet několik měsíců.

Během zhruba 2-3 měsíců bychom se s přítelem rádi začali snažit o miminko, ale s tímto problémem se mi do toho moc nechce.

Předem Vám děkuji za odpověď!

Dobrý den,

chápu, že Vás Vaše potíže velmi "nebaví".

Začnu otázkou: jak dobře víte, že Vaše utrpení způsobuje kvasinka? (jednoznačné je to jen při pozitivní kultivaci a/nebo jasném "tvarohovitém" výtoku) Ptám se proto, že většina žen přisuzuje svědění+pálení+výtok kvasinkám (a kupují si na to dokola volně prodejná antimykotika), když se přitom velmi pravděpodobně jedná o BAKTERIÁLNÍ dysmikrobii (typicky po sexu, koupání, antibioticích). Doporučuju poslechnout např. toto


Pokud nemáte jednoznačně prokázanou mykózu, zkusil bych selektivní vaginální laktobacily (GYNIMUN INTIM PROTECT), 1 balení 10 dní 1 kapsli denně, pak 1 kapsli týdně.

Pokud máte mykózu JASNĚ prokázanou, existují několikaměsíční schémata s flukonazolem, pokud byste s Vaším lékařem chtěli zkusit, napište mi, dodám publikace. A k tomu samozřejmě nějaká ta (všeobecně známá) režimová opatření.


Mějte krásný zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň