Menstruační kalíšek a látkové vložky - máte zkušennosti?

astra11
4. srp 2018

Ahoj všem,
máte prosím někdo zkušennosti s užíváním mentruačního kalíšku nebo látkových šitých vložek?
Konkrétně by mě zajímalo, jestli z kalíšku nevytéká tekutina, jak se nosí pocitově a jestli jste z toho neměly nějaké zdravotní problémy.
To samé u látkových vložek - jestli neprosakují a nezapáchají???
Moc díky, Astra

pajita
4. srp 2018

Mam zkusenost s obojim...
U kalisku pro jistotu nosim intimku latkovou, jinak je pohodlny a necitim ho, ale musi se zvolit fakt dobry - mela jsem od 3 ruznych znacek a nejvic mi vyhovoval od Ladycup...
Latkove vlozky neprosakuji a ani nezapachaji...
Tyto 2 veci me zbavili vracejich se kvasinek, problemy jsem nemela ani u jednoho 😊

katkatris
4. srp 2018

@astra11 Velice nad ním poslední dobou uvažuji, teď ho sice nevyužiji 🙂, ale potom se ho chystám používat, myslím kalíšek, o látkových vložkách ještě moc nevím . Je z lékařského silikonu, tak myslím že by měl být nezávadný, ale asi bych ho neobjednávala někde na wish nebo Alliexpress 🙂

xkalisto
4. srp 2018

Používám látkové vložky. Dost jsem se toho obávala zezačatku, ale byla jsem fakt překvapená. Jsou velmi pohodlné, se zápachem problém nemám, nejsem po nich podrážděná ani nic podobného. A je fajn že pocitově je to takové že si ani nepřijdu že bych tu vložku měla jak jsou hebké. Používám i intimky někdy.

Jo musíš je teda nechat potom trochu odmáchat a možná to někomu vadí ta špinavá voda z toho, ale mě to tak hrozné nepřijde.

Doporučuju pořídit na test jednu a uvidíš. A teda ale nějaké barevné, na tom se schovají líp fleky. Já mám Meracus Smile. Maj moc pěkné vzory. V Praze a v Brně je mají v obchodech Biooo.

baruda
4. srp 2018

Kalíšek používám už asi pet let a nevymenila bych ho za nic...ani nevím,ze ho mam

ivannka92
4. srp 2018

Používám látkové vložky a jsem moc spokojená. Prosáknout samozřejmě můžou, člověk musí postupně zjistit, jak často je třeba je měnit. Já mám docela slabou MS a stačí mi dvě na den a jedna na noc už od prvního dne 🙂 se zápachem nemám problém.

guinea
4. srp 2018

@astra11 Taky přemýšlím o kalíšku, jediné, co mě odrazuje, je to vylévání - mně se z krve dělá špatně 🙄 Jinak d-Test teď testoval menstruační kalíšky a vyšlo z něj, že jsou v zásadě všechny ok a jestli stopro vyhovuje/nevyhovuje je čistě individuální záležitost...

normalnimatka
4. srp 2018

koukni do skupiny
https://www.modrykonik.cz/group/2461/
tam ti určitě poraděj, jakej pořídit kalich i vložky;) a vůbec můžeš podiskutovat o věcech, co tě ještě ohledně toho pálí.

wodanka
4. srp 2018

@astra11 menštruačný kalisok môžem len a len odporučiť, nemenila by som. Chvíľu trvá kým sa ho naučíš dať si správne, ale potom je to na nezaplatenie. Ja používam značku Me-luna. Majú velky výber velkosti, ukončení, farieb a aj tvrdosť sa dá vybrať. Kupujem ho priamo na ich stránke, keď majú nejakú akciu.

zuzti
4. srp 2018

@astra11 Kalisek poizivam uz mnoho let a je super. Vubec o nem nevim a prestala jsem mit caste zanety. Takze urcite doporucuju. A kdyz se dobre zavede, tak z nej nic nevyteka.

jancabr
4. srp 2018

kalíšek jsem používala rok a půl, teď jsem těhotná, ale pak budu používat dál. Nadšení obrovské, velmi pohodlně se mi nosí, vůbec ho necítím. Ráno zavedu a večer vyndám. Vydrží mi celý den bez protečení. Je potřeba nejdřív vyzkoušet před MS a znát své tělo i uvnitř.
Na stránkách kalisek.cz je mnoho rad, osobních zkušeností a dalších zajímavých tipů. Doporučuji navštívit.

astra11
autor
4. srp 2018

Tak moc díky za příspěvky, zní to moc fajn, jsem ráda, že budu moct udělat další krok i pro ochranu prostředí a neplácat pořád vložky a tampony na jedno použití, s bělidly a nevím čím ještě....Pěkné dny všem 🙂

oveckaluky
4. srp 2018

Několik let jsem váhala, jestli do kalíšku jít...teď ho mám 4. rok a říkám si, jak jsem byla hloupá, že jsem do něj nešla hned 😉 Mám dva, na výměnu, abych nemusela lítat k umyvadlu a zpátky na WC, a neměnila bych. Už ho používá i sedmnáctiletá dcera.

magdalenax
4. srp 2018

S kalíškem jsem se neskamarádila, ale asi proto, že jsem nechtěla. Doma to člověk uhlídá, ale nedostalo se mi důvěry používat externě. Je tady, možná se i vrátím ke zkušebním dnům.

Každopádně látkové vložky bych rozhodně ani nezkoušela. Četla jsem na ně kladné recenze, to ano, ale můj názor se dělí
Jsou prý měkkoučké a prodyšné, žádný igelit, dobře sají .... - a to napíše ženská, která své dceři (dítěti) dává jednorázové pleny?
Neumím si představit ty vložky prát, to fakt ne, to aby člověk vydělával čistě na vodu...., to za prvé, za druhé, kde a jak je do vyprání - vyvaření skladovat?... Kamarádka dostala nějakou poruchou ms dříve, dítě nemocné, takže na nákup jít nemohla, dokud nebyl doma manžel. Spotřebovala ty 4 vložky, co měla doma a skončila tak, že si složila plenu. Když měla asi šestý kýbl krvavé vody, - 60 litrů, vyhodila ji

xkalisto
4. srp 2018

@magdalenax nějak bych se nedivila kdyby většina žen co látkuje vložky latkovala i plenky. Princip mi to přijde dost podobnej.

Potom co je dáš odmočit tak se perou se úplně normálně s ostatním prádlem a do té doby se skladujou se nepromokavých taškách. Tu chvilu než pereš to tam zvládnou.

marcelapaskova
8. srp 2018

Kalisek mam Merula. Nevyteka nic. Kdyz proteka - tak je to jen protoze jsem ho spatne vlozila. To se mi stalo prvni tri cyklusi pokazde jednou. Dnes ho uz vubec necitim. Je uplne super. Zboznuji ho. Latkove vlozky pouzivam jen jako jistotu, kdyby mel proteci. Mam dva druhy - jedny z PUL vrstvou, ty neprotecou, maji nepropustnou vrstvu. A pak jedny ktere jsou jakoby jen slipove vlozky, bez vzrstvy. Kdyz uz je kalisek poloprazdny, vetsinou uz treti den, mam slabsi menstruaci, tak uz ho nedavam, dam si latkovou vlozku: je moc prijemna. Po pouziti ji jen premachnu ve vode, vsechno se hned vymacha a vlozim ji do kbeliku (na sucho) a vyperu pak s 60kou do tri dnu.
Jako vlozky doporucuji Breberky. Kalisek mam Merula, jsem s nim spokojena

astra11
autor
11. srp 2018

A máte někdo zkušennost s kalíškem Luv Ur Body? Prý je dobrý v tom, že má vytvarované kytičky na povrchu a díky tomu v pochvě necestuje....?

jancabr
11. srp 2018

@astra11 on by při správném zavedení neměl cestovat žádný. Vytvoří se podtlak a prostě drží. Možná jsou ty kytičky pohodlnější třeba pro vyndávání, že se lépe uchopí.

paulittav
11. srp 2018

Ahoj, koupila jsem si kalíšek Lady Cup a začátky byly krušné, než jsem se naučila jak ho zavést a jak ho vyndat (hlavně to vyndavání bylo zpočátku zdlouhavé), ale už ho mám několikátý cyklus a jsem naprosto spokojená. Kupovala jsem ho především proto, že jsem trpěla na časté záněty a vložky mi to jen zhoršovaly. Potíže vymizeli, kalíšek necítím, měním dvakrát za den, používám i na noc. Cítím se perfektně, ne "špinavě" jako s vložkami a vlastně ani nevím, že to mám 🙂

paulittav
11. srp 2018

jen dodám, že vložky nemám na mysli látkové ale jednorázové .... aby nedošlo k omylu 🙂

hermelinah
11. srp 2018

Kalíšek je super i do bazenu jako prevence, některé holky si téměř z kazde návštěvy bazenu donesu nějakou breberu, a v tomhle je super, s jamaradkou ho používáme i když ms diky tělísku řešit nemusíme 🙂

zelenaesmolda
11. srp 2018

@xkalisto jak se to pere?pro me to zni dost nepochopitelne a i docela nechutne abych pravdu rekla

lucifffalek
11. srp 2018

Za mě je kališek uplně super, vůbec ho necitim že ho mam. Použivam pomalu rok a super hlavně v tech vedrech když si vzpoměnu jake to bylo s vložkami na jedno použiti :-/. Nejhorší je asi samotny vyběr kališku protože už jich je na trhu celkem dost. Muj prvni kališek byl Lady Cup ale ten přes noc vždycky zajel že ráno nešel vytahnout 🙂 a ted použivam Yuki . A ta klidna noc s kališkem to je opravdu k nezaplaceni. Pokud mužu poradit zakladatelce tak prolistovat web Kalisek.cz - najdete tam srovnani kališku, jak vybrat kališek,jak se o kališek starat atd..

rousse
11. srp 2018

pouzivam kalisek uz pres rok a maximalni spokojenost. Vzdycky jsem k tomu mela odpor, ze do toho bych nikdy nesla, protoze absolutni kentus...no po porodu mi tampony nefungovaly jak pred a vlozky nesnesu, tak jsem se hecla a nelituju. Kdyz vzpomenu na ten preplneny kos v koupelne uz v pulce cyklu....je pravda, ze prvni dva cykly to byla kovbojka a uplne prvni vyndavani to tak natocit a poslat na youtube-zarucene by to bylo nejsledovanejsi funnyvideo roku😂😂 jinak me kalisek trosku proteka prvni 2 dny - mam to strasne silne, ale to resim intimkou a pohodajahoda.

xkalisto
12. srp 2018

@zelenaesmolda dám to do pračky s práškem a zmáčknu čudlík 😃
pak ofc obětuju černyho kohouta menstruačním bohům zatím co se to tam točí 😛 😛

zelenaesmolda
12. srp 2018

@xkalisto na kolik se to muze prat?nevyvarujes to?

hafika
12. srp 2018

První tři dny mám velmi silnou menstruaci a na ni mi látkové vložky nevyhovují - na rozdíl od jenorazovek s křidélky se mi na kalhotkách pohybují, navíc jsou dost široké a mě tlačí mezi nohama. Jakmile nasákly (asi po půl hodině), děsně studí. Vydrží jen 1-2 h, jednorázovky 3-4 h. Naopak jsou úžasné na konec menstruace, kdy jen lehce špiním. Sametové vložky mi byly nepříjemné, mám nejradši obyč bavlněné. Kalíšek je úžasný vynález. Hrozně jsem se bála, protože jsem úzká a zavedu jen nejmenší tampony s velkými problémy (takže výjimečně jednou za rok). S kalíškem se povedlo hned napoprvé a naprostá spokojenost. Sice jsem dávno po 30, ale potrebuji stále menší velikost, takže mi moc dlouho nevydrží a musím po 3-4 h vylévat. Nosím ještě slabounkou látkovou vložku jako pojistku, sem tam kalisek proteče, když je moc plný. Poslední dobou mám kalíšek na první tři dny, pak jen špiním a látková vložka je příjemnější a je s ní o něco jednodušší manipulace.

zelenaesmolda
12. srp 2018

@hafika jak to delas treba v praci nebo nekde venku s vymenou toho kalisku?

hafika
12. srp 2018

V práci máme WC i s umyvadlem pro invalidy, tak chodím tam. Sice musím o patro níž, ale za soukromí mi to stojí. Když jdu ven, tak se vejdu do 4 h intervalu mezi nutnym vylitím, v nejhorším vše jistí pojistná vložka. Ale je pravda, že výměnu na veřejném WC jsem zatím nezkoušela. Lidé píší, že si s sebou nosí láhev s vodou na opláchnutí, no neměla jsem zatím odvahu a nebylo třeba.

zelenaesmolda
12. srp 2018

@hafika a to nemusis pred znovuzavedenim vyvarit?

rousse
12. srp 2018

@hafika my casto cestujeme a neomezuju se MS a bud mam po ruce flasku s vodou, ale na cestach spis jen vytru vlhcenym toaletakem-ten mam po ruce vzdycky