Alergie na lepek a histaminová intolerance

klarinka999
9. led 2017

Ahoj holky. Je mi 34 a v 31 mi zjistili alergii na lepek,sóju a histaminovou intoleranci(HIT). Myslím že jsem se s tím už naučila žít no přece jsou chvilky kdy mi není úplně nejlíp. Hlavně začátky byli kruté a vím že jsem se kolikrát cítila hrozně omezená že nic nemůžu jíst. Zakládám tuto diskuzi z důvodu vzájemné pomoci, protože mně zajímá kolik lidí to zhruba postihuje jelikož o HIT toho moc ani doktoři neví což je smutné. Prý to postihuje tak 4℅ lidí...Budu ráda za vaše komentáře a rady ke stravě, možná nějaké nové nápady a jestli se všichni cítíme občas skvěle a občas nanic. Co jíte v případě HIT a čemu se spíš vyhybate?

killi
9. led 2017

@klarinka999 já znám z okolí čím dál víc lidí, kteří mají Hit. Hit mám asi 4 roky, už jsem se s tím naučila fungovat a necítím se omezená. Nejím taky lepek, ml. výrobky, soju, atd. Spíš to beru jako životní styl a jako něco díky čemu jsem začala fungovat úplně jinak. Žiju zdravě, nebývám nemocná, pravidelně cvičím a cítím se fakt dobře. Četla jsem spousty knih o zdravé výživě a asi nejlepší z mého pohledu jsou knihy od Michaila Tombaka, které mě a mojí rodině moc pomohly. Co se týká jídla tak nejím ml. výrobky, maso jím občas a jen z domácích chovů a tak nějak funguju podle knihy Michaila Tombacka a jeho rad.

klarinka999
autor
9. led 2017

Děkuji jsem ráda že v tom nejsem sama,taky cvičím a snažím se jíst zdravě no pracuji v restauraci a třeba maso z domácího chovu tam nemáme, takže jim co je atd. Konzumují ale hodně mléčných výrobků myslíš že je to špatně? Tak nějak jsem si tím nahradila snídaně bez lepku a tak... Koukala jsem na ty knížky je to asi spíš všeobecně napsané o všem nezdravém než o HIT ,že? Ale to nevadí zkusím si koupit jen nevím kterou začít🙂

uzivatelkapetra
9. led 2017

Já znám ze svého okolí jednu dospělou osobu a bohužel i jednoho čtyřletého prcka s HIT a u toho malého to asi bude oříšek se s tím naučit žít.
Dospělá známá se s tím celkem obstojně sžila, hodně toho nejí, ale už si zvykla a našla si oblíbenou stravu i mezi povolenýma potravinama.

klarinka999
autor
9. led 2017

No když já jsem našla potraviny které můžu a které ne no ten seznam je tak obsáhlý že jsem ze začátku měla pocit že nesmím nic. Takže co vám vyhovuje z potravin? Spíš je to asi o tom nejíst nic starého vše čerstvé a neskladovane,čím dyl se to skladuje tím víc obsahu histaminu...No toho prcka to bude těžké,ale aspoň se to naučí od začátku života... Uvažuju o tom vynechat i laktózu jelikož mám dýchací potíže... Myslíte že to může být z toho? Jinak se cítím bez lepku skvěle, nejsem tolik unavená,ale pořád mám pocit že tam něco drhne a nevím kde dělám chybu...

killi
9. led 2017

@klarinka999 jak píšeš je to o tom jíst čerstvé, pokud možno moc neskladované a vychytat potraviny, které vadí podle seznamu, začala jsem jíst zase jiné potraviny, o kterých jsem dříve vůbec nevěděla, takže jídelníček je pestřejší než před tím. Já vynechala úplně ml. výrobky. Bývala jsem neustále nemocná a mívala taky dýchací problémy a časté zahlenění, po vynechání ml. výrobků mě to přestalo. Kupuji hodně sýry tvrdé i tavené ve výživě nebo v globusu jsou rostlinné a moc dobré, mívají tam i různé mléka rostl. a dezerty. Ve výživě prodávají rostl. tatarku i majonézu bez soji.
@uzivatelkapetra ty děti si zvykají daleko lépe než dospělí, ti mívají problém si po tolika letech zvyknout na zcela jinou stravu.

klarinka999
autor
9. led 2017

@killi no právě teď jsem pořád nemocná, zahleněna a špatně dýchám to mám to samé co ty... Zkusím to bez mléčných výrobků... pod jakou značkou mám hledat ty rostlinné?

killi
10. led 2017

@klarinka999 něco kupuju v globusu třeba ty sýry značka Violife, dezerty Kika mívají i parmezán a pomazánky bez soji, máslo Alsan a zbytek ve výživách. Rostlinná majonéza a tatarka Provita, spousty pomazánek, dezertů viz odkaz.
http://www.bioobchod.cz/rostlinne-syry-veganlin...
http://eshop.provita.cz/chlazene-vyrobky-provit...