Fragmentace DNA ve spermiích

dc2015
4. čer 2018

Holky, ženy, netýká se to mě, ale mé sestry... Ségra má za sebou třetí neúspěšné IVF. U 2. a 3. k transferu vůbec nedošlo, embrya se přestala vyvíjet. Dočetla jsem se, že problém může být ve spermiích a že se to zjišťuje fragmentací DNA ve spermiích. Co se dá dělat, pokud tento test dopadne špatně? Jim se o tom v centru nezmínili a já o tom dneska četla poprvé, ségra je na dně, tak nějak ve stavu, že to vzdají, já pořád věřím, že si k nim jednou má neteř či synovec cestu najdou. Pokud by byl problém v tomto, je nějaká naděje na vlastní mimi? Děkuji za zkušenosti!

thalia
4. čer 2018

Ano, naděje je vždy 🙂. My jsme měli špatný spg (množství jen 6 mil, z toho 99,5 % špatných) i špatnou fragmentaci, jen 33 % dobrých, pokud se dobře pamatuju. Doporučeno jedině ivf. Prošli jsme dvě stimulace, 4 transfery (3 v 1. cyklu a jeden ET v druhém, u toho bylo i picsi a pgd - vše ok) a nic. No a pak se nám narodily dvě děti přirozeně 🙂. Divím se, že jim to ještě nedělali, oni mají spg dobrý? Ty dva pokusy se jim nepočítají, pokud se nic nezměnilo, tak můžou zkusit tu defragmentaci a případně třeba dárce.

soleilll
4. čer 2018

@dc2015 Problém může být kdekoli anebo taky nikde a prostě to 3x neklaplo - nepotkalo se to správné vajíčko s tou pravou spermií. Určitě mají oba za sebou kompletní vyšetření, takže ví, jak je na tom spermiogram nebo v čem je možný zádrhel. Taky záleží, jestli si k IVF připlatili i nějaké nadstandardní výkony - ICSI nebo PICSi, případně PGD, jak psala @thalia nebo třeba prodlouženou kultivaci. Tyhle postupy zase o pár procent zvyšují šanci na úspěch.
Pokud nedošlo k ET, IVF pokus se "nepočítá" (i když za něj určitě něco zaplatili) a můžou jít na další 2-3 pokusy (podle počtu transferovaných embryí).

thalia
4. čer 2018

@soleilll tak ono i záleží, kolik měli vajíček, takže to nemuselo být jen 3x, co to neklaplo, mně oplodňovali vždy cca 10 vajíček, poprvní zbyly 4 na transfer, podruhé jedno. Jednou jsme i transferovali dvě, že bude snad vyšší šance, a nic. Jako doteď mi není jasné, proč se to nepovedlo. Prodlouženou kultivaci a icsi jsme měli, pgd jen u toho posledního, tehdy se za to platilo a stálo nás to 15 tisíc, to jedno pdg. Že jim to dvakrát nedalo nic, je podle mě už na zvážení.

soleilll
4. čer 2018

@thalia Tazatelka píše, že 3x neklaplo IVF, z toho jen 1x došlo až k ET.
Já měla poprvé 20 folikulů, z toho jen 7 vajíček, do 4. dne se vyvíjely jen 2 a ty byly zavedeny -> nic. Podruhé 12 folikulů, z toho 10 vajíček, jen 1 vydrželo až do 4. dne a to bylo transferováno -> nic. Potřetí po koňských dávkách hormonů a strašné hyperstimulaci odebráno 23 folikulů (mám jen jeden vaječník), z toho 19 vajíček, 13 se oplodnilo (připlatili jsme napůl ISCI a PICSI), 8 se jich dostalo až do 4. dne a 2 mi zavedly -> syn. Statisticky strašné - to je tedy podle tebe asi taky na pováženou, ne? 🙂 Prostě se musí nají ty pravé buňky v ten pravý čas... Máš veliké štěstí, že u vás to nakonec klaplo přirozeně. Nesmí se to vzdát a pořád zkoušet.

thalia
5. čer 2018

@soleilll neřekla jsem napováženou, ale na zvážení 🙂. No statisticky sice strašné, ale aspoň vám něco zbylo. Já se nechci dohadovat 🙂, asi jsem se moc chytla toho slova 3x. My měli icsi pokaždé, právě kvůli špatnému výsledku spg a dna, stejně jako prodlouženou kultivaci. Jinak jsem samozřejmě moc šťastná, že to vyšlo přirozeně (ač po 6 letech snahy) a dokonce 2x, doteď mi to není jasné, stejně jako to neúspěšné ivf 😀. Ano, nevzdat a zkoušet, ale myslím, že tu fragmentaci mohli mít už udělanou 🙂.

dc2015
autor
5. čer 2018

Holky, je to tak, že 3krát šli do IVF, ale jen poprvé došlo k transferu. Prodlouženou kultivaci si zaplatili, podruhé i potřetí, ale bylo to k ničemu, protože se embrya přestala vyvíjet, tuším třetí den. Spermiogram dobrý, všechna možná vyšetření mají za sebou a kromě sestřiny Leidenské mutace vše ok. Tak mě jen zajímalo, jak je to s tou fragmentací DNA ve spermiích. Zda pokud vyjde špatně, je možné s kvalitou spermatu něco dělat nějakou léčbou, nebo je pak jen dvojí možnost: "zázrak" @thalia - jako u vás, nebo dárce. Nebo jste, @thalia, dělali něco pro zlepšení kvality spermií. Mně totiž přijde z toho, co vím, že z těch neúspěchů na klinice vyvozují, že jsou špatná vajíčka, ale k té fragmentaci je ani neposlali...
Ze strany švagra dělali jen spermiogram a pak nějaké testy z krve...

soleilll
5. čer 2018

@dc2015 Může pomoct i změnit pracoviště, tedy centrum AR. Postupy jsou sice téměř stejné, ale někdy změna prostředí prospěje. Taky mám každé dítě "odjinud" a úplně první pokusy jsem absolvovala ještě někde jinde. 🙂 A samozřejmě psychická pohoda, dát si pauzu, nemyslet na to, soustředit se na něco jiného, pozitivního.... ale to se samozřejmě lehko řekne a hůř udělá. Snad jim to brzo vyjde.

thalia
5. čer 2018

@dc2015 pro zlepšení jsme nic nedělali, reps. já chtěla, manžel odmítal. Občas jsem do něj dostala selzink, ale to nepravidelné braní nemohlo ničemu pomoct podle mě. Kouřit přestat nechtěl. Až po prvním porodu přešel na elektronickou a výrazně zhubl (oba jsme výrazně zhubli), což bych už řekla, že vliv mít mohlo, o druhé jsme se snažili dva roky (ale trvalo to vlastně "jen" rok, protože první rok jsem jsem čekala na návrat ms). Zpětně když to zkoumám, hlavní faktor byl asi můj psychický stav (u prvního se sešlo více věcí dlouhodoběji, u druhého to byl naopak asi stav mysli v ten daný den oplodnění). Ale s tím se bohužel nedá nic dělat, to musí tak nějak "samo". Být něma dám si pauzu (my si dávali po prvním ivf rok, po druhém dva roky, ale na to třetí už teda nikdy nedošlo) a taky bych zkusila jiný CAR.

dc2015
autor
5. čer 2018

@soleilll
@thalia
Díky za postřehy, CAR změnili teď na ten třetí pokus a bohužel zase nic, je to pro ni o to těžší, že vůbec nedošlo k transferu. S tím stavem mysli to bude asi pravda... No, přála bych jim to moc. My čekáme druhé a je mi jasné, že o to je to pro ségru těžší :( A o to víc mě to bolí za ni... Znáte to, tak strašně moc byste chtěli pomoct někoho, koho máte rádi a trápí se a nemůžete ... :/

markamt
10. lis 2018

@dc2015 mame podobny problem ako Tvoja sestra. 1x zo 6 oplodnenych mala 1 vcasnu blastocystu ale neujalo sa. Po. Pol roku zase IVF a z 10 oplodnenych 0 na transfer. Prestali sa vyvíjať 3.den. Ideme zmeniť centrum, treba skusit inu liecbu a iny protokol. Nam povedali ze bud zopakovat IVF pretože kazde IVF moze byt ine alebo rozmyslat nad daovanymi vajickami. (toto v ziadnom pripade)