Léčba PCOS bez hormonů, přirozenou cestou a nízkosacharidovou stravou. Je to možné?

Zodpovězené
23. kvě 2019

Dobrý den,

od 15ti let mám potíže s cyklem. Menstruace tehdy zmizela, resp. byla jednou za 3 měsíce nebo vůbec. O co jde mi bohužel nikdo neřekl (až po 10 letech, kdy jsem se snažila o dítě a nešlo to). Léčili mě Proverou, abych nějakou MS měla, potom mě dr. ukecala na antikoncepci.

Potom jsme chtěli dítě, ale MS po vysazení antikoncepce už nechodila vůbec. Ani po 3 měsících nepřišla. Dostala jsem tedy opět Proveru, poté jsem přešla do IVF centra, kde Proveru změnili na Utrogestan, sledovali cyklus, bohužel všechny byly anovulační. Na léčbu Clostilbegytem ani na laparoskopii jsem nereagovala. IUI mi nedoporučili z neurologie (léčím se ještě s další závažnou nemocí), a tak jsme se chystali na IVF.

Samozřejmě jsme zkoušeli v mezičase i různé "babské rady" - Nosifol, hormonální jógu, gynex, různé bylinky. Bohužel nic nezabralo. Jedinou věc, kterou jsem nezkusila, byla nízkosacharidová dieta, tak jsem ji měsíc před IVF zkusila. Vyřadila jsem všechny jednoduché cukry z nápojů i sladkých koláčů apod. co jsem jinak běžně snídala. A kupodivu jsem na konci cyklu držela pozitivní test a IVF nebylo třeba.

Po porodu jsme byla 11 měsíců bez MS, ale hodně jsem kojila a navíc s PCOS jsem ani nepočítala, že nějaká MS bude. Nicméně pak přišla a od té doby chodí, vlastně chodila naprosto přesně jako hodinky co 31 dní. Bez jakékoli mé snahy, bez léků, i sladké jsem jedla. Moc nerozumím, proč? Jestli se tělo po porodu nějak hormonálně dalo dohromady nebo tomu pomáhá kojení?

Teď ale už nepřišla, už je to 45. DC a pořád nic. Test negativní, cyklus byl anovulační a začaly se přidružovat ty nepříjemné příznaky PCOS, co jsem měla, zejména návaly horka.

Pokud vynechá MS, jak dlouho mám čekat, než mám zavolat na gynekologii? Do kdy to můžu nechat "na přírodě?" Je nějaká šance, že ms přijde, i když později, i když k ovulaci nedošlo?

Je nějaká možnost přírodní léčby, aniž bych brala hormony? Nedělaly mi úplně dvakrát dobře a říkám si, že jestli moje tělo skoro rok fungovalo bez nich a cyklus byl, i ovulace, tak mám naději, že by to přeci jen bez hormonů šlo. O dítě se vyloženě nesnažíme, i když by mi druhé nevadilo, HA už brát nechci 100%, měla jsem po ní velké otoky nohou. Celkově jakékoli užívání hormonů zhoršuje tu druhou nemoc, takže se tomu chci vyhnout, pokud je to možné.

Díky za odpověď.

Dobrý den,

PCOS je hormonální porucha a její "primární" příčina není známa. Těhotenství je velká hormonální změna/bouře a po něm se lecos upraví/změní nebo taky zhorší (představte si jakýsi "hormonální reset"). Tipnul bych si, že se Vám PCOS "zlepšil", ale nevymizel.

Na Vašem místě bych zkusil:

1) dietní opatření ("diabetická" dieta - koneckonců jako nositelka PCOS jste stejně v nějakém zvýšeném riziku cukrovky)
2) redukce váhy (3-5 kg) - čili k té dietě ještě více pohybu
3) Fertiprona 2 sáčky denně (kvůli inositolu)

Držím palce!


Přeji Vám hezký zbytek dne.
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň