Mám za sebou 3 neúšpěšná IVF. Užívám Mamastar forte. Mám k tomu přidat i inositol?

Zodpovězené
21. únor 2019

Dobrý den,

chtěla bych se optat: mám za sebou 3 neúspěšné IVF.

První ivf jsem měla 5 vajíček, ale do pátého dne došlo pouze jedno embryo, které nebylo dobré kvality, ale transfer proběhl.
U 2. ivf jsem měla 7 vajíček, ale do 5.dne nedošlo žádné a tedy ET nebyl.
Při třetím ivf jsem měla 2 vajíčka a do 5.dne to zvládlo 1. Opět mi říkali, že embryo není takové kvality jaké by mělo a že bude pravděpodobně chyba ve vajíčkách, když se opakuje stejný problém. Tedy, že vývoj embryí není dobrý vždy od 2.dne.

Je mi 32 a amh mám 0.75. Začala jsem cvičit hormonální jógu a bylo mi doporučeno, abych zkusila inositol. Chtěla bych se optat, jaké dávkování byste mi doporučil. Někde jsem se dočetla, že by Inositolu při takových problémech měli být 4mg/denne, aby to mělo nějaký účinek a užívat jej po dobu alespoň 3 měsíců. Koupila jsem si Mamastar forte, kde Inositolu je ve 3 tabletách 2.1mg. Koupila jsem i samotný Inositol, mám užívat i 4 tablety jeho, abych se dostala na dávkování 4mg? Nemůže mi to nějak uškodit?

Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

inositol je přírodní látka, každý z nás sní asi 2 GRAMY denně. Správná dávka na suplementaci je 4 GRAMY denně. Určitě nemůže nijak uškodit.

Produkt, který jste si koupila, sice údajně vyvinuli odborníci, ale nejspíš ne na výživu, ale na marketing. Pokud je mi známo, nejlepší (včetně ceny), co můžete užívat, abyste dostala, co potřebujete, což je:

  • 4g (=4000 mg) inositolu
  • 800 mcg folátů, ideálně s metylfolátem
  • 100 mcg jódu (ne víc a ne méně)


je Fertirpona 2 sáčky denně. Pokud chcete kombinovat již zakoupené (nic se Vám určitě nestane), nasčítejte si tyto 3 položky.

Držím palce.


Přeji Vám hezký zbytek dne.
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň