PCOS po drillingu. Je krev kolem vaječníku způbena ovulací?

Zodpovězené
26. čer 2019

Dobrý den, pane doktore,

mám na vás otázku ohledně ovulace po drillingu. Jsem ten typ co má při PCOS normální, relativně pravidelnou, menstruaci 29-33 dní a netrpím nadváhou.

V únoru 2018 se mi podařilo přirozeně otěhotnět (po 2,5 letech, 7tt potrat) a až při změně dr. jsem se dozvěděla, že mám PCOS. Ten mě po dvou měsících sledování poslal na laparoskopii (3/19), kde mi vše zkontrolovali (vše ok) pouze ošetřili PCOS vaječníky. Teď jsem třetí cyklus od laparoskopie. Tuto neděli jsem měla pozitivní ovulační test a v pondělí ráno opravdu velké bolesti levého vaječníku, středu břicha a konečníku. Bolesti trvaly cca půl hodiny a od té doby nic. Dnes jsem navštívila svého gynekologa, ke kterému jsem byla shodou náhod objednaná už delší dobu. Řekl mi, že vaječníky vypadají, že by mohly pracovat, ale nedokáže to 100% říct z jednoho UTZ, mimo jiné viděl na UTZ kolem vaječníku krev.

Má otázka tedy zní: je možné, že by tato krev byla způsobena ovulací, nebo k ní vůbec dojít nemuselo a mohla to být nějaká menší cysta? Posílám přílohou zprávu od mého gynekologa. Má smysl, chodit příští pondělí na odběr progesteronu? Ukáže mi odběr, zdali ovulace proběhla ?

Děkuji za Váš čas.

Dobrý den,

bohužel neznám jednoznačnou správnou odpověď - podle mého názoru je obojí možné (tedy mohla proběhnout i ovulace, anebo jen praskla cysta bez ovulace).


Přeji Vám hezký zbytek dne.
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň