3 měsíčnímu dítěti se nelíbí v šátku a pláče. Co dělám špatně?

Zodpovězené
28. led 2019

Dobry den,

prosím o radu, názor.
Mám skoro 3měsíční dcerku a plánovala jsem, jak jí budu nosit v šátku, ale bohužel se jí to nelíbí. Na procházky chodíme v kočárku, ale občas ji potřebuju přenést v šátku a je to hrozný řev, dokud v něm v podstatě chudák neusne. Myslím, že se jí nelíbí jak je v něm pevně stažená, že nemá volnost. Takto mi plakala i v kočárku, když měla těsnější fusak. Teď má jiný, má volnost a je spokojená. Zlomí se to někdy? Nechci ji nosit, pokud se jí to nelíbí, ale občas jsem nucena. Teď jsem ji dala do šátku, když jsem potřebovala ujít cca 1km po městě a s vajíčkem má 10 kg, což je strašné tahat a zase řev. Bojím se udělat volnější úvaz, aby zase měla správnou polohu a nebyla v něm jen sesunutá.

Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,

tak já Vám bohužel nemůžu slíbit, že se to změní i když bych Vám to samozřejmě velmi přála.

Určitě nedělejte volnější úvaz, protože to by mohlo být pro dcerku nebezpečné, pokud by nebyla v šátku stabilní, mohla by se v šátků sesouvat na stranu a páteř by pak nebyla v ideální poloze.

Vhodné je rozptýlit pozornost dítěte nějakou činností - např. právě procházkou venku - pokud Vám ale v šátku pláče i venku, tak mě napadá, jestli to třeba nyní, v tomto počasí (když je zababušena ve Vaší bundě) nemůže být způsobeno tím, že nemá dostatečný "rozhled" a tedy prostor k tomu "být rozptýlena" okolím? Třeba se to s teplejším počasím a menším počtem vrstev oblečení upraví. Důvody pláče můžou být u dětí opravdu různé - například tlak na bříško nebo je může tlačit lem šátku. Takto na dálku se to těžko odhaduje.

Zkuste se s dcerkou v navázaném šátku kupříkladu i pohupovat. Kývavý pohyb, jaký zažívaly u maminky v bříšku děti uklidňuje. Při pláči se nejdříve houpejte rychleji a postupně, při uklidnění dítěte, houpání zvolňujte.

Jako další možnost mě pak napadá ještě třeba změna úvazu. Nošení na zádech, zvláště pokud si dítě uvážete výš, děti hodně baví, mají velký rozhled na to, co se kolem nich děje. V případě, kdy má Vaše dcerka 3 měsíce a pokud u uvazování pláče, bych ale asi chvilku ještě s vázáním v šátku na záda počkala nebo zkusila nějaké ergonomické nosítko.

Možná by pro Vás bylo i dobré, zkusit vyhledat specializované nosící skupiny, kde by Vám přímo zkušené "nosičky" mohly pomoct například i s úvazem na záda.
Hodně těchto skupin je na Facebooku, kde se obvykle jmenují Nosíme děti v .....
Případně vznést dotaz v centrální celorepubliková facebookové skupině Nosíme děti a tak se dopátrat někoho z Vašeho okolí.
Nebo pokud je ve Vašem okolí nějaké rodinné či mateřské centrum, zkusit i tam.

Pevně věřím, že se Vám brzy podaří svou dcerku v šátku uklidnit a že si užijete příjemné společné chvilky u nošení.

Hezký den.
Isabela