Kýla v diastáze

janari5
11. lis 2018

Ahoj, mám dotaz na vaše zkušenosti s operací kýly. Jsem 4 měsíce po porodu čtyřkilového miminka a nad pupkem se mi v místě rozestupu svalů udělala kýla. Stalo se to někomu? Kdy jste to řešily a jak? Děkuji za rady.

kosi_cek
12. lis 2018

@janari5 zkušenosti s odstraněním zatím nemám, jsem dlouuuuhodobě kojící a není to, ani podle obvodní, žádný akutní stav, který by mě nutil učinit nějaké razantní rozhodnutí, nicméně také by mě to zajímalo! Rozestup nemám velký, tak na prst, ale kýla je viditelná ☹ . Něco divného jsem nad pupíkem hmatala už po 3.porodu, ale bylo to tak maličké asi jako bříško prstu, ani jsem netušila, že by to mohla být kýla. Po čtvrtém porodu se to zvětšilo a zviditelnilo, o to víc, že bříško mám ploché, žádný špíček a td., který by to mohl zakrýt (prý to má docela dost ženských, aniž by o tom věděly). Nedělá mi (zatím) žádné potíže (např.střevní a pod.), nebolí, v ničem neomezuje... Docela mě děsí, že bych s tím měla jít na operaci, ale řešit to asi budu...

vacel1
12. lis 2018

@janari5 já měla po 2. porodu. Doktor mi doporučil chirurgické řešení, ale nespěchalo to. Nakonec to vyřešil žlučník, který musel ven, když byly synovi 3 měsíce. Udělali mi to při jedné operaci. Při vyčkávání je jen riziko, že se může (nemusí) zvětšit nebo uskřinout.