B-komplex a těhotenství. Může B-komplex forte v 1.trimestru uškodit?

Zodpovězené
31. kvě 2019

Dobrý den,

užívala jsem v 1.trimestru denně B-komplex forte (Generica), v příbalovém letáku, na který jsem se předem podívala, nebyla o těhotenství zmínka, tak jsem to brala, že se to může. Béčko je přece rozpustné ve vodě a tělo ho vyloučí. Nicméně pak jsem se dozvěděla, že dávky některých vitamínů jsou v té "forte" verzi pro těhotné příliš vysoké. Chci se zeptat, jaké riziko hrozí? Užívala jsem denně jednu tabletu už před početím a pak celý 1.trimestr.

Děkuji.

Dobrý den,

na Vašem místě bych zůstal zcela v klidu. Přesně jak píšete, vitaminy skupiny B jsou ve vodě rozpustné a tělo si přebytky vyloučí močí. Navíc ty "dávky" (RDA), které zmiňujete, jsou cca 60 let staré hodnoty, které byly stanoveny na základě tehdejších znalostí a podle mého názoru jsou to do určité míry "hausnumera".

Důležité je si uvědomit (to platí spíš pro ty budoucí maminky, které to tady budou číst), že základem výživy je a vždy bude PESTRÁ STRAVA. Nelze si myslet, že zanedbáme výživu a koupíme si nějaký "tabletkový odpustek". A pokud zdravou výživu dodržujeme, je úplně zbytečné ládovat se vitaminy řady B (často s výsledkem "příliš velkého dítěte k porodu"), kterých je v potravě dost a dost. Jedinou výjimkou jsou FOLÁTY (metylfolát a kyselina listová), které sice v potravě taky jsou, ale kterých si z potravy neumíme vzít tolik, kolik je prospěšné pro maximální ochranu miminka před vrozenými vadami.

Proto je pro budoucí maminky lepší užívat buď jen foláty anebo specializované přípravky pro budoucí matky (např. SUPERFOLIN).


Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň