Nechce ovoce, tipy jak to změnit?

laisobel
11. čer 2016

Ahoj holky,
Mame problem.
Dceri budou v zari dva. S jidlem jsme nikdy nemeli problemy. Od zavedeni prikrmu jedla dobre, nektere potraviny sice ze zacatku doprovazela virazka ale i to se casem zlepsilo.
Jedla vsechno, sem tam neco vylozene nechutnalo, nenutili jsme, postupne sama zacala. Neni velky jedlik, jsou dny kdy i nekolik jidel vynecha... Ale prospiva dobre.
Rano snidani kombinaci detskeho mussli a ovesnych vlocek s kojeneckym mlekem, svaci jogurt nebo pecivo na ruzny zpusob, obed dava vsechna jidla, ale ne polevku a jidlo, svacina zase podobne a veceri jen kojenecke mleko, kdyz ma vecer pevnou stravu, trapi ji brisko.
A poslednich par tydnu valcime s ovocem. Nedostanu do ni absolutne zadne ovoce. Zkousela jsem ho nakrajet, dat do kase, do jogurtu, namixovat, zase do neceho pridat i samotne a vubec. Kdyz ji rostly petky stolicky tak si obcas rekla o presnidavku z lednice, ale to bylo vse. Uz nevim, co s ni... Zkousim jeden druh a mix vice... Ani neochutna a kdyz uz to veme do pusinky, tak to ani nezkousne a hned sup ven.
Mate nekdo podobnou zkusenost? Tip jak na ne na mrsky? Diky!!

blondynka400
11. čer 2016

@laisobel A proč by měla jíst ovoce, když ho nechce? Nic se jí nestane,když ho jíst nebude.... Není v něm nic až tak úžasného, co by se nedalo nahradit jinde. Starší na tom byla stejně, cca od roku a půl mi ho přestala jíst, nikdy jsem jí ho nenutila ani skrytě nedávala a sama ho postupně začala jíst, cca někdy od 4 let. Teď v 6 stále nejí úplně všechny druhy, ale většinu už ano.

majkoz
11. čer 2016

@laisobel Ahoj. Já bych jí teď ovoce vůbec nedávala- když nechce, nezkoušela ji "oblafnout" tím, že to rozmixuji do kaše a tak... Třeba zrovna nemá období "na sladké". Nechala bych třeba na stole hroznové, nebo jahody atd..., kdyby se sama nechala zlákat, ale jinak to nechat na ní. Syn měl taky takové období, asi v roce a půl, kdy mu děsně jelo kyselé- nakládačky, kys.zelí atd. Asi měl sladkého plné zuby 😀 A zanedlouho začne období sezonního ovoce...tak třeba v lese na borůvkách, v alejích na třešních, atd. ...jí bude připadat zajímavé cpát si do pusy, co právě utrhla 😉 😀 Zkrátka, pokud baští pěkně čerstvou zeleninku, tak bych si s tím hlavu nelámala a počkala, až dostane chuť. 🙂 Nic se neděje

marta88
12. čer 2016

My se synem děláme kosáka 🙂 dám do misky jablko/hroznové víno/papriku...cokoliv a říkám mu že doufám,že nepřiletí zas ten kosák a všechno mi vevyzobe.Vždycky takhle něco sní i když jinak to bývá taky problém.Sice nejsem úplně zastáncem komedie s jídlem ale myslím,že je dobré aby na ovoce/zeleninu byli děti navyklé

drzticka81
12. čer 2016

syn ji pouze banan a presnidavku, jsou mu4, proste uz od zacatku to neji, i kdyz mu to nabizim, ale nenutim, dcera ji vetsinu ceskeho ovoce, ted ji nabizim sezoni-jahody, meloun, hrozny- a ty teda nechce, nenutim, ale je mi lito, ze nemuzu pripravit s sebou krabici ovoce na zobani pro vsechny -no nic, treba jednou 🙂)) neresim to 🙂)))

laisobel
autor
12. čer 2016

No já jí ho taky nenutím, nabízím ho, různé druhy, ale prostě ho nechce. Trhá si teď sama na zahradě u babičky jahody a třešně, ale přinese to a chce tím někoho krmit, sama to do pusy nedá...
Dřív když nechtěla, tak jsme si někdo vzal pro sebe a jak viděla že my něco jíme, tak honem k nám a zbaštila to 😀
Ale teď už ani to nezabírá...
Zeleninu mi jí jenom vařenou, občas sní kousek salátový okurky nebo rajče, ale to jsou fakt ojedinělý případy.
Jen se bojím, aby měla dost vitamínů... A že si úplně odvykne na čerstvé ovoce a budeme pak válčit...
No, zase uvařím přesnídávky a třeba později. Doufám...