Uterus septum. Je důvodem, proč miminko stále nepřichází?

Zodpovězené
7. únor 2019

Dobrý den.

Přesto, že nevím jistě, jestli tuto otázku mohu směřovat na Vás, se zkusím zeptat.
Před rokem a půl jsem prodělala SP v 7tt+2.
Cca před pěti lety mi můj gynekolog diagnostikoval malou přepážku v děloze a ujistil mě, že na početí ani donošení zdravého dítěte to nemá vliv. Po potratu mi jiný dr. řekl, že přepážka se mu zdá horší než co píše můj Dr.

Minulý rok mi byla předepsaná 3měsíční kúra clostibegyt + utrogestan - bez výsledku. Po této kúře jsem byla znovu vyšetřena, ale malá přepážka na začátku našeho snažení byla už prezentována jako velká tzv. Uterus septum. Padla možnost přepážku odstranit, ale na to se názory doktorů velmi liší a na internetu není moc z čeho čerpat. Nyní beru 4. měsíc Femibion - na Vaše předchozí rady jsem dnes objednala Fertipronu, měřím BT s spermiogram u manžela dopadl velmi dobře. Je nám 27 a 26let, ale bohužel uklidnění od Dr., že máme čas ještě na tři děti mě velmi neuklidňuje.

Nyní tedy sbírám názory od jiných doktorů a odborníků na to jak situaci řešit?

Předem děkuji za jakoukoli odpověď

Dobrý den,

se septem nemám vlastní zkušenosti, ale můj kolega (též lékař) má sestru se septem, a tak víme docela dost.

1) je/není septum problém?
Septum nemůže vadit otěhotnění (pokud je jinak vše v pořádku). Vajíčko se zahnízdí - v uvozovkách - v jedné ze dvou malých děloh celkem normálně (připusťme, že kdyby se zahnízdilo nějak nešikovně u septa, mohlo by tam být horší krevní zásobení, atd). Ovšem problém nastává, pokud septum znemožňuje rozvinutí dělohy v průběhu těhotenství.

2) jak velké/mohutné je septum?
Podle kolegy (jeho sestra podstoupila vyšetřování největšími odborníky pod vedením profesora Roztočila) malé septum není takový problém a navíc se dá event. odstranit, kdežto velké septum je problém pro DONOŠENÍ (děloha není schopna dostatečně zvětšit svůj objem v pozdější fázi růstu plodu a jeho obalů). Velké septum zhusta prakticky nejde odstranit, protože by se svalovina dělohy zajizvila a děloha by nebyla schopná rozvinu stejně.

3) co radím(e)
Pořádně vyšetřit (ne jen sono, ale hlavně uteroskopie) a popsat septum (velikost, mohutnost, atd). Pokud jste si pořídila Fertipronu, neberte ty ostatní doplňky (bylo by to zbytečné).

Na Vašem místě (to už je spíše soukromá, "lidská" rada) bych zkusil oslovit tohoto pána: https://www.nemji.cz/prof-mudr-ales-roztocil/o-...

Držím(e) palce


Přeji Vám krásný den,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň